Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Individens rätt mot ”överheten”

Bakom talet att domstolarna skall skydda den enskilde mot ”överheten” ligger en antidemokratisk kritik mot det parlamentariska styrelseskicket. Det är därför ett farligt talesätt – Lennart Geijer, justitieminister, 22/2 1973

Det här med individens rätt, och demokrati, är inte lätt, inte ens för oss liberaler.

Traditionellt sett har västvärlden uppfattat demokrati som majoritetens rätt. Den synen har alla demokratier från USA till Sverige haft. Rättssystemet har gett mer skydd till individen i vissa länder och mindre i andra länder, men generellt sett har dogmen om majoritetens rätt varit den förhärskande, och är det ännu.

Men mer och mer smyger sig tanken på minoritetens rätt in i vårt rättsmedvetande. Tanken att demokrati kanske inte bara handlar om majoritetsstyre utan om att det är lika viktigt att skydda minoriteters rätt TROTS majoritetsstyre.

En överhet är en överhet även om den är demokratiskt vald och representerar en majoritetsvilja.

Här spelar vi liberaler en viktig roll. Vi kan visa att samhället måste upprätta en sorts balans mellan majoritetsstyret och individens rätt att göra vad denne vill. Att lagen ger individen rätten till maximal frihet och att individens rättigheter skyddas är något väldigt grundläggande.

Men detta är inte nog. Om individens rättigheter ska skyddas så att individen ska kunna utvecklas maximalt och ha maximal frihet återstår några andra faktorer att debattera. Framför allt det här med möjligheterna… En rättighet är inget värd om man saknar MÖJLIGHETEN att utöva rättigheten.

Det var ju det som Sovjet brast i. Man hade rätt till mycket enligt Sovjets grundlag, nästan mer än man hade i USA på sin tid, bara det att man saknade möjligheten att utöva dessa rättigheter.

För att komma åt det där med möligheten måste man titta på alla maktfaktorer som begränsar individernas valfrihet. Dessutom måste man titta på om inte staten också kan spela en positiv roll för att trygga friheten.

”Överheten” är mer än bara staten.

En ensamstående mamma i en småstad i USA eller Sverige kan ha mindre frihet än en medborgare i Nordkorea eller Saudiarabien, trots all frihet denne har på pappret. Dilemmat är lite knepigare för den liberala diskursen.

Friheten att välja ett annat jobb betyder ganska lite för den som lever på marginalen och tvingas ta de jobb som finns. Friheten att göra vad man vill är inte värd mer än texten på ett toalettpapper för den funktionshindrade som inte själv kan skrapa ihop pengar till hjälpmedel, t.ex.

Istället för individens rätt mot staten borde vi prata mer om individens rätt mot överheten, i vilken form denna överhet gestaltar sig, och individens MÖJLIGHETER att använde den frihet denne har på pappret.

Att maximera detta betyder t.ex. att man får skapa en sorts maktbalans mellan stat och det privata näringslivet.

Vore ett logiskt steg för att ta för de svenska liberalerna, och att utgå från individens rätt, oavsett var, när och hur denne befinner sig och oavsett vilken maktkonstellation som hotar individens frihet. Och att börja ta tag i den där surdegen ”möjligheterna”! Dvs att en rättighet måste kombineras med en MÖJLIGHET för individen att utöva rätten, oavsett vilka maktförhållanden denne har att tampas med.

De flesta av läsarna skulle nog anse att citatet ovan av fd justitieminister Geijer är vidriga. Individen måste få skydd från staten, är de flesta liberaler överrens om.

Men ser du att det blir lika fel om man hävdar att individen inte ska kunna få sin rätt tryggad mot andra ”överheter” i samhället, till exempel i arbetslivet, mot privata näringslivet?

Alltför många liberaler resonerar om det man kan kalla ”privata överheter” såsom Geijer på sin tid resonerade om statliga överheter. Att ju mindre kontroll man har över privata maktfaktorer, ju bättre eftersom kontroll hotar ”marknaden”, ”demokratin” och ”liberalismen”…Vore det inte dags att vi slutar prata om vilka maktfaktorer som inte kan eller bör kontrolleras och att vi fokuserar på individens rätt istället?

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • snobben

  Jag tänker att grunden för att bestämma sitt eget liv är att lära sig system. Det finns alltid ramar överallt. Hur uppbyggnaden ser ut uppifrån och ner. Man måste veta lagar och paragrafer, direktiv, visioner, samarbetspartners. Nätverket hur det sitter ihop. Kan man det, tar man sig både ut och in. Har man en ide´ ska man börja i liten skala, testa. Misslyckanden måste man räkna med, men troligtvis kan man hitta något som passar in på vägen, samt skapa kontakter framåt.

 • snobben

  Sedan har vi möjlighet till att överklaga beslut, något som många tycker är jobbigt.
  Man måste vara kort och tydlig, vara påläst själv och hänvisa till paragrafer som styrker överklagandet.

 • snobben

  Gäller det större saker ska man bifoga utlåtande från personer med kunskap. Det är viktigt med kopior samt dokumentation under förfarandet.

 • snobben

  Idag när allt är så effektiviserat, och många jobbar under snäva tidsmarginaler, upptäcks fel och brister för sent. Därför finns Uppdrag Granskning. Det ligger en krävande marknad bakom. Människor med olika slag med begränsningar har svårt att hävda sin rätt. Samtidigt förlorar marknaden på det också till merkostnader.

 • snobben

  Är det väldigt bråttom med insatser, kommer arbetare in utan tillräckliga kunskaper.
  Det brister i information och kommunikation.

 • snobben

  Vi har system idag som innebär att vi ständigt träffar nya personer. Detta gör att man får berätta om sitt ärende om och om igen. Samtidigt gör detta att man mister ett förtroende som annars byggs upp. En förfärlig onödig belastning. Att bli kopplad fram och tillbaka, vänta i köer, Få klockbesked när personen är anträffbar. Det sagda klockslaget får man information, att personen först är anträffbar nästa dag !!!
  Som om folks egen tid vore gratis. Jag kan inbilla mig att personer inte jobbar alls,
  bara får lön av telefonsvarare . Det ska inte ta flera dagar att få kontakt. Själva skulle vi få sparken ! EN psykisk misshandel av folk som blir superstressade, irriterade.

 • snobben

  En vanlig bild av total frihet. Jag har ingen mor, inga kläder, ingen mat, inget hus, ingen synd, ingen gud. Men jag har mitt hår, mina ögon och öron, mina ben, mina tår, mina armar, mina händer, mitt hjärta, min lust. Jag kan prata, sjunga, dansa och springa. Jag har mitt liv, min frihet, jag har varit älskad, och kan bli älskad igen.
  Om jag inte blir missförstådd, blir allt bra för mej.

 • snobben

  Jag tänker en överhet över annat evolutionen. Att allt. Växer efter våra behov. Från nordisk mirakelmedicin Rosenrot. Vi lever i en mörk nord. Till all produktion, konflikter, krig, sjukdomar, folkvandringar, men också försvinner som inte behövs. Tror att det är detta som i grund utmanar all tänkbar utveckling på ont och gott. Ett ständigt evigt eget kretslopp. Allt vi bär med oss i våra kroppar och tankar,samt omkring oss kommer utifrån.

 • snobben

  Överhet kan vi aldrig komma ifrån. Så fort någon utvecklar något, söker patent, kommer myndighet in och inte länge dröjer det förrän det finns kopior och andra tar våra pengar. Samma sak om du har hus och tomt. Då kommer myndigheten och bestämmer via lagar och förordningar och extra avgifter läggs på. Därför har vi gäng, kriminalitet som vägrar följa maktens lagar, och drar in egna förtjänster.Så rätten att utveckla för enbart en hel samhällsnytta har vi, men vi kommer alltid att förlora på sikt.

 • snobben

  Det viktigaste en befolkning har är att ständigt kontrollera alla sorters överheter. Så fort en gräns tas bort kan högre chefer höja sin egen lön med 3 miljoner kronor, men tycka att andra ska avstå. Dom är som småbarn, och ser helt oförstående och helt borta ut i sina uttalanden. Samhällsnytta har dom sällan intresse av, vilket märks tydligt idag. Dom bor i sina luftslott, och skiter totalt i sin omgivning. Det är bara att se vad dom har sparat, äger och äter. Enbart för egen egoism.

 • snobben

  ,Hade dom tänkt på samhället hade dom donerat till sjukhus, skolor, utveckling, allmänna bostadsbolag. Men dom gynnar likar som dom, som är ett fåtal personer.
  Anders Ljungstetska gymnasium är ett strålande exempel, på motsatt utvecklad intelligens, ett fattig arbetargrabb som kämpade för likar som han, hånades, lurades av borgarna, bodde och studerade utomlands, kom tillbaka och förverkligade sin dröm.

 • snobben

  Jag fattar inte hur mycket avgifter folk ska betala. Antagligen har jag betalat hela huset till dagens marknadsvärde i hyror. Samt en sommarstuga av alla TV avgifter. En fin bil av tekniska verkens räkningar, trots att jag bidrar med sopor av alla slag. Vi har lågenergilampor och el, men inte minskar mina räkningar. I varje kassa vill dom att jag ska bli kundmedlem, med rabatt, som om jag vore fattig, och levde på ransoneringskort i krigstid. Kontanter är förbjudet, men på varje kort drag drar dom avgift, dessutom avgifter på mina egna sparade pengar. Jag kontrolleras ständigt i var, vad jag handlar i samhället och på internet. Jag ska rapportera allt jag gör varje månad, och ständigt vara tillgänglig. Skulle jag få det knapert vräks jag på momangen.
  Går pengarna tillbaka till allas nytta är det helt ok. Men varför bara befolkningens löner ? Vad är anledningen till att myndighetspersoner inte granskas lika intensivt ?
  Snart kommer väl myntapparater på varje dörr. Deras fantasi i vad gäller att få in pengar har inga gränser. För det första kan dom börja att utföra något.

 • snobben

  Jättekonstigt att det går åt ofantligt med folk till att bara prata avlönat, sitta framför datorer och ständigt begära information som alla redan har, för att slösa på eviga blanketter som ska skickas fram och tillbaka enbart för namnunderskrift. Beslut och intyg har dom framför näsan med personnummer och allt. Samtidigt som andra grupper är överbelastade i realt utförande, eller inte kan få hjälp. Effektiviteten är NOLL bland myndigheter. Desto högre upp desto mer tid för evigt dividerande, vad alla i EU parlamentet sitter och gnager på stolar för i eviga timmar är obegripligt, i ett modernt samhälle med all hemelektronik. I det mesta har dom inget veto ändå.
  När dom ändå tryckte upp SOLARA 60 i skyn, är det konstigt att inget fungerar.
  Den har drönare som kan leverera och hämta det mesta. Är dom förståndshandikappade, som bränner flygbränsle överallt.?

 • snobben

  Varför ska man jobba ett helt liv ? Hörde att tiggarna får 250 kronor om dagen, exakt samma summa som jag !!! Första gången i hela mitt liv som jag går i aktivitet nu efter en operation, nu i FAS 3 ???? Jag är jättetacksam för samhällets stöd ????
  Mina aktiviteter har och är super, datagrund och nu konstinriktat. Något jag tänker försörja mig själv på sedan..Nytta med nöja efter egen planering och energi. Jag,behöver tid, Självklart unnar jag andra att överleva, men min egen insats i ca 45 år i flera yrken är inte ens värd tak över huvudet.??? Den som är ekonomisk har, men vad har staten ??????? Sverige är en fattiglapp !!!!!!

 • snobben

  Vilken dag ska Sverige inse att den ekonomiska strategi i landet vi har inte fungerar ?
  Fattar dom inte vilka ofattbara merkostnader som läggs på var och en, så inget blir kvar ? Är det meningen att folk ska stressa ihjäl sig, för att ett fåtal blir rikare, inte minst utomlands för låg omkostnad där ??? Dom skrattar bakom naiva svenskars ryggar, och skor sig. Här är ALLT tillåtet även i invandringspolitiken. I Indien har alla
  skoluniform oavsett religion för HÖR HÄR allas LIKA VÄRDE ! Här säger Svenska kyrkor, AJA BAJA om ungdom uteblir till samma kyrka på grund av disko, men är ofattbart förstående inför andra religioners uteblivenhet.. INTE konstigt att alla vill hit !!
  ATT SD VÄXER ÄR TYVÄRR FULLT FÖRSTÅLIGT, LIKA I HELA NORDEN..
  DEN SOM GAPAR ÖVER PÅ TOK FÖR MYCKET MISTER HELA STYCKET !!!!

 • snobben

  Myndigheters vinkling i sakfrågor. Att hitta på hinder för att ge vårdpersonal heltid.
  Dom säger att hjälp enbart behövs förmiddag och kväll mestadels. Alla vill inte gå upp ur sina sängar tidigt, inte duscha morgon, förmiddag, inte få andra insatser enbart förmiddag. Inte heller enbart få kvällsmat, läggning kväll. Folk gillar inte att sitta ensamma i sina lägenheter eftermiddagar. Personal stressar för att hinna duscha flera på bestämd tid, samt utföra övriga sysslor i tidsplaner. Den sociala fattigdomen är stor i vården. .Industriackord gäller. En mängd aktiviteter kunde läggas in, både kulturellt,
  självvald träning, bättre kost, omvårdnad som massage, nagelvård, fotvård, hårvård.
  Inom personal finns övrig kunskap som dom inte tar vara på. Snabba pengar gäller att få in av behövande.

 • snobben

  En annan vinkling i sakfråga. Att inte bostadsköer ökat speciellt. Idag bor många i andra hand på bestämd tid. En mängd bor hos vänner i perioder, flyttar emellan.
  Studerande bor tillsammans i vanlig lägenhet. Studentlägenheter är dyrare än allmännyttans bostäder. Dom är proffs på att gömma undan real statistik.

 • snobben

  Att både arbeta och bo under extrema förhållanden sliter psykiskt, och fysiskt.

  • snobben

   Hos en vi skötte hängde en broderad tavla med text. ” Det är inte lätt att bo på en arbetsplats ”

 • snobben

  Den sociala friheten för dessa blir också begränsad, med familj och vänner.

 • snobben

  Det är bara att titta hur många hemnycklar personal bär runt sina halsar. Det skiter facket i. Dom nickar och bockar till alla idiotscheman. Att ta ut en individ på promenad 30 minuter utan gångtid dit och tillbaka. En individ som det tar tid för att bara klä på sig. Att inte funktionshindra människor betyder att dom själva ska göra allt dom fortfarande kan. Så skrota tidsscheman. När jag jobbade fungerade inte kontaktmannaskapet heller. Enbart mentalt starka individer med släkt fick som dom önskade. Jag kan hoppas att det är historia, men enbart ett fåtal år sedan.

 • snobben

  Många i Sverige lever ensamstående, med barn. Dom stressar ihjäl sig under lediga timmar för att hinna med allt som normalt anställda gör kvällar och helger. Sedan ska dom på kvällspass och förväntas vara pigga och glada tidig morgon efter för nya idiot tids scheman. Jag var fackombud utan några befogenheter alls. En enda förhandling som hjälpåtgärd till arbetskamrat fixade jag på direkten. Innan hade jag alla befogenheter i 17 år på ett företag. Kommunal borde komma ut i arbetsliv som dom bestämmer över, och jobba under detta.

 • snobben

  Kommunal kan inte ens sköta en normal förhandling. Dom kan inte skilja på överlämnande och utförande i ansvar. Ett tomt provrör låg på fel köksbord, överlämnat dit ur felaktig information. Detta satte dom dit en undersköterska för. Det fanns inte dokumenterat. Ansvaret låg i utförande till sjuksköterska att kontrollera dokumentation efter överlämnandet, samt åtgärda. Åtgärden utfördes inom rimlig tid av denne ändå. Ett avföringsprov som ingen hittills har dött av. Dom vägrade gå till arbetsdomstol.
  Det mest idiotiska i förhandling jag varit med om. Behöver knappast säga att jag var objektet, som försökte hjälpa en stressad vikarierande sjuksköterska. Att sätta dit en vald egen fackombud, säger allt om maktmissbruk. Jag omplacerades till en annan mer uppskattad verksamhet. Sedan sa jag upp mig själv. Personalen protesterade och ringde oavbrutet till Kommunal. Att en anhörig skulle varit upprörd var också lögn. Denne jobbade på Laboratoriet på US och tyckte det var TOTALT obegripligt. Jag var kontaktperson där !! Den vårdtagaren hade regelbundna sådana provtagningar. Så kan det gå i skräcken att förlora sjuksköterskor, som i detta fall klarat sig ändå.

 • snobben

  Facket reagerade inte heller på att den vikarierande sjuksköterskan blev ersatt av den ordinarie under förhandling. Sådant ska dom blåsa av på direkten! Förhandlingsordning och protokollutförande i detta fack är bedrövligt. Sådant är grund för uppföljning i normalt fackligt arbete. Orsak och verkan ska utredas i alla ärenden.
  Därutöver ska nyttan av anställd vägas emot. Dom är dumma i skallen, efter alla mina tidigare förhandlingar, i uppsägningar, sjukskrivningar och företagets nytta i framåtskridande.

 • snobben

  Därutöver har många satt individuella löner på anställda, som facket godkänt. Detta har bidragit till att anställdas löner sackat efter totalt i procentsats över åren det har brukats. Tiden som gått åt till detta har inte avlönats utan tas ur företagens kassa.
  Klara regler för hur löner ska sättas har inte följts. Att ett fåtal får ökade årslöner till högre pensioner på övriga arbetskamraters bekostnad har inte ifråga sagts. Att inte ens den för tillfället duktigaste kan tappa energi, begrips inte. Inte heller att dom är beroende av övrig personal. Tråkigt att även arbetsgivare luras på detta system, som bara kostar utan utdelning mer än motsättningar istället för samarbete. Tillfälliga bonusar däremot har alltid gett utdelning för gemensam utveckling.

 • snobben

  Jag hoppas fack skrotas. Dom motarbetar både medlemmar och arbetsgivare. Lever som på 1800 – talet i tron att om man först motarbetar arbetsgivare så tjänar samhället på det. VILKET ALDRIG VARIT SANT !Vi behöver hur många företag som helst, så samhället kan fortleva. DOM i sin tur behöver uthålliga anställda, inga slavar i modern tid. Därav all arbetsterapi och sjukgymnaster, och kostnader för företag i timvikarier och sjuklöner. Bättre Staten sköter detta som i vissa andra länder med näringslivet som BAS !! INGEN fattar idag vart alla medlemmars avgifter gör någon nytta !!!

 • snobben

  Kortsiktiga felprioriteringar skapar kostnader över lång sikt, i sjukvård, psykiatri med alla behandlingsformer KBT, social fobi, panikångest, sömn och ätstörningar m.m när folk inte längre har energi i information och utförande av myndigheters beordningar.
  Kvinnors sjukskrivningar ökar lavinartat. En grupp som ABF har till uppgift att återanpassa. Jag är oroad för hur vi ska kunna utveckla Sverige i rådande läge. Ungdom går med sina mobiler ständigt uppskruvade i öronen, antar att dom sover till musik med hjälp av dom. En uthållig hjärna måste ha regelbunden vila för allt utanför.
  Vi lever i en värld som helt är emot vår biologiska förmåga. Individen idag är otroligt begränsad i normalt leverne.

 • snobben

  Enskilda personer utomlands hade 900 miljoner i årslöner på arbetsgivares och personals slit för att få ihop dagsbasis. Inte klokt hur NAIVA SVENSKAR ÄR !!!!
  Börsen höll på att rasa ihop !!! Det bevisar att överhet inte alltid består av särskilt många personer.

 • snobben

  Att skydda individen mot överhet är en missuppfattning. Jag anser att man skyddar individer för deras egen säkerhet och för samhället utanför. Gör man det i tid, tjänar alla på det. Individer riskerar att hamna i otrygga miljöer, som skadar dom på sikt, och även kostar samhället mer över tid. Vi har alla rätt till prövning av beslut, som vi ogillar, och även olika stödinsatser för detta.

 • snobben

  I arbetet ska fack och skyddsombud ansvara för anställdas trygghet. Dom kan kalla in arbetsmiljöverket för opartisk bedömning. Arbetsgivaren har också ansvar för att anställda har rätt redskap, skyddskläder, uppföljning och utredning i sjukdom och rehabilitering, utbildning och information vid nya gällande förordningar. Skulle detta inte fungera har skyddsombud rätt att stänga arbetsplatsen. I andra fall har vi God Man och kontaktpersoner som har ansvar över att vård och omsorg följs. Över detta står andra myndigheter, kommunen att kvalitet och resultat motsvarar förväntan. För detta finns tillsynsmyndigheter som gör kontroller. Arbetsgivare har högre chefer att rapportera till att deras krav efterlevs. Jag tror inte i dagsläget att ytterligare kontakter krävs för den lilla individens säkerhet.

 • snobben

  Vad som kan brista är kunskaper både i utförande och ämnet, samt ett bra fungerande ledarskap. Särskilt där många individer har någon form av ledarskap. Mycket social och psykologisk kompetens krävs samt kunskap i konflikthantering. Kvinnor konkurrerar. Det svåraste duktiga kvinnor har, är att hitta andra kvinnor som också tycker det. En väsentlig skillnad mot manligt ledarskap. En man som talar om vad som gäller är en MAN. En kvinna som gör samma sak är en SATMARA. HEMSK SYSSLA !!!

 • snobben

  Därutöver har alla ett ansvar att informera och delge kunskap, både som enskilt och gemensamt intresse, för inriktning och fungerande verksamhet och samhälle, inte minst i alla dessa lagar och paragrafer som många missar. Våra rättigheter ligger i skymundan, men kraven haglar tätt, och förändras. Fortfarande serveras inte rättigheter som en självklar information. En belastning att rota igenom, inte minst för funktionshindrade av alla de slag. Sådant borde ske automatiskt som så mycket annat, i en allt mer sammanvävd verklighet.

 • snobben

  Är man däremot häktad på grund av misstanke, blir man isolerad, för att inte kunna manipulera, söka kontakter, få information. Dessutom pressas man psykiskt för att komma åt sanningen i ett obestämt direkt klockslag, som man inte ska ha föraning om. Besök ska föranmälas och godkännas. Överhet, senare rättvis bedömning i domstol, men i detta ligger också ett ansvar och skydd både för individen och samhället. Om inga regler ändrats.

 • snobben

  I Sverige står läkare över advokater. Psykiskt sjuka skyddas för sin egen skull och för samhället utanför. Därför går hänsyn före straff. Som väl är. Ingen ska behöva få dödsstraff, för ett sjuktillstånd i hjärnan. Särskilda stödboenden, eller rättspsykiatrisk vård för allas skydd och säkerhet. Livstidsfångar gör oftast endast ett brott, som döms på grund av medvetenhet i brottet. Ibland ligger ett långvarigt missnöje och hat bakom, som slutar i tragik. Dessa är oftast helt fredliga därefter. Hur man som individ klarar sig beror på kunskap, erfarenhet, motivation och medvetande. Någonstans har
  även myndighetspersoner börjat sin bana.

 • snobben

  Ibland vill vi inte ha gränser, utan allas lika individuella rätt. Men om hundratals IS anhängare kommer hem, och vi inte kan legitimera alla, är det av största vikt att överheten beslutar. Samma sak med invandring från krigshärdar. Egen befolknings trygghet måste gå före.

 • snobben

  Jag kan tycka samhället gör övergrepp på många, men av ren välmening. Som det här med enskild och delad vårdnad. Jag tycker att man är förälder hela livet, utan papper och förutbestämda regler. Eller är man verkligen bara mamma och pappa vissa dagar, och veckor ? Däremellan har dom inga krav alls, vad som än händer.
  Jag tycker att barn ska få umgås hur dom vill, efter föräldrars förutsättningar och möjligheter. Resultatet har blivit att många barn blir sjuka av konflikter emellan föräldrar. Barn har inga fördomar och förstår inte varför ! Ansvaret borde ligga på föräldrarna att reda upp situation för barnens och eget bästa före separation.
  Inte klokt att vuxna kan fly ut ur hemmet , och inte alls bry sig om, att familjen kan bli socialfall av beteendet. Enbart för ett charmtroll utanför dörren. Kvinnor som män.
  Hela jorden är full av motsatt kön, mer eller mindre intressanta. Vet inget förhållande som brakat samman på en eftermiddag. Ibland går det åt ett större krig både för att skiljas och hålla ihop.

%d bloggare gillar detta: