Senaste nytt

Ademir Žilić: Vänstern för HBTQ – men endast i Sverige

Häromdagen försökte man anordna en Pride parad i Moskva. Det här möttes av äggkastning från ett 30-tal motdemonstranter. Den ryska polisen agerade. De våldsamma motdemonstranterna greps? Ja, det skulle man kunna tro i ett demokratiskt samhälle.

I Ryssland däremot greps de som försökte anordna Pride paraden och som sedan blev attackerade av en grupp huliganer. Det här hemska agerandet fick mig att tänka på HBTQ-situationen i Ryssland, både då och nu. Speciellt då, under kommunismens och Sovjetunionens tid.

Redan 1933 kriminaliserade Josef Stalin homosexualitet. Straffet kunde bli uppemot flera års tvångsarbete i Gulag eller annat arbetsläger. Alternativt kunde man komma undan om man underkastade sig angiverisystemet och hjälpte KGB genom att ange medborgare. Utav ren rädsla kunde man helt enkelt ange oskyldiga människor som i sin tur också blev offer för den kommunistiska förtryckarstaten. Lagen mot homosexualitet existerade under hela Sovjettiden och upplöstes i början av 90-talet när Sovjet föll och Ryssland blev självständigt.

Här hemma i Sverige har vi under hela Kalla Kriget haft ett parti vid namn VPK (Vänsterpartiet Kommunisterna). Dagens Vänsterpartiet. De stödde aktivt Moskva och Sovjetunionen i deras påstådda kamp mot västimperialismen och kapitalismen. Här hemma i Sverige ställde sig vänstern aktivt på HBTQ-rörelsens sida i deras kamp för jämlikhet och mot diskriminering. Därute i världen såg det dock helt annorlunda ut. Som så många gånger förut, stannar den socialistiska solidariteten visst vid nationsgränsen.

Glorifiering av Stalin och samtliga efterkommande Sovjetledare utan minsta lilla kritik mot hur de bröt mot mänskliga rättigheter och speciellt mot HBTQ-rättigheter var ett vanligt inslag från den politiska vänstern. Än idag förekommer inslag av glorifiering bland Ung Vänster av fd kommunistiska ledare, såsom Lenin och Stalin. För att inte nämna benämningen av Che Guevara som “frihetshjälte“. Revolutionsledaren från Kuba som aktivt avrättade homosexuella pga deras sexuella läggning. Allt det här medans man fortfarande påstår sig hålla regnbågsflaggan högt för allas lika värde. Ja, allas lika värde, bara så länge man är socialist? För så ser det nämligen fortfarande ut och det är fortfarande ett av vänsterns största problem – dubbelmoralen. Det här problemet stannar dessutom inte i historien.

Vladimir Putin har uppenbarligen beslutat sig för att återuppväcka homofobin i Ryssland. “Antigaypropaganda“-lagarna borde räcka som skäl nog för våra vänsterpartistiska ledamöter i EU-parlamentet att rösta för sanktioner mot Kreml och Putin. Men nej. Missnöjet och hatet mot USA och kapitalismen är alltid större än kampen för mänskliga rättigheter, så man envisas givetvis återigen att inte välja sida.

Att stå passivt stilla, medans minoriteter kränks och nekas de mest grundläggande demokratiska rättigheterna (mötes- och demonstrationsfrihet i synnerhet). Det här med vänsterns dubbelmoral är inte bara ett svenskt problem. Grekiska vänsterpartiet Syriza, som nu styr i Grekland, har aktivt sökt regeringsstöd hos det högerextrema, väldigt homofoba, partiet Oberoende Greker. Man har även dessutom hotat blockera fler sanktioner mot Putin i Europeiska rådet.

När det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter globalt och särskilt HBTQ-rättigheter, kan vi konstatera en säker sak – vänstern är inte att lita på, eftersom vi behöver riktig solidaritet. Inte sådan där som stannar vid nationsgränsen.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: