Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Rasismen i Sverige håller på att förändras ganska radikalt

Det är många som antar att rasism är liktydigt med hat från majoritetsgruppen, s.k. svenskar eller vita, mot s.k. icke svenskar eller icke vita.

Och ja, det är korrekt att mycket av rasismen ser ut så. Men det finns en rasism som växer och växer och inte alls ser ut så här.

Idag har vi en växande rasism bland grupper av personer som har sin bakgrund i andra länder än Sverige och som har mörk hudfärg. Ibland drabbas även vita av denna rasism

Det kanske största problemet är den radikala islamismen. Dess mest extrema form är direkt kopplad till internationell terrorism.

Det hat de sprider är ofta riktat mot judar (yahod). Men mer vanligt är att hatet riktas mot så kallade ”icke troende” (kuffar) eller mot andra muslimer, främst shiamuslimer (rafidah). Internationellt även mot kristna.

Detta hat kommer ofta i form av vardags hat, att en shiamuslim inte får besöka en moské, eller att en muslim inte får bli vän med en icke muslim. Men Facebook är fullt av hat mot kuffar och t.ex. shiamuslimer (som tilldelas öknamnet rafidah) ”Shia stinker”, ”Rafidah borde dödas”. ”En muslim får inte bli vän med kuffar eller rafidah”. ”Vi kommer att utrota kuffarna.”

Detta är hat och rasism.

Men först ett ord om rasism. Vad är rasism?

Efter det andra världskriget förändrades definitionen av rasism, för alltid. Först skedde det med antisemitismen. Mer och mer riktades hatet mot kulturen och religionen och sionismen istället för mot det judiska folket. ‘

Därför är flera antisemiter idag avhoppade judar (som Israel Shamir). Och de tolereras. Deras judiska biologiska bakgrund används inte mot dem.
Kulturell rasism, kallas det ibland. Att rasismen gått från att riktas mot folk, till kulturer och religioner.

Man hatar ”de andra” som beskrivs som onda och lyfter fram ”de egna” som goda. Den kultur som de anser vara ett ”hot” mot dem ska bekämpas. Man ser inga nyanser i kulturen. Allt judiskt är ont (utom avhopparna) eller allt muslimskt är ont (utom avhopparna)

De radikala islamisterna sprider ett liknande hat mot ”de andra”. De använder ibland samlingsnamnet kuffar/kuffr (otrogna eller icke troende) om dem. Ibland öknamn. Som yahod om judar eller rafidah om shiamuslimer.

Sen målas hela den gruppen, hela kulturen, upp som ond. Utom avhopparna, konvertiterna som valt den ”goda” vägen.

Givetvis är hatet kopplat till konspirationsteorier om Sions vises protokoll, om kuffars världskonspiration mot muslimerna och om shiamuslimer (eller andra muslimer) som konspirerar tillsammans med kuffar för att förstöra Mecka, etc, etc.

En växande radikal islamistisk rörelse som pratar nedsättande om kuffar och shiamuslimer och sprider illasinnade konspirationsteorier är redan i sig ett problem. Att dessutom den rörelsen i sin mest extrema form är väpnad och utövar terrorism är givetvis ett än större problem.

Tydligen har minst 300 svenskar tagit pratet om kuffars och shias och judars världskonspiration på allvar så mycket att de rest ner till terrorns Syrien och Irak för att strida med Al Queada i Al Nusra eller med IS som skapades av Al Queada. DET, mina vänner, är ett stor problem.

Därför behöver vi uppgradera den antirasistiska rörelsen till att börja hantera radikala islamisters rasism också.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • snobben

  Ja, inte klokt att svensk ungdom lägger sig i, och åker iväg. Dom har ingenting med deras motsättningar att göra. Jag vet att dom fick dela grupper på flykting förlängningar, så dom inte rök ihop. Men då fanns en orsak. Ont blod förgås inte så lätt. För övrigt är åsikter som gott och ont, något som hör till ungar uppfattning, precis som svart och vit magi som dom tycker är spännande. Men att IS tillåts få makt i stora mått, med alla barbariska medel är obegripligt.

 • snobben

  Sedan har lika alltid hållit ihop, och vägrat se vad som är lika i andra religioner. Några har alltid hållit på det mest yttersta som skiljer. Dom läser bokstavligt, trots att allt härstammar från forntiden, och kan tolkas i det oändliga.

 • snobben

  Jättekonstigt att judar får heta judar, men negrer inte negrer, romer inte zigenare..70 EU länder drog igång allt i Paris av jag tror 12 mördade personer, sedan fanns plötsligt IS överallt. Sedan har konflikter alltid funnits, men då har inte EU protesterat.
  Tycker inte fler att det luktar apa. Tydligen har det aldrig hjälpt att resa till förintelseläger. 70 år sedan, och ofantliga folkmord har skett efter det, och pågår än.

 • snobben

  Artikeln i sig belyser att vi också fokuserar på det så kallade onda. Vi borde lägga fokus på eget land och egna utmaningar med alla kulturer, religioner som vi måste ta
  beslut och hänsyn till, så vi här har en grund för alla som lever i krig och förföljelser.
  Jag tycker media inte förstår sin egen roll i sitt sätt att enbart informera om eländes, elände, som vi här inte alls kan påverka. Varken i vad vi ser, hör och läser.
  Mitt i allt räddas individer oavbrutet, och insatser som görs belyses inte alls.
  TV 4 har helt lagt ner information om vad som händer i vårat land, precis som om bara Stockholm och makten existerar. Sådant som enbart intresserar dom själva.

 • snobben

  En sak är säker. Solen är demokratisk. Den lyser på alla, ond som god blandat.
  Men inte lika ofta på BLÅÖGDA. Hade vi inte börjat med kolonialism, roffat åt oss,
  hade dom värsta krigen aldrig hänt. I sak är väst värst. Svälj det med en klunk friskt vatten. Vi levde med barbariska, hemska lagar inte alls tusen år sedan.

 • snobben

  Det själsliga lidandet och utsattheten är värst i väst, alla konstlade onaturliga sjukdomar. Missbelåtenheten, avundsjukan, egoism. Dom värsta kriminella under lagars mening tycker sig vara barmhärtiga, men kastar gift, sopor, vapen på andra.

 • snobben

  Andra är lyckliga inifrån i fattiga länder, hjälpsamma, äter ur gemensamma skålar,
  dansar och leker naturligt. Det finns alltid tröst intill. Så lägg ner dubbelmoralen en gång för alla. Hemska ledare kan man bli av med på direkten idag om man vill.
  Men tyvärr har vi uppfunnit pengar, hur dom används är bedrövligt.

 • snobben

  Jag kommer alltid att vara en fredskrigare i fredstid för rättvisa och ALLAS överlevnad.
  Min pappa lärde mej att inte lyssna på skitsnack. Han var fredskrigare i krigstid.
  Ta ifrån en människa allt. Titta så konstigt han beter sig ! En böteslapp räcker här för att folk blir hysteriska. Att dom äger en bil tänker dom inte på .Min farfar tog hand om kriminella ungdomar stenhård fostran. Fostrade 8 söner och en dotter. Krigsgenerationer fattar vad allt går ut på. Fattigt, elände, sorg, ungar som mördas,
  uppbyggnad, utveckling, ta hand om alla behövande, dela på vad man har.
  Min morbror inget Geni, men började sälja konserver, lätt att äta. Det blev ett Storföretag. Rätt ide´på rätt plats i rätt tid räcker långt. Alla är lika, men omgivningen påverkar och gör dom galna. Har man inget att förlora, spelar det ingen roll om man dör. Känsliga, utsatta personer råkar illa ut överallt, och straffas också för det.

%d bloggare gillar detta: