Senaste nytt

It’s only words, Löfven

Almedalen 2015

Stefan Löfven i Almedalen 2015 Foto: Per Pettersson
Stefan Löfvens tal i Almedalen var på alla sätt och vis väntat. Framför allt var bristen på klara besked om egentligen något alls precis vad vi kommit att förvänta oss av statsministern. Det är gott om ord, ibland till och med fina ord, men beskeden och den praktiska politiken uteblir. I talet hittade vi ett par miljarder till klimatinnovationer och några fler miljarder till byggande, men exakt hur de ska användas är högst oklart.

Ibland kan också Löfven få ur sig ord som väcker den liberala flamman till liv, som dessa ord som klämdes in i talet:

Sverige ska inte kväva en enda människas kraft och längtan efter ett bättre liv.

Det låter alldeles utmärkt. Problemet är ju att den socialdemokratiska högskattepolitiken gör just detta – kväver människors kraft. Och inte bara en, utan många. De höga skatterna på företagande, på att anställa, på att investera, på att konsumera – de kväver den kraft som många har att skapa nya företag och innovationer. Några få orkar ändå bryta igenom skatter och byråkrati, men alldeles för många ger upp när de ser hur mycket jobb det är med att hantera det offentligas krav och pålagor. Om Löfven menar allvar med sina ord, måste han lägga om sin politik rejält.

Under talet passade Löfven också på att utlova mer riskkapital, även om inga exakta siffror nämndes. Det är ett vanligt svar från socialdemokratin, när de kvävt civilsamhällets och det privata kapitalets glöd – ersätt det med statliga pengar istället. Problemet är ju att staten inte har ett speciellt bra historik när det gäller att identifiera innovation och kommersiellt gångbara produkter. Statligt riskkapital är en dålig idé – dels för att det är att riskera våra skattepengar, dels för att det antagligen kommer att vara sämre på att identifiera bra idéer än vad det privata riskkapitalet är. Löfven borde underlätta för privata aktörer istället.

Många av de saker Löfven säger sig vilja åstadkomma i Sverige kan säkerligen många liberaler också skriva under på. Men vad det gäller att leverera en politik som faktiskt gör detta så väntar vi fortfarande på besked från Löfven och Socialdemokraterna. De besked som hittills har givits går att sammanfatta med samma ord av Brasse Brännström som Löfven själv valde att citera i sitt tal: ”fel, fel, fel, fel, fel”.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: