Senaste nytt

Ademir Žilić: Finland tar ansvar

Häromdagen beslutade Finlands regering att genomföra en NATO-utredning. Det blir en konsekvensanalys av vad ett eventuellt finländskt NATO-medlemskap skulle kunna innebära för Finlands säkerhet. Med tanke på att vi lever i ett allt mer oroligt grannområde, är det bara naturligt att utforska alla möjligheter till att höja säkerheten för det egna landet och för hela regionen Östersjön. Notera att det här innebär inte nödvändigtvis att utfallet blir NATO-medlemskap.

Så varför är vår statsminister Stefan Löfvén och resten av den rödgröna kaosregeringen fortfarande så ovilliga att ta samma ansvar för Sverige som Finlands regering gör för Finland? Om man nu menar att NATO-medlemskap är fel väg att gå, så behöver man inte vara rädd för en utredning. Då borde man välkomna en utredning, för säkerligen skulle det ge dom rödgröna rätt? Ja, det är här skon klämmer. Bland annat.

En annan viktig faktor är de rödgrönas rädsla. En stark rädsla för att skicka fel signaler till Moskva. Men då är det enormt tråkiga redan ett faktum – svensk utrikespolitik har kapitulerat inom ett viktigt område och styrs numera av vad regimen i Moskva skall eller inte skall komma att göra om vi gör något. Den rädslan är extremt farlig. Den skapar passivitet under en orolig tid i Europa då vi, demokratierna, måste visa en enad front mot Putins folkrättsbrott.

Medans det finns dom som påstår att ett NATO-medlemskap skulle öka spänningarna i Östersjön (kan de ens bli större?), så är jag övertygad om en annan sanning. Ett svenskt och finskt NATO-medlemskap skulle med stor sannolikhet avskräcka Ryssland från att angripa något av Östersjöländerna militärt. Baltstaterna har varit skonade från rysk utpressningspolitik och militära hot tack vare NATO-medlemskapet. Men det räcker inte för att säkra stabiliteten i Östersjön. Sverige och speciellt Gotland har en strategisk viktig position i regionen, som kan vara avgörande för de övriga länderna. Att sitta still i båten när det blåser upp till storm kommer inte hjälpa någon och allra minst oss själva, med tanke på att vi är en stor del av båten. Gissa vad som händer då? Javisst, båten sjunker.

En ansvarsfull säkerhets- och försvarspolitik bygger på att åtminstone utreda varje alternativ och försöka komma fram till en slutsats som säkrar svensk stabilitet i framtiden. Löfvenregeringen står långt ifrån detta logiska tänkande i nuläget tyvärr. Finland däremot har visat mognad och tar ansvar för sin, men även för regionens, säkerhet. Det minsta vi kan göra är att göra samma sak. För Finlands sak är väl fortfarande vår? Gör om, gör rätt, Löfven. Imorgon kan det definitivt vara försent.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: