Senaste nytt

Sommarkurs: Att kasta sten i glashus 7.5 HP

Sommaren har äntligen kommit. Många skolbarn har gjort sina sista dagar för denna termin och många andra har tagit studenten och ska nu gå vidare i livet. Även riksdagspolitikerna har gjort sitt för detta riksdagsår.

Idag (10/6) hade riksdagen den sista partiledardebatten i riksdagens kammare för detta riksdagsår. Som vanligt diskuterades regerings politik. För första gången sedan våren 2006 var det en Socialdemokratisk ledd regerings tur att få sin regeringspolitik ifrågasatt av en borgerlig opposition.

Statsminister Löfven gick hårt åt mot den sverigedemokratiska partiledaren Jimmie Åkesson i sin replikskifte med Åkesson.

Löfven ställde två frågor till Åkesson:

1.Hur kom det sig att han gick med i ett parti som var så pass förknippat med nynazism och vit-maktrörelsen under den period som han valde gå med i partiet.

2.Varför motsatte sig Åkesson och hans parti  en budgetering på fem miljoner kronor till Forum för Levande Historia, som arbetar med utgångspunkt utifrån Förintelsen.

Åkesson svarade att han inte alls motsatt sig det och att han i egenskap som kommunpolitiker i Sölvesborg uppmuntrat och stöttat att unga skulle få möjligheten att

(…)åka till koncentrationslägren, till exempel för att bilda sig en egen uppfattning

Man kan fråga sig vad Åkesson menar när han säger ”för att bilda sig en egen uppfattning”. Den enda uppfattning som finns och som är självklar för – borde i alla fall vara – alla är att det pågick ett systematiskt folkmord på flera miljoner människor. Judar, romer, handikappade samt andra människor med politiska åsikter som inte passade in i den nazistiska samhällsbygget fick sätta sina liv i koncentrationslägren. Det är en uppfattning som det inte går att skapa en egen själv experimenterat uppfattning om. Utan det är en historisk kunskap som man ska ta emot utan att försöka ifrågasätta och bilda en egen uppfattning om. 

Utöver detta diskuterades som vanligt ekonomi- och arbetsmarknadsfrågor. Partierna positionerade sig som man kunde förvänta sig.

Det intressanta med eftersnacket av partiledardebatten var vice-statsminister Åsa Romsons vägran att skaka hand med Jimmie Åkesson efter ett replikskifte. Från borgerligt håll var man inte sen med att påtala detta.

Ifrån den sverigedemokratiska ”svansen” bytte man snabbt uniform ifrån bombarjackorna till offerkoftan och började hymla om vett och etikett. Betänk här på att denna ”svans” inte har kritiserat att deras parti fortfarande huserar järnrörsmannen Kent Ekeroth.

Den mest oväntade kritiken mot Romson får dock sägas kom ifrån den tidigare socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt som i sin facebook-status kommenterade det hela på följande sätt:

Riksdagen är vår demokratis hjärta. Jag har varit ledamot sedan 1994 och inte sällan varit oerhört upprörd över vad en politisk motståndare sagt eller stått för. Under min tid som ordförande för socialdemokraterna hade jag tre debatter mot SD:s ordförande Jimmy Åkesson. In i benmärgen känner jag avsky för den människosyn han och hans parti representerar. Men med samma övertygelse försvarar jag hans rätt att uttrycka den. Efter våra debatter tog vi varandra i hand , inte för att vi delade åsikter, utan för att vi respekterade varandra som människor och vår demokrati. Jag utgår ifrån att v statsministerns agerande idag har sin förklaring i att det var ett missförstånd, att hon kände sig provocerad eller något annat. Sådana här protester hör nämligen inte hemma i riksdagen och är inget regeringen ska ägna sig åt. Kampen för människovärdet förs på annat sätt.

Kritiken är rätt. Juholt uttrycker sig här fördömligt, man kan visa varandra respekt även om man inte delar samma åsikter eller människosyn. Men lever Juholt som han lär?

I SVT:s partiledardebatt 2011 vägrade Lars Ohly att ställa sig bredvid Åkesson. Ohly fick uppbackning av ingen mindre än Juholt.

Ja, ni läste rätt! Den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna Håkan Juholt vägrade att stå bredvid Åkesson i SVT:s partiledardebatt. Ohly och Juholt krävde att SVT skulle ändra om arrangemanget så att de slapp stå bredvid Åkesson och om inte deras krav skulle tillmötesgås skulle de hoppa av debatten, vilket också de gjorde då SVT inte tillät sig hotas.

Juholt kommenterade sitt avhopp genom att hota SVT inför framtida partiledardebatter

Och om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss, sade Håkan Juholt, enligt Sveriges Radio.

 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: