Senaste nytt

Första jobbet

Almedalen 2015

Missade du Anna Kinberg Batras centrala budskap i Almedalen 2015? Oroa dig inte, vi har sammanfattat det i en enkel film till dig!

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

 • snobben

  Anna platsar inte som stand up komiker. En killes första jobb. Han försov sig första morgonen, for upp ut i badrummet. Eftersom han fortfarande var sovande borstade han tänderna med schampo och vägrade inse misstaget av hat. När han kom till busshållsplatsen, åkte bussen nonchalant förbi. En taxi beställdes. Kvinnan i Taxin var otroligt vacker, så dom pratade så Taxin körde fel. Väl på jobbet fick han sin första rejäla utskällning. Kaffeautomaten var trasig, och lunchen blev inställd, eftersom han låg efter från början. På toan upptäckte han att pyjamasbyxorna satt under kostymer.
  När dagen var slut tog han bussen, men vaknade på ändhållplatsen. En ny Taxi, tjejen var den samma. Vilken Lycka !

  • snobben

   Det är så här, att man MÅSTE ta alla jobb som erbjuds, även om man inte passar in, samt anstränga sig bra mycket mer idag än för en generation sedan. Man förväntas begripa sig på allt, på direkten. Även om ungdom har huvudet på skaft, har dom förväntningar på en meningsfull och utvecklande sysselsättning. Idag är det effektiviserat till max. Så på vissa arbetsplatser finns inte riktigt tid för en bra invänjning. Hur man upplever sitt första jobb påverkar motivation för nästa jobb. Det är just DET Anna säger. Ett jobb är bara ett jobb, utan känsla och inriktning. Vilken arbetsgivare går med på det ?
   Dom vill ha drivna, intresserade, målmedvetna att lägga energi och tid på.
   Några veckors praktik på egna valda platser på högstadiets årskurser skulle nog underlätta inriktning senare.

 • Pingback: Kinberg Batra är ingen Reinfeldt | Frihetssmedjan()

 • marlies

  Det är som den gamla teatern, men med nya skådespelare. Rollerna har skrivits av ABF, innan vi kliver upp på scenen. De förväntar sig att vi ska spela med entusiasm,
  och utan protester. Men vi som varit med ett tag oroas på parketten, för att vi strukit mycket i manuskriptet, helt ändrat vissa roller, eller ibland bara improviserat.
  Det är som på teatern, som med ny anställning. ABF håller hårt i manuskriptet,,
  men vi har tagit oss rätten, för bearbetningar

 • marlies

  En guide i att klara sig ekonomiskt. Förra året bytte en dam ut sina fönster mot treglas lågenergifönster. Försäljaren bedyrade att dessa skulle betala sig själva efter ett år.
  När arbetet var gjort ringde försäljaren ideligen och undrade om hon skulle betala.
  Hon berättade klart och tydligt vad hantverkare också sagt. att fönstren skulle betalas av sig själva, men han fattade inte. Då skrek hon- JA , men HALLÅ! den sista dagen var IGÅR. Han ringde inte upp mera.

 • marlies

  En möhippa på Kreta spårade ur för några år sedan. Nyfikna väninnor villa se brudklänningen. De gav sig iväg till parets nya hem. Där fick de syn på brudgummen i sängen med sin best man. Klänningen fick de se, för den hade brudgummen på sig.. Bröllopet blev inställt.

 • marlies

  Det finns ett populärt bröllopshotell, sägs vara världens minsta. Bara två och en halv meter brett i tre våningar. Sammanlagt yta är 50 km2.
  Högst upp under takåsen står dubbelsängen. Den finns i Ehehaeussi i sydtyska Amberg.

 • marlies

  En ordination från en doktor för stressade själar är att kyssa sin partner direkt när man kommer hem från jobbet. Det absolut bästa sättet att varva ner.

 • marlies

  På 60-talet vaknade en kille upp efter en blöt svensexa, med benet samt bäckenbenet gipsat. Han hade ett läkarintyg bifogat. Det stod att urinera kunde han, men ej för något annat, på ett antal månader..
  Bröllopet genomfördes i gips, samt bröllopsresan till Paris. Självklart inte alls till belåtenhet. Inte blev det roligare när han kom hem och kompisarna talade om för honom att det var ett skämt.

 • marlies

  Att älska en gammal utdragssoffa. Gusten, sa Svea. Idag ska gamla kökssoffan ut. Gusten ilsknade till och började argumentera. Han vet att detta betyder nya kostnader. Svea sa. – Jo nu är det dags, nya stolar kommer i morgon. Så du tar dej ton, utan att rådfråga sa Gusten. Det var exakt vad jag gjorde nyss, sa Svea med kvinnlig logik. Jo , slussvakten är beredd sa Svea. Får vi ner den i ån, har han lovat ta den som bränsle.- Bränsle skrek Gusten. Min fina soffa. Han sjönk ner i soffan och tårar föll. Alla ungdomsminnen i denna skulle nu försvinna. Det var en soffa som kallades ” Brakskitlåda ” marmorerad i brunt som skulle likna ädelträd. Så kommenderades söner och soffan ut. Ett par medar sattes på för det var vinter. Den minsta ville vara kusk på soffan, tyckte övriga kunde sova under locket när han körde.
  Gusten blev vansinnig, sa. – Detta är ingen farkost. Så sköts soffan nerför den slingriga vägen, men Gusten halkade i en kurva och flög upp i soffan som sedan fortsatte allt snabbare ner i ån.. Ungarna sprang hem och larmade varpå Svea ringde brandkåren. det fanns två öppningar, en mot kraftverk, en på sidan om. Folk sprang utmed ån, men Gusten hötte med knytnäven, hatade uppståndelsen. Nedanför väntade slussvakten, sa till barnen – Er far kommer att drunkna som en katt. Men både han och soffan kanade mot slussvakten. Nästa dag stod att läsa. Gusten på en historisk seglats. Han sa omedelbart upp tidningen. Av folket i byn fick han i present. ” Navigatörens ABC ” den kastade han.
  Så vad är jobbet värt ?

 • marlies

  En arbetsgivares slutsats.
  Man kan undvika pinsamma situationer genom att delge sina medarbetare finansiell information.

 • marlies

  En präst kör på landsväg, upptäcker en nunna vid busshållplats. Han erbjuder henne skjuts till staden. När hon sätter sig på passagerarsätet blottar hon sitt knä. Prästen kan inte motstå utan lägger handen på hennes knä. Nunnan ber. – Prästen måste läst vers
  129 och vet innehåll.. Så han ursäktar sig men snart är handen åter där bredvid växelspaken. Vid framkomst tackar nunnan för sig och väl hemma läser prästen vers 129. Det står” Fortsätt att pröva dig fram, enda vägen till salighet ” Slutsats. Den som inte uppdaterar sig i ämnet som rör arbetet kan gå miste om stora möjligheter.

 • marlies

  Enkla jobb kan vara hiskligt svåra. En tonårsfamilj satt runt bordet då sonen plötsligt frågade sin far. – Hur många olika sorters bröst finns det ? Jo, funderade fadern. – I 20 årsålder runda och fasta som meloner, 30 till 40 årsåldern fortfarande fina som päron, efter 50 som lökar . LÖKAR skrek sonen ? Ja , en del gråter över dem, men inte jag. Dottern och mamman såg genast illrött ! Dottern frågade spydigt. – Hur många sorters kukar finns det ? Mamman tappade andan, men fann sig i diskussionen. Hon svarade- En man går igenom tre faser. I 20 årsåldern är den rak, ståtlig och hård, i 30 till 40 årsåldern är den en björk flexibel och pålitlig,, efter 50 liknar den en vacker julgran.
  JULGRAN ! undrade dottern. _ Ja, död från roten, med kulor som glittrande dekoration.

 • marlies

  Till alla felplacerade som förväntas återgå till tidigare stress kan jag meddela att jag har ett stort skyddsrum som tål att bombas.
  Under anfall ska alla trivas på betonggolv. Alla som gått igenom stora operationer av olika sort är hjärtligt välkomna.. Resultat räknas efter antal energitillgångar i miljön, personal avstånd i tid och timmar som alla andra bombnedslag.. Vi kan ägna oss åt tidsfördriv tillsammans av egna initiativ.

 • marlies

  Hon lyssnar med hela kroppen, en personals läppar rörs, hon hör men förstår inte ord. De missar på en decimeter, som när man ska ta upp en sten under vatten.. Alldeles intill Sverige, finns en annan karta. Nu diskuterar de, men det som sägs hör till dem i rätta landet. Inte kan hon fånga dem på rasten, hur farsan blev hämtad, stretande utdragen på alla håll, och morsan gömde sig bakom en barack. Hon ler mot alla men hinnan emellan stör. Språket blir hennes kommande liv, i obeveklig grammatik, som aldrig leder henne till rätt plats.

 • marlies

  Som ung tar man tillgivenhet för givet, annat mot deras natur.. Den dag man kliver ut som ett tamt djur. Vuxna som pekar vart man ska. Allt förväntas fixa de drömmar som de vill ha.. Chans till lycka och välgång, men ta stryk likafalls. Vem vet vad de egentligen äger, så de slipper ett ovärdigt liv.

 • marlies

  Ungdomar idag har svårare att komma in i samhället då kraven inte överensstämmer med deras förmåga och kunskaper .Idag har tekniken tagit över jobb som tidigare var som inskolningsarbeten i rutiner socialt nytt. En del borde få en medborgarlön som bas för att gå bredvid och lära sig stegvis utan panik att misslyckas. Trygghet har tidigare varit bas, att klara av uppgifter. En sorts arbetsträning av att se och prova vartefter. Även politiker har varit nybörjare. Idag misshandlas folk att tvingas in i ett sökande av arbeten de tvingas anta trots brister. Det kostar tid och frånvaro med felbedömningar, samt psykisk press, då redan som unga. Flytta noll mot sjukersättningar. Som alltid går eget liv före politik. Ett stort skämt idag eller hur ? Ska vi börja mata in folk lite hur som och tvinga dem göra vad som helst. En ofattbar nonchalans mot unga individer. Äldre fattar system, men inte oerfarna. AF betalar inte själva ett skit att plocka upp resterna. Idag har vi droger som bedövning, ett ökat utflöde från även apotek i uttag. Har själv sett unga påverkade av mediciner, och annat på platser. En del har även familj efter att ansvara för. Ingen ska ha krav över förmåga.
  Arbeta kan även barn, urlarvigt. Metoden inte klok. Alla vet jobb finns under alla dygnets timmar och olika dagar. Att det sker under mängder olika formar som jag nu. Eller skillnad städa hemma borta baka hemma borta kontor hemma borta ,.handla åt sig själv eller någon annan ? Vi bidrar var vi än är. Måla hemma eller borta ? EN TAVLA ÖVER IDIOTSYSTEM. Nu bidrag till marknad. mobil, buss, bensin, frimärken, extra sälj material, laptop, med mindre än existens över i plånboken. Att kräva kvalitet för detta samt uthålligt är självklart. Hur kan folk skämma ut sig frivilligt ? En del bara pysslar nonsens för det. HA HA HA.! Men andra vet att ta för sig i djungeln där Tarzan tror sig veta bäst.

%d bloggare gillar detta: