Senaste nytt

Mer integritetstänk efter Datainspektionens beslut om Västerås?

Enligt Datainspektionens beslut i veckan använder sig Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs av personuppgifter på ett högst olämpligt sätt då de spårar hur invånarna rör sig i innerstaden. Beslutet är inte helt oväntat, och det är högst uppfriskande i en tid då uppmärksamheten kring integritetsfrågor är näst intill obefintlig.

Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs har sedan i höstat använt ett tjugotal mottagare som följer hur människor rör sig, med målet att underlätta i stadsplaneringen. Det är i grunden en bra tanke, och det är spännande att se hur allt fler kommuner börjar använda ny teknik för att uppnå gamla mål mer effektivt – att använda teknik för att underlätta i exempelvis stadsplanering går helt i linje med Piratpartiets vision för framtidens Sverige och framtidens städer.

Det som saknats från början är däremot ett ordentligt integritetstänk. Det räcker inte med att samla in data, vi måste också ständigt tänka på hur informationen används och hur den lagras – allt detta för att undvika att informationen läcker eller på andra sätt hamnar i fel händer. En total kartläggning av individers rörelser är ett otroligt kraftfullt verktyg, och det är viktigt att verktyget används för goda ändamål snarare än onda.

Datainspektionens beslut får förhoppningsvis väldigt positiva följder – en ny utvärdering av Västerås stads insamling av data, med säkrare skydd och bättre kryptering och anonymisering. Men också, och ännu viktigare, hoppas jag att det uppmuntrar till ett utökat integritetstänk i hela kommunens verksamhet.

Anton Nordenfur

Partiorganisatör Piratpartiet

%d bloggare gillar detta: