Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Rätten att klä sig som man vill!

 
Förbudet mot att vuxna kvinnor bär burka i Frankrike och Belgien har kritiserats av många som gå emot konstitutionen och barbariskt. Det strider mot vuxnas rätt att klä sig som de vill.
Många av kritikerna varnade för att förbudet skulle leda till mer omfattande reglering riktat mot folks rätt att klä sig, och i synnerhet muslimers sätt att klä sig. Detta tvivlade många på då.
Nu ser vi mer och mer att även muslimers hijab och till och med deras klänningar ifrågasättas.
Vi läser att en skola i Belgien förbjöd ett 20-tal flickor med långa klänningar att gå in i skolan igen. Deras kjolar var för långa och religiösa. 
Se på denna video så ser ni hur absurt det är.
Efter en storm i sociala medier tilläts dem komma tillbaka till skolan.
Samma sak har muslimska flickor i Frankrike fått erfara.
Burka är en extrem form av klädsel som det är motiverat att begränsa till att vuxna kvinnor bara ska kunna bära. Att förbjuda det i skolor är helt rätt. Men alla andra begränsningar är i praktiken fel.
I dessa dagar pratar vi mycket om medgivande. Speciellt om kvinnligt samtycke och medgivande. Att ett nej är ett nej.
Om idén att ett nej är ett nej ska hålla måste vi respektera kvinnors och flickors ”ja” också. Ett nej är ett nej och därför är ett ja också et ja. Därför är det så förödande när skolor och myndigheter beslutar att strunta i kvinnors och flickors medgivande och bara rakt av förbjuder viss form av klädsel.
Om vi värderar principen om att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej så respekterar vi deras önskan att klä sig täckande eller lättklätt.
Och inga religiösa stofiler eller förstoppade rektorer bör kunna trampa på detta medgivande och be kvinnor ta på sig mer kläder eller mindre kläder för att det ska vara ”passande”.
Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: