Senaste nytt

Alina Koltsova: Vi kan inte blunda

Ett öppet Europa håller på att gå mot ett mer instängt Europa. Många vill skylla på EU, men i detta fall är det EU och dess länder som i hög grad infekterats av olika nyanser av brunt. Det händer där, och det kan likväl hända här.

Förra veckan var det valyra i Danmark. Resultatet av detta folketingsval blev samma unkna bitter smak som vi fick av det finska riksdagsvalet två månader tidigare. Nämligen att ett rasistiskt parti åkt upp likt en raket, fått allt större inflytande och t.o.m. fått regeringsinflytande. Dolt bakom epitetet ”invandringskritisk” samlar dessa partier i olika länder, populistiskt uppsving som drabbar i synnerhet de människor som precis flytt från exempelvis Syrien och Irak.

Till slut kommer det även drabba de som har sin bakgrund från olika minoriteter. Om vi inte passar oss här i Sverige kommer vi inte heller vara något undantag. De nya opinionsmätningarna visar hur Sverigedemokraterna nått 20%, något som för de flesta av oss är en mardröm som inte får realiseras.Ingen människa flyr för att det är roligt, spännande eller trevligt att åtnjuta något socialbidrag som vissa xenofobiska konspirationsteoretiker påstår.

Ingen människa lämnar frivilligt sitt hem och sin familj, sin omgivning.

Den som flyr gör alltid det av en anledning. Speciellt när en misogyn minoritetsfientlig terrorsekt som Daesh/ISIS härjar fritt.

Därför får vi inte bara stänga dörren för dem, även om flera andra länder i Europa nu gör det, och speciellt inte för de som råkar ha oturen att sakna dokument. Det är lätt för oss som har det bra och ånjuter flera rättigheter att tänka att det inte är ett så stort problem, samtidigt som vi tar våra rättigheter för absolut självklara. Dock är dessa självklarheter inte alls självklara för den flykting som fått allting förlorat för det som hände i hemlandet.

Det jag precis skrivit är vad flertalet näthatare på Twitter eller i flera kommentarsfält på nätet skulle klassa som ”floskler”. Vi kan inte vara hela världens socialkontor, brukar det heta. Nej, det kan vi inte, men vi är inte heller hela världens socialkontor. Alla vill inte till Sverige och alla kommer inte till Sverige. Faktum är det i Sverige kommer bara en bråkdel av de flyktingmassor som kommer till närområdena. Nyligen förklarade professor Hans Rosling det föredömligt i ett youtubeklipp som absolut är att rekommendera.

Vad som också är alarmerande är just hur gränsbevakningen i Medelhavet verkar ha blivit till enorma käppar i hjulet för de människoöden som just bevittnat islamistisk terror, bombade bostäder och allt annat vi här är så lyckligt förskonade från. På nyheterna kommer rapporter om massdöd efter massdöd och fullproppade utslitna båtar som förolyckas. Det är inte så konstigt alls att Medelhavet sorgligt nog benämns som ett Dödens hav.

Ännu värre blir det när just dessa så kallade ”invandringskritiska” partier kraftsamlar sig i olika EU-länder. Det räcker inte bara med att titta på Frankrikes Nationella Fronten som blivit störst i opinionsmätningarna. De senaste valen i våra grannländer (undantag Norge & Fremskrittspartiet, som trots regeringsställning sjunker som en sten i opinionssiffrorna) och våra färska svenska opinionssiffror är nog för att slå larm.

Vi kan inte blunda för vad Dansk Folkeparti och Sannfinländarna är benägna att pyssla med i sina respektive regeringar. Vi kan inte heller blunda för vad Sverigedemokraterna skulle göra om de skulle få sitta i nästa regering (tack Reinfeldt och Löfven för att ha stoppat detta parti från inflytande!), trots deras ambitiösa arbete för att försöka tvätta bort deras sanna jag. Det är sant att vi nu kommer få ett större tryck på oss, och det är absolut sant att integrationen är en avgörande pusselbit som vi måste ta tag i på riktigt. Men vi får aldrig någonsin blanda ihop det med att stänga dörren, låsa den och kasta nyckeln i sjön. Det vore också helt befängt att efterlikna våra grannländer samt de sydeuropeiska länderna. Istället vore det på sin plats att stötta de krafter som är en motvikt till dessa rasistiska partier. Som t.ex. Svenska Folkpartiet och Vihreät i Finland, eller som Radikale Venstre och Alternativet i Danmark. Som demokrat, människorättsvän och inte minst som liberal vore det på sin plats att stötta de krafter som vill fortsätta hålla dörren öppen.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • snobben

  Alla har rätt att överleva, men ett fåtal länder ska inte försörja alla nödställda. Idag jobbar pensionärer som gratisresurs, FAS 3 underbetalda trots normala jobb. Dom har samma månadsbidrag i kronor som tiggarna här, i välfärdslandet Sverige. Dom tvingas urholka socialen, som är tänkt, och till för helt andra grupper. Så länge Sverige inte tar ekonomiskt ansvar för egen befolkning, kommer missnöjespartier att växa.
  I Indien håller dom STENHÅRT på ALLAS lika värde. Därav bär alla skoluniform oavsett religion. HÄR delar vi upp alla, vilket senare bäddar för motsättningar, som i deras hemländer. HURRA ! Folk här, retar ihjäl sig på barmhärtighet utanför våra gränser,
  när vi själva får kämpa. En otroligt trist betraktelse !

 • snobben

  Det är exakt blunda Sverige gör ! Folk här står i bostadsköer i åratal. Demokrati betyder att leva under demokratiska lagar och religion som INTE utesluter någon.
  Alla har rätt att leva exakt som vi gör här. Passar inte det blir folk här förbannade.
  Kvinnor är förpassade ur Moskeér, ändå byggs det nya här !! Jag tror knappast att vi tillåts bygga Svenska Pingstkyrkor och övriga i alla Stater. Dom som har rätt att stanna ska ha både bostad, mat, kläder och utbildning när dom kommer hit. Men det fungerar inte när egen befolkning här inte har samma rättigheter, och inte när vi tar emot fler än vi har råd med. Att vilja är inte alltid RÄTT !

 • snobben

  Jag har full förståelse för att folk inte vill ge upp sina religioner, men sådant kan man utöva hemma. Vi kan inte hålla på med uråldriga böcker i en modern tid. Folk som levde under dessa trosuppfattningar i helt annan tid, är utdöda för tusentals år sedan.
  Idag har vi vetenskap, och forskning som håller med bevisad fakta. Vad folk gör privat
  angår ingen, så länge ingen skadas. Att leva i Sverige innebär att erkänna livet som det faktiskt är, och få möjlighet till egen frihet, utan skuld och skam, hat, kränkningar,
  förföljelser. Samt slippa hårda straff för normalt mänskligt beteende. Alla som hindrar detta, gillas inte. För här gäller demokratiska värderingar, LIKA inte OLIKA..

 • snobben

  Folk ska inte synas som måltavlor från något håll. Utåt agerat folk finns överallt,
  inte minst idag. Politiskt håller dom koll, på extrema. Det räcker.

 • snobben

  Troligtvis kommer vi att se fasta enkla bosättningar för Romer. Det finns en baksida med att dom blir även här en tydlig grupp utanför vårt samhälle. Så vi gör inte heller någon synbar skillnad. Exakt samma särindelning i boende för övrig invandring.
  Tycker att vi ska ifrågasätta var Rumänien gjort av 34 miljarder euro dom fått från
  EU för att Romer ska behandlas lika i sitt hemland. Förr bodde dom i husvagnar bl.a
  vid Sjögestad Motell, och folk kastade sten på dom. Vi är tillbaka på ruta ett.

 • snobben

  Jag ser framför mej hur det byggs staket med bevakning runt om. Ett koncentrationsläger med förnödenheter i modern tid. HEMSKT !
  Ohållbart i längd ! En bror var tillsammans med en Rumänska för många år sedan,
  hälsade på ofta. Till slut fanns en hel släkt att försörja. FINITO !
  Bra om EU protesterar i ett så omfattat ärende. Dom kan väl gå i armkrok som i Paris ?????? !!!!!!!!!!

 • snobben

  Hela ide´n är inte klok !! Vi kan knappast inte skicka över vår befolkning, till Danmark eller Norge och låta oss bo i husvagnar utan reaktion ???? Jag tycker vi ordnar busslaster med svenskar till Rumänien samt kräver samma sak från vår Regering. Antagligen skulle det bli ett helsikes liv i EU. STENHÅRDA DIREKTIV TILL RUMÄNIEN GÄLLER !!

 • snobben

  Vi kan INTE tillåta ILLEGAL invandring, hur sorgligt det än är !!!!! Samtidigt som krigsflyktingar väntar i åratal med att få tillstånd att komma hit. IDIOTER till Politiker i EU !! HUR tror ni redan stationära invandrare reagerar på detta tilltag ??????

 • snobben

  Varför kan inte denna mängd av Romer ta alla sina bussar och bilar, och kräva förändring i sitt eget land ???? Alla dessa förföljda har ett EGET ANSVAR att försöka ändra sin situation. Att inte göra det, utan begära ansvar från andra, är samma sak som att ACCEPTERA att det får fortsätta !!!! ATT SVENSKAR ÄR DUMMA SOM
  TROR ATT BARMHÄRTIGHET HJÄLPER; VILKET ALDRIG HAR HJÄLPT EN ENDA MÄNNISKA !!!!!!!!

 • snobben

  Den som inte lär sig av historia får bakläxa. Jag kan tänka att det skulle kunna bli konflikter. VILKA svenskar skulle försvara dom. Inte går jag in om det finns vapen i närhet. Att tänka kortsiktigt har ALLTID straffat sig i längd !!!

 • snobben

  Normalt folk LÖSER PROBLEM, inte skaffar dom FRIVILLIGT !!!!!!!

 • snobben

  Sedan går jag inte på att vissa politiker är mer sanna än andra, bara för att vissa är smarta nog att INTE visa sig sanna !!!! Dom har spelat ut sin roll, en komedi i debatter !

 • snobben

  Dagens nya insikt utifrån. För att kunna integrera invandrare måste fokus läggas på att förklara våran demokratiska samhällsstruktur. I vissa länder har man en hel släkt som delar ansvaret för allas barn. Dessa anpassas efter den närmaste livsmiljö.
  För att motivera vuxna till ökad förståelse måste vi berätta våran livsmiljö på samma plan dom befinner sig i. Samt då till de vuxna männen, för att undvika konflikter i hemmet. Här har vi barnavårdscentraler, inskolning i förskola, delaktighet i planeringar
  en rad av system att följa. Invandrare vet inte hur mycket energi detta kräver utan stor släkt här, särskilt inte med många barn. Frågan man ska ställa är. – Hur gör vi här för att era barn ska få en framtid.

  • snobben

   Ovan nämnda har inte förmåga med all vår skriftliga information på papper och internet. Många har i sitt hemland mun mot mun metoden. Vissa har även sången som frågor och svar. Vissa här har jobbat med projekt med detta och ovan skrivna, men varken fått pengar eller gehör. En otroligt viktig uppgift.

%d bloggare gillar detta: