Senaste nytt

Mer integritetstänk efter Datainspektionens beslut om Västerås?

Enligt Datainspektionens beslut i veckan använder sig Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs av personuppgifter på ett högst olämpligt sätt då de spårar hur invånarna rör sig i innerstaden. Beslutet är inte helt oväntat, och det är högst uppfriskande i en tid då uppmärksamheten kring integritetsfrågor är näst intill obefintlig.

Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs har sedan i höstat använt ett tjugotal mottagare som följer hur människor rör sig, med målet att underlätta i stadsplaneringen. Det är i grunden en bra tanke, och det är spännande att se hur allt fler kommuner börjar använda ny teknik för att uppnå gamla mål mer effektivt – att använda teknik för att underlätta i exempelvis stadsplanering går helt i linje med Piratpartiets vision för framtidens Sverige och framtidens städer.

Det som saknats från början är däremot ett ordentligt integritetstänk. Det räcker inte med att samla in data, vi måste också ständigt tänka på hur informationen används och hur den lagras – allt detta för att undvika att informationen läcker eller på andra sätt hamnar i fel händer. En total kartläggning av individers rörelser är ett otroligt kraftfullt verktyg, och det är viktigt att verktyget används för goda ändamål snarare än onda.

Datainspektionens beslut får förhoppningsvis väldigt positiva följder – en ny utvärdering av Västerås stads insamling av data, med säkrare skydd och bättre kryptering och anonymisering. Men också, och ännu viktigare, hoppas jag att det uppmuntrar till ett utökat integritetstänk i hela kommunens verksamhet.

Anton Nordenfur

Partiorganisatör Piratpartiet

 • Vänta nu ett tag! Är Piratpartiet alltså OK med att det görs ”en
  total kartläggning av individers rörelser”, så länge den används för
  ”goda” ändamål? Antingen slarvigt formulerat eller naivt! Historien visar att all data som samlas in kan läcka och/eller användas för helt andra ändamål än de man officiellt avsett.

  • snobben

   Jag håller med i att integritet ska skyddas, av privat användande, inte förfölja
   enskilda. Vad jag förstår av piratpartiet vill dom ha tillgång till ALL information,
   uppifrån och ner., men själva skyddas maximalt. Att bevaka enskilda har myndigheter som uppgift, då bara vid stark misstanke av brott.
   Sedan är det så att vissa åsikter förändras över tid, beroende på hur mycket kunskap man har, och i vilket sammanhang man befinner sig i.
   Samhällsfarligt blir det när folk bildar grupper, och lusläser allt dom kommer över. Inget för gemene pirater.

   • snobben

    Säkerhet är till för att brytas, och lära nytt. Hoppas forskning går framåt. Dom provar saker individer själva hittar på. En tanke, en strof,
    men hur det ska användas, och av vilka vet jag inte.

   • Anton Nordenfur

    Piratpartiet vill ha utbredd transparens i myndighetsutövandet, men inte av enskilda individer – det är där den stora skillnaden ligger.

  • Ser det som en ändring av partiets politik bort från att kritisera i integritetsfrågan. Och då ge upp partiets starkaste fråga.

   Fö så är det ett fel i artikeln, det är inte västerås stad som står bakom övervakningen utan Citysamverkan.

  • Anton Nordenfur

   Kartläggning av individer är förstås inte rätt oavsett vad det görs av för skäl. Det jag försökte få fram var att det finns sätt att uppnå samma mål på där man kan låta bli att äventyra individers integritet. Det var lite otydligt, kan jag medge.

%d bloggare gillar detta: