Senaste nytt

Alina Koltsova: Diktatur finns närmre än du tror

I Sverige finns den starka tendensen att ta demokratin för given. Vissa människor svarar skeptiskt när man frågar dem om inte de ska rösta att ”nja, jag vet inte riktigt…”.

Om en vitryss hade fått höra hur vissa svenskar resonerar för att rösta hade hen bokstavligen satt kaffet i halsen. Vadå skita i att rösta? I ett av världens bästa och mest välfungerande demokratier!? Och ja, förvåningen uppenbarar sig med all rätt.

I Vitryssland är politisk aktivism förenat med livsfara. Andra partier än regeringspartiet är ej ens registrerade som partier. Som oppositionell riskerar man pga sina åsikter böter, fängelse, ja t.o.m. dödsstraff om det är riktigt illa. Under de dikterade ”val” som anordnas i Vitryssland sker det konstant valfusk, i förmån för den sittande regeringen. Denna utveckling avskräcker folk från att jobba mot den diktatur som Vitryssland är.Lek med tanken att jag hade varit vitrysk medborgare och bosatt i landet. Då hade jag kallt räknat med polisrazzior i mitt hem, mina egendomar konfiskerade och förmodligen ett liv bakom galler. Mina kollegor här i Frihetssmedjan hade fått lov att räkna med samma sak, ty vi är opinionsbildare och debattörer av olika kulört.

Dessutom är Vitrysslands diktator Aleksandr Lukashenko, som suttit i presidentposten sedan 1994, starkt lojal med Rysslands president Vladimir Putin, vilket betyder att speciellt EU- och västvänliga röster ligger pyrt till. Speciellt nu i dessa tider när rysk lögnpropaganda om konflikten i Ukraina sprids ut.

I de baltiska länderna har man lyckats revolutionera med självständighetens och frihetens fana. Den som var med i början på 1990-talet minns säkert den sjungande revolutionen i Estland och den baltiska kedjan som förenade Tallinn, Riga och Vilnius, när folk stod i rad och höll sina händer i protest mot Sovjetunionen.

I Vitryssland och Ukraina organiserades inga dylika manifestationer, även om partier som t.ex. Folkfronten började gro för full fart. Detta har gjort att just de två sistnämnda länderna är extra sårbara inför Kremls klor. I Ukraina är demokratibyggandet på gång. Landet närmar sig EU trots Rysslands aggressiva attacker. Detsamma går självfallet inte att säga om Vitryssland.

Ibland verkar Vitryssland som en isolerad ö i Europa. Länge har landet gått under benämningen ”Europas sista diktatur”. Visserligen har Ryssland nu fått sig en mycket negativ utveckling i.o.m. Vladimir Putins aggressiva nationalism. T.o.m. detta land dock är demokratiskt i jämförelse med Vitryssland. Landet är, enligt Amnesty International, det enda land i Europa som fortfarande har dödsstraff. Vitryssland befinner sig ljusår från demokrati, och bara några hundra mil från Sverige. Så var goda och tänk på det när det är val eller om ni råkar diskutera politik med någon. Demokratin som fenomen är väldigt skör och kan aldrig tas för given, hur starkt förankrat det är i det samhälle du bor i.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • snobben

  Den farliga ryssen ? Finland mördade bra många fler ryssar än tvärtom, när det begavs sej.. Göring satt på psyket, en svensk, släpptes fri och blev bästa kompis med Adolf Hitler. Egentligen startade vi 2a Världskriget., med hjälp av Görings frisläppta sinne. Vi lever i dårarnas paradis.

 • snobben

  Om jag minns rätt samlades alla kvinnor i Estland och sjöng tillsammans när stridsvagnar anlände, vilket gjorde att dom vände om. Så vapen är inte enda lösningen. Efter alla erfarenheter vi har historiskt har det hittills inte varit enbart positivt, med vapen. Alla vill ha dom värsta vapnen för att sätta skräck i första hand.
  Dom talar om, att oss låter ni bli ! Sköt er själva ! Tyvärr kommer andra över vapnen.
  Även om man har försvar, blir det allt svårare att komma över vapen snabbt, av säkerhetsskäl.

 • snobben

  Idag har dom rika länderna allt som dom behöver, så att erövra för att få saker har inte den betydelsen längre. Krig kostar idag istället ofantliga summor över lång tid både när det pågår och efteråt. Idag är dom obstinata, extrema hotet.

 • snobben

  Sedan står marknad som motvikt till människan som art. Skulle ingen jobba längre, finns hotet mellan oss själva. Lite knepigt bara med all enorm tillverkning av vapen.
  Vi kan inbilla oss att vi snart behöver ett vapen bredvid sängen. Allt förstoras ofantligt i media, vad gäller våldet i fredstid.

 • snobben

  Stater som är hur rika som helst svälter ut sin befolkning, andra vägrar att erkänna alla som del i sin befolkning. Vi kommer aldrig att kunna tvinga dom att ta sitt ansvar. Därför tror jag att evolutionen sköter sig själv efter alla behov det för med sig. Vi kommer att få en enorm invandring i väst, och tvingas fördela i slutändan.

 • snobben

  Ett tragiskt förfarande som människan pysslar med är urvalet. Bästa för stunden egenskaper vinner. Det gäller hästar, hundar, kaniner, katter och övrigt i djur, men också i grödor, frukter, teknik m.m. Vad gäller individer, dom med mest efterfrågade kunskaper, styrka. Allt är en marknad. Vi tycker det är självklart att få bäst kvalitet,
  men i människor är det hemskt. Hoppas vi fattar det när det gäller invandring.
  ALLA LÄNDER behöver faktiskt utvecklas.

 • snobben

  Hörde att stadsmissionen utvecklat ett sätt för föräldrar i hur dom ska förklara tiggare i Sverige för sina barn. Är föräldrar så okunniga att dom inte kan det själva ?
  Fattiga utsatta människor har alltid funnits, även i Sverige. Barn har betydligt lättare att ta in verkligheten än vuxna. Enskilda individer, inte världshistorien. Barn ska lära sig att vi inte lever i Miami. Idag tillåts dataspel för barn med granater, skjutvapen mm
  i valda roller. Så vad är problemet ? labyrinter och falluckor ??

 • marlies

  Jag tycker det liknar diktatur i vissa områden i Sverige. Idag tvingas yngre och äldre med begränsningar in i ny teknik. Det med för fler räkningar, samt God man för att reda ut ekonomi. Alla tvingas till ständigt nya inköp av lap tops, nya mobiler med senaste tjänst. Är man värd sitt märke i mobil går det utmärkt att programmera in ny tjänst. Bredband, mobilräkningar. Därutöver kundfientliga banker som tar straffavgifter för uttag på egna kontanter sparat som kund i samma bank. Rövarmarknad. Så snart de lärt sig en ny teknisk pryl, ska de lära nytt.

%d bloggare gillar detta: