Senaste nytt

Machiavellisk intelligens: En utmaning för liberala värdens fortsatta bestånd

Jag har nu varit politisk medveten i över ett decennium. Jag har röstat blått, grönt och rött. Alltid blått och vissa enstaka gånger grönt och rött på internationell och nationell nivå.

Oberoende hur jag har röstat har jag försökt vara sann mot mig själv. Jag har aldrig torgfört idéer som jag själv inte trott på.

Däremot har jag ändrat åsikter och ideologisk inriktning genom åren.

Till skillnad ifrån många som är aktiva i politiken eller försöker driva opinion så har jag inte varit aktiv partipolitiskt och på många sätt är det befriande. För är det något man har dragit lärdom av under de senaste åren när man blickat denna sfär är att många av de som varit partipolitisk aktiva innan de ens hann med sin första fylla snabbt lär sig att utveckla sin machiavelliska intelligens.

Egenkänning för machiavellisk intelligens är förmågan att bland annat kunna säga och göra saker som man tidigare argumenterat emot.
Ett tydligt dagsaktuellt exempel ifrån den borgerliga sidan är hållningen till SD medan på det vänstra sidan är påståendet att någonting har gott sönder i det svenska samhället.

Political hacks är personer som kan sägas besitta machiavellisk intelligens. Hacks finns överallt, vänster som höger, i politiken som på kontoret. När det lag de hejar på eller jobbat för sitter vid makten så håller de käft men när de mist makten så öppnar de genast käften och beklagar sig om det ena och andra även om de satt tysta när deras gäng satt vid makten och samma frågor diskuterades

Hacks är helt principlösa och skrupelfria.

Dagens hacks i den svenska politiken och samhällsdebatten 
Idag märker man hur många börjat tillkännagiva att de tycker att invandringsvolymer bör diskuteras. Många av dessa tyckte förut att det var rasistiskt att uttrycka något annat än a la öppna era hjärtan retorik.

Personligen har hållningen varit att kritik mot invandring som bygger på ekonomiska argument är rimligt och befogat givet vår välfärdsstat. Denna hållning hade de gamla moderaterna.

Ekonomiska argument mot en generös invandring är väsensskilt ifrån den politik som Sverigedemokraterna driver — oberoende vad hacksen på vänsterkanten tycker om saken — Moderaterna har under en tid haft fri invandring som en vision inskrivet i deras partiprogram. Sverigedemokraterna har som enda riksdagsparti rötter ur den svenska vit-makt rörelsen och deras motstånd mot invandring bygger inte i första hand på ekonomiska argument utan den har byggt på idén ”Sverige åt etniska svenskar”.

Sverige åt de svenska arbetarna
1989 beslutade den socialdemokratiska regeringen Carlson det som kom att kallas för Luciabeslutet. I beslutet ingick att invandringen skulle halveras med 50%. Man skulle också ändra de kriterier som berättigade asyl och göra det svårare att få asyl. När Bildtregering kom till makten 1991 rev man Luciabeslutet. Kriget i Balkan eskalerade, krisen och nöden i Östafrika blev värre, Sverige öppnade sitt hjärta. 1992 kom jag ifrån Östafrika till Sverige som anhöriginvandrare.

Förutom att riva Luciabeslutet avskaffade Bildtregeringen Lex Pysslingen och Löntagarfonderna. Se där en borgerlig regering som är för en generös invandring och åtagande under en hemsk tid samtidigt som man motar bort socialisering av samhället. Socialistregeringen återkom till makten 1994 men Bildtregeringens reformer bibehölls.

Efter att ha tvingats till att inse den ekonomiska verkligheten som Sverige befann sig i — på  grund av oansvarig socialdemokratisk politik under andra halvan av 1960-talet och första halvan av 1970-talet — tvingades den socialdemokratiska regeringen under Persson att omstrukturera och anpassa delar av den svenska modellen.

De som fick klä skott för den socialdemokratiska misskötseln och den svenska modellens orimlighet blev invandrare. Den dåvarande statsministern Göran Persson riktade varningsklockor om socialturism ifrån Östeuropa i och med EU:s östutvidgning. Under samma period trakasserade fackanslutna och ombudsmän ifrån Byggnads lettiska arbetare som kommit för att arbeta med orden ”Go home”.

Jag ställer mig frågan om dagens hacks på den borgerliga sidan hade stött Bildtregeringens beslut att riva Luciabeslutet. För idag talar delar av borgerligheten i samma termer som den dåvarande statsministern Göran Persson gjorde.

Reinfeldteran och Framtiden
I kontrast till den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken och integrationen av invandrare erbjöd den borgerliga regeringen Reinfeldt arbetslinjen. En politik som hade som syfte att både rätta till den socialdemokratiska misskötseln av arbetsmarknaden men även också fixa de tillkortakommande som den svenska modellen uppgav.

Istället för att följa den negativa utveckling som våra grannländer gjorde när högerpopulistiska partier äntrade parlamenten eller växte till sig räckte Reinfeldtregeringen handen över blockgränsen och fick till en migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet.

Idag är det få aktiv borgerliga politiker med rang som vill kännas vid överenskommelsen. Istället skriker hacksen efter realism — vilket här menas fler gränsvakter och tuffare tag mot de som är här — och uppryckning vilket menas att det är dags att visa att man är vuxen samtidigt som tusentals människor dör på sin väg till något bättre.

På en del verkar det som att man nu befinner sig i en fas där borgerliga eller liberala värden måste till reträtt. Somliga säger att man måste prioritera eller välja mellan de (migranter på flykt) eller den svenska modellen. Andra säger att ”Vi tar avstånd från både socialism som liberalism”.

Denna hållning är historielös och saknar förankring. Som redan nämnt kunde Bildtregeringen avskaffa Lex Pysslingen och Löntagarfonderna och samtidigt ha en generös invandring.

Man kan vara både ekonomiskt liberal och positiv till en generös invandring.
Men det kan man inte tro när man idag lyssnar till vad en hel del inflytelserika borgerliga debattörer torgför idag.

När det kommer till väljarbasen verkar en del av borgerligheten enbart fokusera sig på deras egna plånböcker. De har gjort sina prioriteringar och det är att bekosta för fler gränsvakter.

Att utvecklingen blivit så illiberal ser man när 3 av 4 allianspartier som påhejat av hacksen gör allt för att möta SD halvvägs. Allt ifrån förslag om TUT till särskild lagstiftning för icke medborgare och även icke-etniska medborgare finns på förslagsbordet hos svenska riksdagspartier.

Samtidigt visar studier att redan idag att nämndemän utsedda av Sverigedemokraterna är mer benägna att fälla om den åtalade är av invandrar bakgrund och mindre benägna att ge bifall till asyl. Detta bryter så klart mot de liberala värden om rättssäkerhet, som är garanterat även icke-medborgare och rättvis prövning av skuld och sak. Vad är då de borgerliga partiernas svar på denna utveckling? Jo som redan nämnt så ska man institutionalisera de sverigedemokratiska nämndemännens lagvidriga och rättsosäkra beteende.

Framtiden ser dyster ut för den borgerliga väljaren som måhända fortfarande tror på liberala värden, även om Centerpartiet och speciellt deras ungdomsförbund (CUF) men även också LUF och MUF fortsätter att kämpa för liberala värden.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • snobben

  Jag gillar folk som står för eget samvete och åsikter, och väljer parti efter eget förnuft.
  Färgen har aldrig haft betydelse. Partier följer rådande trend mer än ideologi. Känner dom sig hotade ändrar dom inriktning och åsikter. Socialdemokraterna ansågs moderata ett tag. Nu anses Sverigedemokraterna som Socialdemokrater.
  Dom blandar hej vilt. Huvudsak är att ekonomin sköts som är basen för allt annat.
  Blockpolitik är en förutsättning för att driva gemensamma intressen, för alla har något att tillföra. Invandring ska fördelas rättvist i EU, så slipper vi gå på knäna och misslyckas med mottagandet. Inte meningen att en familj med 7 syskon ska splittras
  över alla länder heller. Sådant händer i paniksituationer. Det är innebörden i HUR saker sköts som gör att missnöjet växer.

  • tetridae

   Om man är en fungerande människa ser man till sig själv och de närstående i första hand. Det är grogrunden för all korruption i världen. Men ingen vill hellre välja in robotar eller änglar i riksdagen än vanlig folk, eller hur?

 • snobben

  Själv tycker jag Göran Person var en idiot, som gick i spetsen för att sälja ut våra företag, utan att kamma hem något tillbaka. Finansborg tyckte det var jättekul att dra i alla enarmade banditer. Väldigt få i Sverige blev rika på det kasinot.

  • tetridae

   Man får nog tyvärr räkna med att i politik kommer vänner hjälpa varandra. Vänskapskorruption är så djupt rotat i mänskligheten att det kommer man aldrig slippa undan. Förutom eventuellt psykopater och autister, men de får sällan den sociala plattform de behöver för att göra någon riktig skillnad här i världen ändå.

 • snobben

  Göran P var en fadergeststalt, livsfarlig människa. Talade lugnt, tydligt, ingav förtroende. Men han fick storhetsvansinne. Så fort en person utmärker sig över dom andra, är fara i färde.

  • tetridae

   Precis. Storhetsvansinnet är nog vad de vill åstakomma i sådana personligheter. Först då kan de tappa balansen och plockas ner…

 • snobben

  I största allmänhet gillar folk egentligen inte att få hjälp, varken till arbeten, privat eller som flyktingar. Alla med problematik i hjälpbehov är oftast enbart ute efter positiv uppmärksamhet. Allt annat befäster att man inte är självständig, hjälplös samt tidigt tvingas att visa tacksamhet för att behöva hjälp. Många visar därför ingen tacksamhet alls, för dom behöver värdet själva.

 • snobben

  Politiker har ofta förakt för folket. Egna beslut ska alltid genomföras på nolltid så folk knappt hinner förbereda sig på förändringar. När folket kräver något vad det än gäller tar det åratal för dom att genomföra alla sådana beslut. Ett maskineri med hinder, ett helvete att ta sig igenom. Bara att köpa ett hus har så många följdregler, extra kostnader i mängder som dom ständigt lägger på. Där utöver tillstånd till oanader gränser. Att få till bostäder tar åratal, en simhall 6 år. SNACKA OM LATMASKAR

 • snobben

  Vem som helst kan föreställa sig hur mycket som skulle sätta fart på alla områden utan deras begränsningar.

 • snobben

  Ett tydligt exempel var när vi inte fick hissa Svenska flaggan på skolavslutningar, inte ha avslutning i kyrkan enligt tradition, för då var det synd om invandrare som var glada för att få komma hit. Dom är helt sjuka i skallen ! Dom tror dom regerar på en helt annan planet., som enbart ägs av kapitalister. Alla andra undrar när startskottet kommer igång för vår egen verksamhet.

 • snobben

  Istället för att fördela arbete, ska dom som jobbar slita ihjäl sig under usla förhållanden, underbetalda på bidrag, dom ska ha skulder över öronen så bankerna drar in pengar. Vi ska inbillas att vara rika. Alla som vill jobba,som har händer och fötter behandlas som värdelösa. Finansmarknaden blomstrar och folket är psykiskt sjuka.
  Mäklare hävar in pengar och svartmarknad får fortsätta att häva in 12000 i månadshyra på 25 kvm. HEJA SVERIGE ! Snygg förklädnad utomlands.

 • snobben

  Vore jag politiker för Sverige skulle jag skämmas ihjäl. En vård utan sjuksköterskor !
  Tror inte dom fattar hur lågt Sverige har sjunkit dom senaste 20 åren. Ett JÄTTECASINO, som inte byggt upp något samtidigt .Helt rätt att skicka hem politiker och svenskar tillbaka till Sverige. Själva utvecklar dom i sina egna länder !

 • snobben

  Jag hoppas verkligen att sossar inte får makten fortsättningsvis. Det har inget med personlighet att göra, men efter dystra tider får dom storhetsvansinne. Folk som har erfarenhet av att förvalta kapital ska sköta sånt. Inga arbetarungar. Dom vill bara ge igen, vilket drabbar alla. En förutsättning är att dom har samarbetsförmåga, inte att partimedlemmar och opposition blir överkörda .Invandrare har hur mycket som helst att tillföra socialt och övrigt. Dom har en längtan som driver efter bättre förutsättningar.
  Vi har serverats i generationer.

 • snobben

  Än så länge har vi inte haft någon ledare, politiker med verklighetsanknytning. Alla vill flyga till kosmos, trots att vi redan befinner oss på en planet i kosmos. Det är vi som är UFO:n. Dom lägger ner ofantliga summor på att komma dit. Dom saboterar det precis enda klotet det är möjligt att befinna sig på Tellus. Alla är vi stjärnbarn muterade ur kolatomen. Den är också den enda som får oss att överleva.

 • snobben

  Något unikt i världshistorien är Lincoln, och Kennedy. Dom föddes på datum, årtal lika med 100 års skillnad. Tillträdde som presidenter lika datum 100 års skillnad, Lincolns sekreterare hette Kennedy, Kennedys sekreterare hette Lincoln. Lincoln mördades på en teater som kallades Kennedy, Mördaren togs på ett lager. Kennedy mördades i en bil som hette Lincoln, Mördaren sprang ut från ett lager. Datum stämmer med 100 år skillnad. Båda presidenterna var i Miami innan dom mördades. Båda mördarna var från sydstaterna. Båda hade tre förnamn. Datum årtal lika med 100 års skillnad även på dom. Har man livlig fantasi. Samma personer i olika skepnad. Var DNA uppfunnen ????

  • tetridae

   DNA beskrevs enligt min skolgång på 50-talet vilket var strax före Kennedy som var president i början på 60-talet. Men vad har deoxyribonukleinsyra med alla andra sammanträffanden att göra? Sen får man även värdera att klassificera strukturen och att göra grundjobbet och få ordning på alla detaljerna. Strukturen är viktig men väldigt mycket grundjobb behövs vid sidan av alla fancy högnivå-kunskaper. Om detta är ännu en djefla referns till francoiserna så kommer jag fan spy.

 • snobben

  Vore bra om alla beslutsfattare begriper att det inte längre finns något val. Italien tog emot hellre än att se flyktingar svälta ihjäl på kajen. Dom fanns i nästan alla familjer.
  Marken dom kommer ifrån är öde, utan mat och jobb. Bara gråtande kvinnor som mist anhöriga i havet finns kvar. Skulle väst befinna sig i den fruktansvärda orättvisan skulle vi anfalla direkt om vi kunde. Att behandla dom som djur, innanför staket är dårars egotrippade beteende. Dags att vända marknaden till behövande. Politiker skiter i det. Dom har så ofattbara löner, så avgår dom nu, lever dom i lyx resten av sina liv. Dom skulle inte ge bort ett par torra kalsonger, eller en varm tröja till dom.
  Dom som har förstånd är oftast kommunpolitiker och hela sociala systemet som oftast
  består av kvinnor. Dom stora grabbarna kan åka hem och utveckla och leka med lego på sina rum. Dom har ingen känsla för omvårdnad, bara för kapital.

 • snobben

  Politik handlar om att plocka ihop för tillfället lämpliga insatser, beroende på samhälldgrund som varierar i pris och värde. Dom valdas åsikter styr vad detta heter.
  Med oss som bas, några år i taget.

%d bloggare gillar detta: