Senaste nytt

Vinhandlare drabbad av statligt överförmynderi

Kvalitetsviner från ekologiska gårdar i Österrike att avnjuta i skuggan en varm sommardag. Låter inte det härligt?

Tyvärr slutade det föga härligt för vinhandlaren Peder Molin som på onsdagen den 3:e juni, efter 15 månaders väntan, slutligen fick sin dom. 100 000 i företagsböter plus 10 000 i dagsböter, villkorlig dom samt advokatkostnader. Till synes hade han följt alla regelverk.

Som motståndare av statligt överförmynderi blir jag nyfiken på att veta mer om detta så jag kontaktar Peder skriftligen, läser om händelseförloppet på hans blogg och på nyhetssidor och ringer slutligen upp honom.

Peder Molin inleder år 2009 ett samarbete med en österrikisk vinhandlare. Genom sajten handlavin.se blir han dennes representant i Sverige. Drivkraften bakom engagemanget är ett starkt vinintresse, snarare än entreprenörsanda. 

Mycket resande i Österrike gör att Peder känner starkt för att främja just österrikiska vingårdar. Systembolagets monopol gör att det finns ont om dessa viner på den svenska marknaden. Många av Österrikes vinproducenter har inte en tillräckligt stor tillverkning volymmässigt för att passa Systembolagets inköpsprocess. Två år senare får Peder i uppdrag att avveckla verksamheten eftersom den inte är speciellt lönsam för den österrikiske vinhandlaren. Han ringer till Skatteverket, men ångrar sig när Skatteverket själva kommer med förslaget att han i stället ska driva konceptet i svensk regi.

Peder skaffar alla tillstånd från Skatteverket, som är den enda myndighet i Sverige som behandlar ansökan om distansförsäljning enligt lagen om alkoholskatt. Folkhälsomyndigheten (dåvarande Folkhälsoinstitutet) blir informerade om verksamheten av Skatteverket . Ingen av dessa myndigheter ger några antydningar om att verksamheten inte skulle vara förenlig med alkohollagen.

Under tre års tid är allt frid och fröjd och Peder betalar alkoholskatt, moms och österrikiska vingårdar. Svenska vinentusiaster får ta del av sällsynt kvalitetsvin genom Peders hårda arbete. Det ligger ingen större vinst i verksamheten, som tidsmässigt i princip blir ett heltidsengagemang. Mellan 2011 och 2014 beräknar Peder att firman omsatt ca 250 000 kr.

Bolaget har inget lager i Sverige utan vinet förpackas till konsument i Österrike när kunden har lagt sin order. Vinet paketeras alltså inte i Sverige.

Försäljningen pågår fram till mars 2014 när Polisen oannonserat gör husrannsakan och beslagtar allt vin som är inhandlat till kunder (uppgår till ett värde av ca 30 000 kr). Peder får veta att en rättegång är att vänta. Inte förrän i maj 2015 sker rättegången och domen kommer den 3 juni. Peder döms för olovlig försäljning av alkohol och företagsboten uppgår till 100.000 kr. Ovanpå detta tillkommer advokatkostnader och villkorlig dom förenat med dagsböter. Naturligtvis kommer han även att betala tillbaka sina kunder för de uteblivna leveranserna.

Peder tror att domen främst är ett sätt för staten att göra ett statuerande exempel för en restriktiv alkoholpolitik. Att ge sig på en enskild aktör med en blygsam omsättning torde dock inte gynna vare sig folkhälsan eller förtroendet för statliga myndigheter, inte heller lär det minska människors alkoholkonsumtion.

När vi lagt på luren gör jag bedömningen att Peder Molin är en mycket ärlig människa som inte vill annat än att göra rätt för sig. Hans engagemang är äkta och det har aldrig legat i hans intresse att ägna sig åt olagligheter. Stockholms tingsrätt håller med mig (utdrag från domen):

[…] kan konstateras att Peder Molin haft för avsikt att bedriva en verksamhet förenlig med lag, att han i övrigt betalt föreskriven skatt och att det skett noggranna kontroller av köparnas ålder.

Många har redan hunnit uppröras av utfallet av domen och en crowdfunding har upprättats av Breki Tomasson, ställföreträdande partiledare för Liberala Handelspartiet, för att hjälpa Peder Molin att betala av skulden.

Till Peders crowdfunding.

Läs mer om händelseförloppet på Peders blogg.

 

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

 • Pingback: Nätvinhandel – nu har domen mot Peder Molin fallit | VinoFino()

 • snobben

  Antar att direktiven härstammar från EU, tobak, alkohol och annat vanligt folkligt ska
  bort rakt över oavsett hur enskilda länders alkoholpolitik ser ut. Normalt vänder man inte regler totalt tvärtom till plötsliga nya förordningar. Tror inte många förstå sig på dagens agerande alls. Någon information om när saker ändras, och från vilket datum är också sällsynt. Därför måste i även ha ett giltigt pass på en gammal häst i en hage.
  Antagligen är OS hästarna flygrädda, så vi får betala inställda flygresor. Motorsågar klarar sig inte undan heller. Körkort gäller. Bedrövligt värre !!!

  • snobben

   I länder där alkohol ingått i normala livsmedelsaffärer, har det inte varit något problem. Dom flesta är vana i hanteringen, och tar en skvätt till måltid. I alla tider är det folks bakgrund som avgör om man blir beroende eller inte. När Sverige var fattigt, och folk hade en fruktansvärd arbetsmiljö, dåliga bostäder, mycket sjukdom och smärta, fungerade alkohol som tröst och medicin.
   Motboken kom då. Nu är EU motbok. Idag åker vi över gränser, handlar och hamstrar. Monopol vill ha påökt. Marknaden suger, och en kriminell verksamhet har bildats istället. Idag vill folk ha cannabis, som är mer preparerat, och starkare än förr, med en otroligt högre cancerrisk än cigaretter.
   Stora rävar har alltid bitit i sin egna feta svans.

 • Pingback: radio bubb.la – 6/6 | radio bubb.la()

 • snobben

  Det vore hög tid att förklara för unga hur världsmarknad fungerar med ekonomiskt flöde. Dom blir upplurade i allt. Att idioter vill tjäna pengar på deras dumhet, i media och reklam. Att allt är nödvändigt nyttigt och att andra tjänar pengar på vilseledning.
  Man kan välja vilka man själv vill , ska ta makten över plånbok och hälsa. Energidryck
  och vatten svindyrt på flaska, ständigt nya mobiler och allt annat som bara kommer att kosta oss själva. HEJA VINHANDLARN, eget intresse framför andra, med hjälp utifrån.

 • snobben

  Det finns många sätt att utrota folks livsinnehåll på. När makten inte når dom stora krigen, kan man ju alltid anfalla dom minsta och få bort dom på sikt. Helst på dom egnas bekostnad. Desto mer det smakar, bättre för dom, med jublande reklam. Mer och mer proppar dom in i allt. Handla med förstånd, helst svenskt gjort här, om man inte känner tillverkaren.

 • Pingback: Funderingar kring den fällande domen mot Peder Molin och handlavin.se | Vintomas blogg()

 • snobben

  Antagligen gillar överheten att fokusera på kameler genom nålsögon. Kameler kan vandra hur långt som helst, fulltankade med vätska i puckeln. Tåliga, uthålliga djur.
  En klar och tydlig fara för staten. Åk till Österrike ! trevligt folk, vacker omgivning.
  Här hoppar många skräckslagna grodor omkring.

%d bloggare gillar detta: