Senaste nytt

Opinionsmätningar och kvantfysik

Almedalen 2015

Steget mellan kvantfysik och opinionsmätningar är kanske inte så långt som en kan tro – i alla fall inte om en ska tro statsvetaren Anders Sundell, som idag hos Unibet berättade att problemet med att observationer påverkar utfallet åtminstone är en gemensam nämnare för de två.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • snobben

  Ja. Energi är ju lika med massan gånger ljusets hastighet i kvadrat. Desto fler som springer runt och observerar så sprider dom värme och ljus över rådande fakta.

  • snobben

   Egen erfarenhet. Laptop krascha windows 8. ett helt gäng studerade objektet.
   Med samlad kraft blev det fixat på rekordtid,

 • snobben

  I politik är efterfrågan i behov för samhället som sätter pris och lön. Utveckling. Skit rensas bort och nytt kommer. Bästa urval i allt, i kvalitet och hållbarhet. Från hund, teknik, miljön, individ o.s.v. Behov utvecklar på gott ont. Inifrån och utifrån, foster, växter, produktion, kanoner i dubbel tolkning, sjukdomar. hälsa. Fattar mig inte på flumsnack politiskt. Mänskliga rättigheter beror på tillfällig samhällsgrund.

 • marlies

  En anledning måste vara att kvantfysik och observationer inte hör ihop. Observationer är resultatet av pågående förändringar, som jag som snobben även skrivit. Att hålla på och mäta trösklar i material, höjd, tålighet, medan alla kranar står på. Att fortsätta att beräkna tid, för hur lång tid det tar innan vattnet flyter vidare in i nästa rum. Att räkna ut hur många moppar det går åt, samt leta efter ett bättre, hållbarare högre i trösklar, ett stadigare hus kanske, innan det välter.
  Hur många flytvästar behövs, en fläkt kanske måste in. Hur många individer får plats i grannens hus, under räddning.. Snart kommer istiden ? Vår Jords tidscykler har alltid funnits, helt utan näringsliv och människans påverkan. Kontinenter flutit ihop, delats, öar av vulkaner,
  våra urberg, Vättern, rullstensåsar, naturliga bränder för ny vegetation. Nutidens skam bort rakning av grönt, som är grund för att andas. Fotosyntes för omvandling från gift till syre. Både i hav, luft och mark. En gång var daggmasken helig och förbjuden att föras ut ur landet av drottning Cleopatra i Egypten. Kina sköter sin kompost effektivt med detta. De gör luftgångar från växtrötter till ovan jord, luckrar. Sedan har vi dikning för vatten en uråldrig metod, som nu en man i Indien fick pris för som en ny modern metod. Vi har en sådan i vår närhet. Detta ska nu introduceras först i Kina och Tyskland. Man kan undra hur evidensbaserade politiker är nutid. Nu vill de borra rakt genom klotet. En onödig belastning.
  Det räcker med orkaner i ofattbar styrka, flodvågor, stormar när inget tar emot, samt saknad av skugga som vattenreserver naturligt, och alla saknade miljöer för växt, individ och djurliv.
  En ofattbar urbanisering till överbelastade städer global med vilda djur inneboende. Däremellan ett krigande om behovet av tillgångar. Ett kapital som pengar inte kan ersätta. Dvs natur. Allt vi har framför näsan som ursprung. Klimatflyktingar i massor på väg.

 • marlies

  En kärring stod nedanför en backe och skulle ta sig upp. Det fanns tio stavar på vänster sida med två meters mellanrum, samt högst upp på varje sida. Hur många stavar gick åt ?

 • marlies

  Antagligen bestämmer vårat psykologiska urval i vad som ska gälla av vad, som ska presenteras som resultat.. Vi har redan sabbat med förutbestämda ramar av allt. En enkelhet utan reduktion.

 • marlies

  I Sverige finns osynliga rubriker. Ex. Våra sommargäster har sagt upp oss. Även vårat näringsliv har sagt upp oss. Vårat försvar har sagt upp oss Sjukvården har sagt upp oss. Vårat system har snart sagt upp oss, männen är uppsagda, men även konstlad produktion säjs upp till en hållbar. Gårdarna får nytt liv av vårt speciella klimat i smak, sorter, kvalitet. Abborren väntar på uppmärksamhet vår äldsta ursprungsfisk. Igelkotten en urtidsfigur ska inte röras. Inte grodor heller, varken levande eller i ord.

 • marlies

  En del börjar tidigt. En historia om en 4 åring som åkte tåg, for runt, klappade gamla på huvudet och bestämde vilka som skulle dö snart.
  Han talade om hur de skulle sova på kudden under filten i kistan. Samt en hårresande historia om själva resan långt bort. En farbror blev ilsken och sa – Du vet väl att snälla barn får vita vingar och dumma svarta ? Barnet svarade – Jag bryr mej inte ! Bara jag kan flyga. Barnet tänkte sig kistan som ett flygplan.

 • marlies

  Opinionsmätningar och kvantfysik har utvecklats av all dokumentation av skilda varor. Ett kul exempel är gamla sjukjournaler. 1.Tiilfällig konstant, periodvis huvudvärk. 2. Patienten tillät inte obduktion. 3.Patienten har tre tonåringar, annars ingen abnormitet. 4.75 årig kvinna med prostatacancer.5. Ingen indikation på akut kirurgi. 6. Har haft besök av god vän, irriterad i naveln. 7. Patienten är tårfylld och gråter konstant. Patienten verkar också deprimerad. 8. Patienten är elektriker. Inga proppar i släkten. 9.Har nu fått rullstol och planerar att åka till Norrland. 10.ensam Stående man. 11.Planerar självmord. Har gjort det flera gånger. 12. Har tappat knät flera gånger utan att hitta något fel.13. Undersökandes på mage undersöker jag patientens hälar. 14.Gift med sju veckors gammal son. 15.Söker för fästingbett i huvudet. Jag tagit bort huvudet med pincett. 16.Patienten har varit deprimerad sedan vi träffades. 17.Besked från Doktorn som opererar via fax. 18.Flickan har haft problem med sin höft som nu ligger på ortopedens bord på Södra sjukhuset.
  Idag är språket välformulerat och begripligt.

 • Marlies Beushausen

  Att bilda sig en vuxen demokratisk uppfattning inte lätt.Ett par grabbar skulle på utflykt. De hade ägg,prinskorv, champagne och myggmedel med sig. Målet var Lappland. Första gången i livet skulle de bo på vandrarhem. De var fyllda 50 år De skulle utforska Fatmomakke. När de anlände fick de för sig att de hamnat på ett flickpensionat. Det var svinkallt, och de fick syn på en lappkåta med folk i. Det såg varmt och skönt ut, så de traska in och satte sig. Det visade sig att det var ett möte med frälsningsarmen. En Officer längst fram en röd sammetspall där, en varm hjärtlig hälsning och musik och sång. En skomakare hade nyss blivit frälst, och fick önska en sång. Mycket trevligt. Problemet dök upp när de skulle tillbaka till vandrarhemmet.De skulle äta supe´var tänkt, ägg, prinskorv med champagne Snopet nog hade de fått med sig Knutssons Sparkling, men det fick duga, men de trodde det var förbjudet samt att dörrarna skulle stängas kl. 22.00, att de skulle släcka belysningen och låsa. För säkerhets skull bestämde de att Fusk Champagnen skulle hällas över i termos och de skulle låtsas att de drack kaffe till korven.. I vanliga fall kan man öppna en flaska vin ljudlöst, men det small så det ekade i fjällen. De fantiserade ihop att gästerna nog var vana vid gevärskott Alla som testat hälla över bubbelvin vet att det tar en oändlig tid. Utmattade av psykisk stress lämnade de köket och gick ner till gästerna. De hälsade glatt satt redan vid borden varav en sa – Missat syssset ?. Då såg de att det stod minst en flaska Absolut vodga på borden. Sportfiskarna bjöd dem generöst, men inte kunde de bjuda tillbaka ur termosen med värdigheten i behåll…….

%d bloggare gillar detta: