Senaste nytt

Opinionsmätningar och kvantfysik

Almedalen 2015

Steget mellan kvantfysik och opinionsmätningar är kanske inte så långt som en kan tro – i alla fall inte om en ska tro statsvetaren Anders Sundell, som idag hos Unibet berättade att problemet med att observationer påverkar utfallet åtminstone är en gemensam nämnare för de två.
Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • snobben

  Ja. Energi är ju lika med massan gånger ljusets hastighet i kvadrat. Desto fler som springer runt och observerar så sprider dom värme och ljus över rådande fakta.

  • snobben

   Egen erfarenhet. Laptop krascha windows 8. ett helt gäng studerade objektet.
   Med samlad kraft blev det fixat på rekordtid,

 • snobben

  I politik är efterfrågan i behov för samhället som sätter pris och lön. Utveckling. Skit rensas bort och nytt kommer. Bästa urval i allt, i kvalitet och hållbarhet. Från hund, teknik, miljön, individ o.s.v. Behov utvecklar på gott ont. Inifrån och utifrån, foster, växter, produktion, kanoner i dubbel tolkning, sjukdomar. hälsa. Fattar mig inte på flumsnack politiskt. Mänskliga rättigheter beror på tillfällig samhällsgrund.

 • marlies

  En anledning måste vara att kvantfysik och observationer inte hör ihop. Observationer är resultatet av pågående förändringar, som jag som snobben även skrivit. Att hålla på och mäta trösklar i material, höjd, tålighet, medan alla kranar står på. Att fortsätta att beräkna tid, för hur lång tid det tar innan vattnet flyter vidare in i nästa rum. Att räkna ut hur många moppar det går åt, samt leta efter ett bättre, hållbarare högre i trösklar, ett stadigare hus kanske, innan det välter.
  Hur många flytvästar behövs, en fläkt kanske måste in. Hur många individer får plats i grannens hus, under räddning.. Snart kommer istiden ? Vår Jords tidscykler har alltid funnits, helt utan näringsliv och människans påverkan. Kontinenter flutit ihop, delats, öar av vulkaner,
  våra urberg, Vättern, rullstensåsar, naturliga bränder för ny vegetation. Nutidens skam bort rakning av grönt, som är grund för att andas. Fotosyntes för omvandling från gift till syre. Både i hav, luft och mark. En gång var daggmasken helig och förbjuden att föras ut ur landet av drottning Cleopatra i Egypten. Kina sköter sin kompost effektivt med detta. De gör luftgångar från växtrötter till ovan jord, luckrar. Sedan har vi dikning för vatten en uråldrig metod, som nu en man i Indien fick pris för som en ny modern metod. Vi har en sådan i vår närhet. Detta ska nu introduceras först i Kina och Tyskland. Man kan undra hur evidensbaserade politiker är nutid. Nu vill de borra rakt genom klotet. En onödig belastning.
  Det räcker med orkaner i ofattbar styrka, flodvågor, stormar när inget tar emot, samt saknad av skugga som vattenreserver naturligt, och alla saknade miljöer för växt, individ och djurliv.
  En ofattbar urbanisering till överbelastade städer global med vilda djur inneboende. Däremellan ett krigande om behovet av tillgångar. Ett kapital som pengar inte kan ersätta. Dvs natur. Allt vi har framför näsan som ursprung. Klimatflyktingar i massor på väg.

 • marlies

  En kärring stod nedanför en backe och skulle ta sig upp. Det fanns tio stavar på vänster sida med två meters mellanrum, samt högst upp på varje sida. Hur många stavar gick åt ?

 • marlies

  Antagligen bestämmer vårat psykologiska urval i vad som ska gälla av vad, som ska presenteras som resultat.. Vi har redan sabbat med förutbestämda ramar av allt. En enkelhet utan reduktion.

 • marlies

  I Sverige finns osynliga rubriker. Ex. Våra sommargäster har sagt upp oss. Även vårat näringsliv har sagt upp oss. Vårat försvar har sagt upp oss Sjukvården har sagt upp oss. Vårat system har snart sagt upp oss, männen är uppsagda, men även konstlad produktion säjs upp till en hållbar. Gårdarna får nytt liv av vårt speciella klimat i smak, sorter, kvalitet. Abborren väntar på uppmärksamhet vår äldsta ursprungsfisk. Igelkotten en urtidsfigur ska inte röras. Inte grodor heller, varken levande eller i ord.

 • marlies

  En del börjar tidigt. En historia om en 4 åring som åkte tåg, for runt, klappade gamla på huvudet och bestämde vilka som skulle dö snart.
  Han talade om hur de skulle sova på kudden under filten i kistan. Samt en hårresande historia om själva resan långt bort. En farbror blev ilsken och sa – Du vet väl att snälla barn får vita vingar och dumma svarta ? Barnet svarade – Jag bryr mej inte ! Bara jag kan flyga. Barnet tänkte sig kistan som ett flygplan.

%d bloggare gillar detta: