Senaste nytt

Kinberg Batra är ingen Reinfeldt

Almedalen 2015

Jag minns Moderaternas tal förra året i Almedalen. Det var snudd på magiskt att höra vår dåvarande statsminister tala.

I år var det inte lika magiskt. Det Kinberg Batra kommer bli ihågkommen för efter årets Almedalstal är förmodligen främst för det flitiga användandet av ordet ”jobb”. Enligt Intellectas Almedalsbrev nämndes ordet jobb eller arbete 75 gånger i Kinberg Batras tal.

Inte för att det är något fel att fokusera på jobbpolitik. Jag är, liksom Kinberg Batra, övertygad om att arbete bryter utanförskap. Men det blev snudd på komiskt, så komiskt att Frihetssmedjan klippt ihop en 46 sekunders video som du kan se här.

Kinberg Batra kan kritiseras för att vara stel och lite tråkig och hon har en lång bit kvar innan hon uppnår samma folklighet som Reinfeldt hade. Men talet innehöll ändå en hel del godbitar. Som folkpartist är det t.ex. glädjande att höra att det för Moderaterna inte är en fråga om, utan när Sverige ska gå med i NATO. Regeringen fick sig några rejäla kängor, b.la. för att ge sig på RUT- och ROT-avdragen som sänker trösklarna för arbetstagare att få komma in på arbetsmarknaden.

Moderatledaren har kritiserats ganska hårt för att sakna humor. Jag fick mig dock ett gott skratt  vid nedanstående citat (tack talskrivaren?):

Stefan Löfven har ingen jobbagenda – han har bara en väldigt jobbig agenda.

Någon annan som har en väldigt jobbig agenda är herr Åkesson. SD benämns i vissa kretsar som ett borgerligt parti, vilket är helt fel. Något som Kinberg Batra satte fingret på genom att beskriva hur Åkesson vill göra det dyrare att anställa unga genom fördubblade arbetsgivaravgifter, fördubblad restaurangmoms och till och med ha högre bidragsnivåer än regeringen. Det är inte en borgerlig politik. Eller med Kinberg Batras ord: Så bekämpar man inte det nya utanförskapet.

 

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

%d bloggare gillar detta: