Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Rätten att klä sig som man vill!

 
Förbudet mot att vuxna kvinnor bär burka i Frankrike och Belgien har kritiserats av många som gå emot konstitutionen och barbariskt. Det strider mot vuxnas rätt att klä sig som de vill.
Många av kritikerna varnade för att förbudet skulle leda till mer omfattande reglering riktat mot folks rätt att klä sig, och i synnerhet muslimers sätt att klä sig. Detta tvivlade många på då.
Nu ser vi mer och mer att även muslimers hijab och till och med deras klänningar ifrågasättas.
Vi läser att en skola i Belgien förbjöd ett 20-tal flickor med långa klänningar att gå in i skolan igen. Deras kjolar var för långa och religiösa. 
Se på denna video så ser ni hur absurt det är.
Efter en storm i sociala medier tilläts dem komma tillbaka till skolan.
Samma sak har muslimska flickor i Frankrike fått erfara.
Burka är en extrem form av klädsel som det är motiverat att begränsa till att vuxna kvinnor bara ska kunna bära. Att förbjuda det i skolor är helt rätt. Men alla andra begränsningar är i praktiken fel.
I dessa dagar pratar vi mycket om medgivande. Speciellt om kvinnligt samtycke och medgivande. Att ett nej är ett nej.
Om idén att ett nej är ett nej ska hålla måste vi respektera kvinnors och flickors ”ja” också. Ett nej är ett nej och därför är ett ja också et ja. Därför är det så förödande när skolor och myndigheter beslutar att strunta i kvinnors och flickors medgivande och bara rakt av förbjuder viss form av klädsel.
Om vi värderar principen om att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej så respekterar vi deras önskan att klä sig täckande eller lättklätt.
Och inga religiösa stofiler eller förstoppade rektorer bör kunna trampa på detta medgivande och be kvinnor ta på sig mer kläder eller mindre kläder för att det ska vara ”passande”.
Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • snobben

  Jag tycker folk ska klä sig som dom vill i stort. Men bland allmänhet vårdad klädsel, som också är anständig. Jag tycker därigenom visar man respekt för andra. Kvinnor här kräver rättighet i att hetsa män, och visar allt dom har så långt det går. Varken alla män eller kvinnor tycker det är trevligt i alla situationer. Många länder har skoluniform.
  Vad man än tycker så är en sak säker. Den tar bort status och klasskillnad.
  Sedan tycker vissa att rika individer är nödvändigt för samhällsutvecklingen. Men när man ser vad dom köper, klockor, bilar, smycken för ofantliga summor som ett fåtal personer tillverkat, undrar jag var och hur dom bidrar till samhället.
  Att klä sig efter tradition, som burka är för dom självklart. Det får vi acceptera. Deras barn som växer upp här gör sedan som dom vill.

 • snobben

  Det har alltid funnits regler i klädsel, inte minst i yrkesliv. Förr helgade vi helgen, och klädde oss fina som allmänt. Vi tvingar inte nunnor heller att gå i kortkort och linnen.
  Idag känner sig däremot många tvingade att passa in i trender, även om dom vantrivs och skulle framträda bättre i annan klädsel. Sedan finns konstnärliga själar som alltid haft egen stil. Så anpassning efter var man befinner sig, duger långt.

 • snobben

  Hur det än är ,så är det betraktaren som avgör genom sitt beteende mot olikhet.
  Som väl är har vi olika smak, och kan se ut exakt som vi gör. Varje individ är unik.
  Men lite respekt, har aldrig gjort ont, men för vissa som är känsliga.

 • fd HR.

  Det finns en aspekt som glöms bort i sammanhanget.
  Det religiösa påtvingade av klädsel.
  Första vågen av kvinnliga flyktingar från Rafa lägret lade bort sina religiösa attribut och klädde sig mer västerländskt. En senare grupp från samma läger accepterade inte detta kvinnorna förföljde av grupper av män som skrek Hora Hora….. Männen påverkades tvinga sin fruar åter klä sig såsom religionen anbefallt.
  Några av de ensamstående orkade behålla sin frihet klä sig som de ville.
  För kvinnans frihet i vårt samhälle med möjlighet att förvärvsarbeta kan jag accepterar ett förbud mot burka o långklänningar, attrebuten utestänger kvinnorna från större delen av vår arbetsmarknad.

  • snobben

   I grunden är min åsikt lika. I yrken är det en säkerhetsrisk, det kan också vara det allmänt. Att folk stör sig otroligt och är otrevliga. Men jag väljer att inte blanda in religion i frågan, då riskerar vi andra att få en gemensam hotbild.
   Jag kan välja klädsel efter tradition i dessa fall. Sedan utgår jag ifrån om jag var i samma situation, med vuxna ur samma syn som dom har.
   Därför tror jag vi måste lita på att det försvinner av sig självt nästa generation, om dom själva, då uppskattar skillnaden. Det är ganska självklart att barn vill efterlikna sitt nya hemland, när dom växer upp här. Då känner dom inte till något annat.

%d bloggare gillar detta: