Senaste nytt

Vinhandlare drabbad av statligt överförmynderi

Kvalitetsviner från ekologiska gårdar i Österrike att avnjuta i skuggan en varm sommardag. Låter inte det härligt?

Tyvärr slutade det föga härligt för vinhandlaren Peder Molin som på onsdagen den 3:e juni, efter 15 månaders väntan, slutligen fick sin dom. 100 000 i företagsböter plus 10 000 i dagsböter, villkorlig dom samt advokatkostnader. Till synes hade han följt alla regelverk.

Som motståndare av statligt överförmynderi blir jag nyfiken på att veta mer om detta så jag kontaktar Peder skriftligen, läser om händelseförloppet på hans blogg och på nyhetssidor och ringer slutligen upp honom.

Peder Molin inleder år 2009 ett samarbete med en österrikisk vinhandlare. Genom sajten handlavin.se blir han dennes representant i Sverige. Drivkraften bakom engagemanget är ett starkt vinintresse, snarare än entreprenörsanda. 

Mycket resande i Österrike gör att Peder känner starkt för att främja just österrikiska vingårdar. Systembolagets monopol gör att det finns ont om dessa viner på den svenska marknaden. Många av Österrikes vinproducenter har inte en tillräckligt stor tillverkning volymmässigt för att passa Systembolagets inköpsprocess. Två år senare får Peder i uppdrag att avveckla verksamheten eftersom den inte är speciellt lönsam för den österrikiske vinhandlaren. Han ringer till Skatteverket, men ångrar sig när Skatteverket själva kommer med förslaget att han i stället ska driva konceptet i svensk regi.

Peder skaffar alla tillstånd från Skatteverket, som är den enda myndighet i Sverige som behandlar ansökan om distansförsäljning enligt lagen om alkoholskatt. Folkhälsomyndigheten (dåvarande Folkhälsoinstitutet) blir informerade om verksamheten av Skatteverket . Ingen av dessa myndigheter ger några antydningar om att verksamheten inte skulle vara förenlig med alkohollagen.

Under tre års tid är allt frid och fröjd och Peder betalar alkoholskatt, moms och österrikiska vingårdar. Svenska vinentusiaster får ta del av sällsynt kvalitetsvin genom Peders hårda arbete. Det ligger ingen större vinst i verksamheten, som tidsmässigt i princip blir ett heltidsengagemang. Mellan 2011 och 2014 beräknar Peder att firman omsatt ca 250 000 kr.

Bolaget har inget lager i Sverige utan vinet förpackas till konsument i Österrike när kunden har lagt sin order. Vinet paketeras alltså inte i Sverige.

Försäljningen pågår fram till mars 2014 när Polisen oannonserat gör husrannsakan och beslagtar allt vin som är inhandlat till kunder (uppgår till ett värde av ca 30 000 kr). Peder får veta att en rättegång är att vänta. Inte förrän i maj 2015 sker rättegången och domen kommer den 3 juni. Peder döms för olovlig försäljning av alkohol och företagsboten uppgår till 100.000 kr. Ovanpå detta tillkommer advokatkostnader och villkorlig dom förenat med dagsböter. Naturligtvis kommer han även att betala tillbaka sina kunder för de uteblivna leveranserna.

Peder tror att domen främst är ett sätt för staten att göra ett statuerande exempel för en restriktiv alkoholpolitik. Att ge sig på en enskild aktör med en blygsam omsättning torde dock inte gynna vare sig folkhälsan eller förtroendet för statliga myndigheter, inte heller lär det minska människors alkoholkonsumtion.

När vi lagt på luren gör jag bedömningen att Peder Molin är en mycket ärlig människa som inte vill annat än att göra rätt för sig. Hans engagemang är äkta och det har aldrig legat i hans intresse att ägna sig åt olagligheter. Stockholms tingsrätt håller med mig (utdrag från domen):

[…] kan konstateras att Peder Molin haft för avsikt att bedriva en verksamhet förenlig med lag, att han i övrigt betalt föreskriven skatt och att det skett noggranna kontroller av köparnas ålder.

Många har redan hunnit uppröras av utfallet av domen och en crowdfunding har upprättats av Breki Tomasson, ställföreträdande partiledare för Liberala Handelspartiet, för att hjälpa Peder Molin att betala av skulden.

Till Peders crowdfunding.

Läs mer om händelseförloppet på Peders blogg.

 

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

%d bloggare gillar detta: