Senaste nytt

Ademir Zilic: Srebrenica – glöm aldrig

Den 11 juli har det gått exakt 20 år sen bosnienserbiska styrkor, under ledning av ÖB Ratko Mladic, intog staden Srebrenica i östra Bosnien-Hercegovina. En stad som hade lagts under FN-skydd, men som FN sen helt samvetslöst övergav, vilket banade väg för Europas största folkmord sen Förintelsen. 8 372 bosniska muslimer slaktades inom de följande dagarna, bara pga en enda anledning – de hade fel etnicitet/religion.

Det större målet var att etniskt rensa hela östra Bosnien-Hercegovina på icke-serber och serbiska politiska motståndare till fascistregimen, för att sen införliva det i Storserbien (som skulle sträcka sig till Adriatiska havet). Här är det även viktigt att nämna de tusentals serber som vågade trotsa Radovan Karadzic och Slobodan Milosevic och ge skydd åt sina icke-serbiska vänner som flydde förtrycket och döden. Blev man upptäckt kunde man bli avrättad direkt som ”landsförrädare”.

Milosevics storserbiska projekt misslyckades. Som så ofta förut, grep NATO in när FN visade sig vara ett totalt fiasko. Den USA-ledda interventionen i augusti 1995 befriade både östra Bosnien-Hercegovina och huvudstaden Sarajevo från den 3 år långa belägringen. Utan NATOs intervention hade fler bosniska städer gått Srebrenicas öde till mötes, däribland Gorazde och Bihac.

Europas mörkaste historia, Andra Världskriget och Förintelsen, återupprepades i mindre format på Balkan under 1990-talet. Det hela handlade om att etniskt rensa territorium på andra folkgrupper, utvidga sina egna geografiska gränser och utsätta de andra för extrem psykisk och fysisk smärta. Srebrenica blev symbolen för det folkmord som drabbade Bosnien-Hercegovinas muslimer/bosniaker.

Operation Storm i Kroatien 1995 kom att bli symbol för den etniska rensning som drabbade den serbiska minoriteten i det landet, där uppemot 300 000 kroatienserber tvingades på flykt. Och så har vi den nordöstra delen av Bosnien-Hercegovina, Posavina, som helt och hållet tömdes på sin bosnienkroatiska befolkning. Stora demografiska förändringar. Såsom alltid är fallet när fascismen och nationalismen får styra och ställa.

För någon vecka sen la Storbritannien ett resolutionsförslag om Srebrenica inför FNs säkerhetsråd. Där fördöms folkmordet allra hårdast, med uppmaningar om hur vi aldrig får glömma den här tragedin och hur vi hela tiden måste arbeta förebyggande mot nya liknande tragedier. En punkt i resolutionen som jag gillar extra mycket är att det ska vara obligatoriskt för skolor runtom i världen att utbilda om folkmordet i Srebrenica.

Vill vi ha en framtida värld utan liknande tragedier så måste den trots allt först skapas hos den framtida generationen, de som ska ta över världen efter oss. Auschwitz och Förintelsen blev en symbol för hur grym mänskligheten kan bli. Srebrenica blev en symbol för att vi aldrig kommer bli immuna mot denna grymhet som visar sig i form utav antidemokratiska krafter.

Däremot kan vi alltid lära oss av historien och se till att liknande misstag inte återupprepas. Islamofobin som skapades av Milosevicregimen i Belgrad lät ganska ofta identisk med den vi får höra från dagens högerextrema partier i Europa. ”Vi kan inte leva med dom”, ”de försöker ta över och islamisera oss”, ”de är annorlunda och därmed ett hot” etc.

Jag hoppas innerligt att Storbritanniens resolution går igenom i FNs säkerhetsråd. Den har redan starkt stöd av Nederländerna och USA. Ryssland hotar med att lägga in ett veto, tråkigt nog. Om vi ska bygga en framtida värld utan liknande tragedier så måste vi hela tiden tala om det som hänt. Vi får aldrig glömma. Glömska är nämligen första steget till att låta det upprepas. Och speciellt i dagens Europa, när högerextrema partier går starkt framåt. Glöm då inte Srebrenica. Aldrig mer.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: