Senaste nytt

Alina Koltsova: Låt aldrig Breiviks hat tysta ner dig!

Den här dagen minns vi alla med sorg. Det som hände för fyra år sedan har inte gått obemärkt förbi utan att ha brännmärkt oss alla med varningen om att vadsomhelst kan hända även i lilla trygga Skandinavien, och för vissa tyvärr en rädsla för att bli politiskt aktiva. Terrordåden i Norge kan klassas som ett kollektivt ögonblick. Vi minns alla var vi var där och då. Vi minns hur nyheterna kom som knytnävsslag i tillvaron. Men värst måste det ändå ha varit för berörda som var på plats samt deras anhöriga. 
 
De flesta minns att Arbeiderpartiets (= norska Socialdemorkaterna) ungdomsförbund AUF höll sitt årliga sommarläger på ön Utøya. Paradiset som senare skulle bli ett blodigt helvete. Minnet från bombningen av Oslos regeringskvarter som skedde bara timmar innan är fortfarande färskt. Dessa attacker i det annars trygga lilla landet Norge, det värsta sedan Andra Världskriget, undgick ingen. 8 personer dog i Oslobombningen och 69 dog på Utøya. 77 personer för mycket, med andra ord. 
 
Själv minns jag denna fredag då jag i ett soligt Luleå också deltog på ett politiskt sommarläger. Dock med Grön Ungdom, organisationen som fostrat mig väl sedan 2010. Ingenting kunde gå fel, allt var frid och fröjd i den här delen av världen. Trodde vi. Först var Oslo och Utøya rätt långt bort från Norrbotten. Jag hade inte ens hört talas om Utøya innan den dagen. Men natten efter dåden krympte avståndet markant, och en blandning av rädsla och sorg sköljde över oss. Plötsligt var det som hände AUF så nära och så påtagligt. Avståndet krympte såpass att politiskt ideologiska skillnader helt plötsligt var irrelevanta. 
 
Islamofoben Anders Behring Breivik hade kunnat släcka vår politiska engagemang, likt han släckte människoliv som aldrig ens fått uppleva sin 20årsdag. Han hade kunnat släcka AUF-ungdomarnas engagemang av samma kraft som förstörde regeringskvarteren i Oslo. Han vann aldrig över den unga politiska generationen, tack och lov. Men hans antidemokrati och counterjihadistiska kamp förs fortfarande på internet av anonyma krafter som friskt sprider rasistiska konspirationsteorier om att ”nu ska muslimerna ta över”. Det är lika viktigt, idag som då, att slå vakt om yttrandefriheten och demokratin. Vi måste vinna varje dag för att Breiviks galna rasism ska förlora på riktigt.  
 
Inte ens det främlingsfientliga parti Breivik stöttade under en tid, Fremskrittspartiet, har ”vunnit” även om de nu blev inbjudna till den regering med Høyre som de nu sitter i. Faktum är att det nu går rysligt dåligt för partiet i princip varje opinionsmätning till årets kommun- och fylketingsval. Sedan Stortingsvalet år 2013, då de låg på 16,3%, har de förlorat över 200.000 väljare. Men nog om det partipolitiska. 
 
Den nuvarande NATO-sekreteraren Jens Stoltenberg, som då var Norges statsminister och partiledare för Arbeiderpartiet, sade något som gäller vilken tid vi än lever i: ”Svaret på vold er enda mer demokrati, enda mer åpenhet, men aldri naivitet.” Smaka på de sista tre orden. Det säger en del om hur skonat Skandinavien varit från sådant under åtminstone 70 år, men också om att det som händer där likväl kan hända här. Det var bara en slump att ingen från Grön Ungdom fick någon dödskyss den dagen i Luleå. Eller att ungmoderater, medlemmar i Ung Vässter eller LUF:are inte fick någon bly i nacken.  
 
Det är förvisso tur, men också en slump. Vi som står för demokrati och allas lika värde är alla värda att smaka på bly enligt Breiviks långa manifest. Därför är hela Stoltenbergs citat väldigt viktigt att tänka på. Jag vänder mig till dig som är ung och politiskt aktiv, oavsett parti. Se och lär av överlevande från AUF. De som dog ska inte göra det förgäves. Låt aldrig någon hatare, oavsett IRL eller på nätet, släcka din törst för samhällsengagemang. Låt aldrig någon tysta ner dig, använd dig av yttrandefriheten istället! Låt din tro på allas lika värde fortsätta engagera dig!  
 
Och till dig som vill engagera dig politiskt men aldrig riktigt vågat vill jag säga en sak. Du är enormt viktig för demokratin. Jag var också rädd idag för fyra år sedan, men bestämde mig för att bli ännu mer aktiv. Rasisterna livnär sig på vår rädsla, därför ska du bryta dig loss. Politiska ungdomsförbund är dessutom enormt nyttiga skolor för samhällsmedvetenhet. Så ta steget och visa att Breivik och alla andra hatare egentligen är förlorare av rang. Låt varken dem eller någon annan stoppa dig! Höj rösten och håll aldrig tyst!

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: