Senaste nytt

Miloš Varcaković: Ingen oro över att Serbien ska alliera sig med Ryssland

I medier har man under den senaste tiden fått läsa hur Ryssland har siktet inställt på Balkan och då givetvis på ett utökat inflytande i Serbien. Serbien som enligt analytiker ses som ‘nyckeln’ till stabilitet på Balkan är nu i riskzonen för att falla under Rysk politisk överhöghet.

Frågan man dock torde ställa sig är hur mycket analytiker utanför Serbien egentligen vet kring det Serbiska civilsamhället men även politiska skiktet när man hävdar att Ryssland får utökat inflytande i Serbien?

Inte mycket om man frågar mig, låt oss ta en titt på vem och vilka som faktiskt leder Serbien i dagsläget.

Idag regerar SNP med den forna ultranationalisten Tomislav Nikolic i spetsen Serbiens inrikespolitik, han tillsammans med premiärministern Aleksandar Vucic och 56 andra ledamöter hoppade 2008 av det Radikala partiet pga dess ovilja att närma sig just EU.

De utgjorde grunden för SNP, ett parti som förvisso är konservativt och populistiskt men även otroligt EU vänligt. Deras mål har varit att närma sig EPP-gruppen i EU parlamentet men även att se till att Serbien når ett fullvärdigt medlemskap i EU 2022.

För att nå dessa mål har man dels reformerat rättsväsendet, regionaliserat Serbien, privatiserat ekonomin men även närmat sig Kosovo och då genom att upprätta en myndighet där man skall försöka lösa konflikten genom en konstruktiv dialog.

Det som har oroat EU och enskilda individer på senare tid är Putins frekventa besök till Belgrad, dessa har tolkats som ett närmande mellan Serbien och Ryssland.

Putin tillsammans med den serbiska premiärministern Aleksandar Vučić

Putin tillsammans med den serbiska premiärministern Aleksandar Vučić

Dock har besöken handlat om att fira och koordinera 70 årsjubiléet av andra världskrigets slut men även ett tredje lån som Ryssland ger Serbien.

Det har alltså handlat om att fira slutet på andra världskriget där otaliga miljoner Ryssar dog men även miljoner Serber och ett lån, ett tredje lån som Serbien blev utlovade redan 2008. Självklart gör detta vissa analytiker oroade men faktum är att Ryssland flera gånger tidigare lånat pengar till Serbiska staten. Nu senast handlar det om ett lån som skall gå till infrastrukturella satsningar kring Belgrade waterfront – projektet och inget annat.

Det finns således absolut inga indikationer på att Serbien på något sätt närmat sig Ryssland mer än EU, det finns dock indikationer på att Serbien spelar ett dubbelspel där man vill maximera relationerna med Väst och Öst.

Det här dubbelspelet är dock inte negativt för EU då man nu har en potentiell kandidat som med tullfrihet och särskilda handelsavtal kommer att kunna agera mellanhand för Europeiska varor till Ryssland. Detta är något Slovenien fram tills 2013 gjorde åt Serbien och Serbiska varor till EU.

Miloš Varcaković statsvetare och medlem i LUF. 

%d bloggare gillar detta: