Senaste nytt

E.ON, Kärnkraften och debatten

För kring två månader sedan skakade Vattenfall om energidebatten en aning när de meddelade att de stänger två reaktorer. Idag tog den andra av Sveriges tre energi-jättar, E.ON, nästa steg: Oskarshamn 1 och 2 ska inte återstartas och istället avvecklas i förtid. Det betyder att fyra av Sveriges tio aktiva kärnkraftsreaktorer kommer att stänga under de närmaste åren.

Reaktionen och diskussionen i april, där Folkpartiet bland annat kritiserade Regeringen och för att ha tvingat fram beslutet genom den höjda beskattningen av kärnkraft, lär inte vänta på sig den här gången heller. Miljöpartiet, och också Centerpartiet, kan förstås inte vara annat än glada. Redan i valrörelsen och i överenskommelserna med Socialdemokraterna var Mp tydliga i sin position om att vilja stänga flera reaktorer och Lise Nordin (MP): menade att ”marknaden stänger några av de sämsta reaktorerna”, följt av dagens kommentar där ”Kärnkraften har lönsamhetsproblem generellt”.  Annie Lööf (C) var såklart inte sämre:

”Vattenfalls egna och affärsmässiga beslut är att man vill stänga Ringhals 1 & 2.”

Det finns några iakttagelser att göra här.

1) Folkpartiet kommer tjuta högt om den ”termiska energiskatt” som installerad kärnkraft betalar (kring 5 miljarder SEK per år), och hur Regeringens 17%-iga höjning tvingar företagen att lägga ner. Som tidigare spelar Björklund kanske till och med jobb-kortet. Höjningen i sig uppskattas kosta mellan 1-7 öre/kWh för kärnkraftsföretagen – småsummor i sammanhanget.

2) att prata om svensk energimarknad som en ”affärsmässig” marknad är hyfsat löjligt. Även om privata aktörer tar egna beslut, betyder inte det att Sveriges kanske mest reglerade och politiska marknad (möjligen bortsett kapitalmarknaderna) helt plötsligt är ”affärsmässig”. (Se gärna Energifaktas sammanställning av subventioner & Skatter eller EI:s beskrivning av elnätsreglering). Energimarknaden är allt annat än ”affärsmässig”.

3) Kanske är istället Som Svt rapporterade redan förra året beror det på fyra saker:

  • Energieffektivitet är ett mantra: vi använder mer effektiva produkter och konsumtionen ökar inte längre på samma sätt,
  • Den el-slukande industrin påverkas av konjunkturen, och den efterfrågar därmed inte lika mycket el,
  • Vindkraften ökar utbudet (och subventioneras ordentligt av beskattning från annan produktion, vilket ger stora relativa fördelar), vilket pressar priserna,
  • Milt väder och mycket nederbörd, vilket betyder mycket vatten i magasinen och stor produktion av billig vattenkraft.

Det är spännande att se att fallande energipriser har haft större påverkan på stängning av kärnkraftverk än Miljörörelsens ivriga tjatande och demonstrerande.

___

Full Disclosure: undertecknad är för närvarande anställd av E.ON Sverige.

%d bloggare gillar detta: