Senaste nytt

Retorisk försoning och mittenpositionering

Almedalen 2015

Almedalen är mycket saker. Bland annat är det kontrasternas vecka. När Jimmie Åkesson valde att framträda med ett självgott leende och enbart rikta sig till de egna väljarna, följde Gustav Fridolin upp dagen efter med att anlägga ett försonande tilltal och rikta sig brett. Så brett att han till och med berömde och tackade oppositionen.

”Jag hade egentligen tänkt sluta här.”

Gustav Fridolins ord kändes inövade, men när det skriftliga talet pinglade ner i inkorgen visade det sig att jo, talet var faktiskt tänkt att sluta där. Istället fick vi ett tillägg där Fridolin tackade såväl Fredrik Reinfeldt som Annie Lööf för deras samarbete och engagemang i migrationsfrågorna. Sällan har väl en sittande minister tackat den nuvarande oppositionen för ett gott samarbete. Men så är Miljöpartiet och Fridolin inte genomsnittliga regeringsparter.

Hela Fridolins tal andades försoning och samarbetsanda. Istället för att angripa politiska motståndare ägnade han talet åt att berätta vad Miljöpartiet faktiskt vill göra, även om vissa av dessa saker såklart indirekt blev kängor till koalitionspartnern Socialdemokraterna, som är de som bromsar reformerna. Dessa saker var dock generellt sett frånvarande från talet. Fridolin sökte vänner, inte fiender. Han sökte samarbete för att åstadkomma förändring, inte konflikter för att på ett billigt sätt vinna några tiondels procentenheter i nästa opinionsmätning.

Förvånande för många liberaler var antagligen att Fridolin hänvisade till John Stuart Mill i talet. Liberala filosofer har enligt många fått stryka på foten i takt med att Fridolin och Romson drivit partiet vänsterut. Frågan är om hänvisningen till liberal filosofi mest är ett spel för gallerierna, eller om det signalerar en kursändring från Miljöpartiets sida. Det kan enbart tiden utvisa. Besluten på kongressen nyligen pekade inte i en så värst liberal riktning, men å andra sidan finns en långvarig tradition hos språkrören att köra över kongressens beslut om de upplevs alltför jobbiga.

Miljöpartiet står också för regeringens enda konkreta förslag på hur jobb ska skapas. Fridolin aviserade att han vill satsa på de kreativa näringarna. Svensk musikexport är en framgångssaga, våra datorspel och appar drar in allt mer i exportintäkter och allt detta, vilket är viktigt för Miljöpartiet såklart, nästan helt utan koldioxidutsläpp. Det är en bra poäng och de flesta av oss vet att det är den kreativa sektorn och tjänsteekonomin som är framtiden. Vi vet också att fyra av fem nya jobb skapas i småföretag.

Frågan är om Socialdemokraterna, med sina starka kopplingar till fackföreningsrörelsen, tillverkningsindustrin och storföretagen, kommer att ställa om sin politik till att gynna tjänsteföretag, småföretagare och den kreativa sektorn istället. Här är nog pessimism, tyvärr, den rådande känslan.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: