Senaste nytt

Alina Koltsova: Diktatur finns närmre än du tror

I Sverige finns den starka tendensen att ta demokratin för given. Vissa människor svarar skeptiskt när man frågar dem om inte de ska rösta att ”nja, jag vet inte riktigt…”.

Om en vitryss hade fått höra hur vissa svenskar resonerar för att rösta hade hen bokstavligen satt kaffet i halsen. Vadå skita i att rösta? I ett av världens bästa och mest välfungerande demokratier!? Och ja, förvåningen uppenbarar sig med all rätt.

I Vitryssland är politisk aktivism förenat med livsfara. Andra partier än regeringspartiet är ej ens registrerade som partier. Som oppositionell riskerar man pga sina åsikter böter, fängelse, ja t.o.m. dödsstraff om det är riktigt illa. Under de dikterade ”val” som anordnas i Vitryssland sker det konstant valfusk, i förmån för den sittande regeringen. Denna utveckling avskräcker folk från att jobba mot den diktatur som Vitryssland är.Lek med tanken att jag hade varit vitrysk medborgare och bosatt i landet. Då hade jag kallt räknat med polisrazzior i mitt hem, mina egendomar konfiskerade och förmodligen ett liv bakom galler. Mina kollegor här i Frihetssmedjan hade fått lov att räkna med samma sak, ty vi är opinionsbildare och debattörer av olika kulört.

Dessutom är Vitrysslands diktator Aleksandr Lukashenko, som suttit i presidentposten sedan 1994, starkt lojal med Rysslands president Vladimir Putin, vilket betyder att speciellt EU- och västvänliga röster ligger pyrt till. Speciellt nu i dessa tider när rysk lögnpropaganda om konflikten i Ukraina sprids ut.

I de baltiska länderna har man lyckats revolutionera med självständighetens och frihetens fana. Den som var med i början på 1990-talet minns säkert den sjungande revolutionen i Estland och den baltiska kedjan som förenade Tallinn, Riga och Vilnius, när folk stod i rad och höll sina händer i protest mot Sovjetunionen.

I Vitryssland och Ukraina organiserades inga dylika manifestationer, även om partier som t.ex. Folkfronten började gro för full fart. Detta har gjort att just de två sistnämnda länderna är extra sårbara inför Kremls klor. I Ukraina är demokratibyggandet på gång. Landet närmar sig EU trots Rysslands aggressiva attacker. Detsamma går självfallet inte att säga om Vitryssland.

Ibland verkar Vitryssland som en isolerad ö i Europa. Länge har landet gått under benämningen ”Europas sista diktatur”. Visserligen har Ryssland nu fått sig en mycket negativ utveckling i.o.m. Vladimir Putins aggressiva nationalism. T.o.m. detta land dock är demokratiskt i jämförelse med Vitryssland. Landet är, enligt Amnesty International, det enda land i Europa som fortfarande har dödsstraff. Vitryssland befinner sig ljusår från demokrati, och bara några hundra mil från Sverige. Så var goda och tänk på det när det är val eller om ni råkar diskutera politik med någon. Demokratin som fenomen är väldigt skör och kan aldrig tas för given, hur starkt förankrat det är i det samhälle du bor i.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: