Senaste nytt

Alina Koltsova: Antiziganistiska tentaklerna har klamrat sig fast vid vår regering

Tiggerifrågan har nog ingen människa kunnat undgå. Inte ens partipolitiskt. Det är vida känt att Sverigedemokraterna, som nu kalasar på sin dag i Almedalen, vill införa tiggeriförbud och anser att antiziganismen inte alls är angeläget i just Sverige. Men under det senaste året har även vissa moderater tagit efter frågan om tiggeriförbud, eller om avhysning av EU-migranter. Nu har de antiziganistiska tentaklerna även klamrat sig fast vid vår regering, med främst Socialdemokraterna. I dessa tider är det lätt att som rödgrön väljare måla fan på väggen.

Vårt land är vida känt för att stå för mänskliga rättigheter, mångfald och antirasism. Ja, det som allmänt är bra, helt enkelt. Vi svenskar har slagit oss för bröstet för att inte vandra samma väg som exempelvis Danmark, Norge och Finland. Men med regeringens utspel om att lättare kunna avhysa  EU-migranter från sina tillfälliga övernattningsområden är det värt att tvivla på vår självbild.

Det är dags för kritiska röster i det egna ledet att sluta hålla käft och börja skruva upp volymen så att svensk politik slutar genomsyras av sverigedemokratisk antiziganistisk kollektivisering. Speciellt när tandfattiga så kallade ”lösningar” som att avlägsna människor från ett visst ställe om och om igen upprepas, och denna gång kommer upp från regeringens sida.Det är lätt att fastna vid argumentet att det främst är Rumäniens ansvar att ta hand om sina medborgare och garantera att romerna inte utestängs från utbildning och arbete. Det är nog ingen som säger emot att den strukturella rasismen mot romer i Rumänien minst sagt är alarmerande. Men vi får inte glömma faktumet att strukturer ju har en tendens att likt dominobrickor falla i land efter land. Dessutom är det alla länders ansvar sedan vi är med i den europeiska unionen.

Visst är frågan extremt komplex, då ingen någonsin kunnat trolla bort fattigdomen eller hitta en quick fix-lösning. Men komplexiteten blir inte ett dugg mindre för att vi slänger ut människor utan att veta var deras liv tar vägen eller förbjuder själva tiggeriet. Om vi går den vägen, likt Norge var väldigt nära att göra vintern 2015 (förslaget blev avslaget i Stortinget), så kan vi räkna med ännu fler fallande dominobrickor.

I måndags var det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Ett stort tal hölls av statsminister Stefan Löfven, där han med varmt hjärta talade om utvecklingsmoral och att göra det som krävs för att ingen ska behöva sitta och tigga utanför våra mataffärer. Löfven sade också med egna ord: ”När vi ser fattigdomen på nära håll så gömmer vi inte undan den, vi gömmer undan deras grogrund”. Dessa ord låter betryggande, men oron för antiziganismens tentakler försvinner inte. Utspelet om att åter sparka bort EU-migrerande romer utan att finna ordentlig slutdestination för dem har lyckats förstöra löftet om att göra vad som krävs så att ingen ska behöva tigga. För det är i grunden människor vi talar om. Människor vars liv raserats av orättvisa strukturer som de inte kunnat rå för. Romska minoriteten i Europa bär på en historia kantad av förtryck och diskriminering. Sedan Medeltiden har de avhysas från olika platser, i Sverige har det t.o.m. varit lag om nackskott för dem, och tillsammans med Europas judar förintades de under Andra Världskriget. Det antiziganistiska hat som återberättas i Victor Hugos klassiker Ringaren i Notre Dâme är en ren mjukisvariant i jämförelse med verkligheten. Och än idag bemöts romer med spott och spe från makthavare. Denna gång är det i form av utestängande fattigdom från överheten och ett ignorerande eller äcklat bemötande från allmänheten.

Det är dags för statsministern och regeringen att vara fullt medveten om att människorna utanför ICA och COOP med pappmuggar i händerna är människor som inte alls vill ha det såhär. De vill mer än gärna studera och/eller arbeta, precis som du och jag.

Låt inte ytterligare fler strukturer avhumanisera dem. Kära Stefan Löfven, eftersom jag annars litat på dig länge i dessa frågor uppmanar jag dig vänligen att inte svika det förtroendet. Göm inte undan EU-migranterna. Se till att ditt tal på Almedalen, som annars var utmärkt, inte blir käbbel. Svik inte Europas fattiga.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 

%d bloggare gillar detta: