Senaste nytt

Ademir Žilić: Finland tar ansvar

Häromdagen beslutade Finlands regering att genomföra en NATO-utredning. Det blir en konsekvensanalys av vad ett eventuellt finländskt NATO-medlemskap skulle kunna innebära för Finlands säkerhet. Med tanke på att vi lever i ett allt mer oroligt grannområde, är det bara naturligt att utforska alla möjligheter till att höja säkerheten för det egna landet och för hela regionen Östersjön. Notera att det här innebär inte nödvändigtvis att utfallet blir NATO-medlemskap.

Så varför är vår statsminister Stefan Löfvén och resten av den rödgröna kaosregeringen fortfarande så ovilliga att ta samma ansvar för Sverige som Finlands regering gör för Finland? Om man nu menar att NATO-medlemskap är fel väg att gå, så behöver man inte vara rädd för en utredning. Då borde man välkomna en utredning, för säkerligen skulle det ge dom rödgröna rätt? Ja, det är här skon klämmer. Bland annat.

En annan viktig faktor är de rödgrönas rädsla. En stark rädsla för att skicka fel signaler till Moskva. Men då är det enormt tråkiga redan ett faktum – svensk utrikespolitik har kapitulerat inom ett viktigt område och styrs numera av vad regimen i Moskva skall eller inte skall komma att göra om vi gör något. Den rädslan är extremt farlig. Den skapar passivitet under en orolig tid i Europa då vi, demokratierna, måste visa en enad front mot Putins folkrättsbrott.

Medans det finns dom som påstår att ett NATO-medlemskap skulle öka spänningarna i Östersjön (kan de ens bli större?), så är jag övertygad om en annan sanning. Ett svenskt och finskt NATO-medlemskap skulle med stor sannolikhet avskräcka Ryssland från att angripa något av Östersjöländerna militärt. Baltstaterna har varit skonade från rysk utpressningspolitik och militära hot tack vare NATO-medlemskapet. Men det räcker inte för att säkra stabiliteten i Östersjön. Sverige och speciellt Gotland har en strategisk viktig position i regionen, som kan vara avgörande för de övriga länderna. Att sitta still i båten när det blåser upp till storm kommer inte hjälpa någon och allra minst oss själva, med tanke på att vi är en stor del av båten. Gissa vad som händer då? Javisst, båten sjunker.

En ansvarsfull säkerhets- och försvarspolitik bygger på att åtminstone utreda varje alternativ och försöka komma fram till en slutsats som säkrar svensk stabilitet i framtiden. Löfvenregeringen står långt ifrån detta logiska tänkande i nuläget tyvärr. Finland däremot har visat mognad och tar ansvar för sin, men även för regionens, säkerhet. Det minsta vi kan göra är att göra samma sak. För Finlands sak är väl fortfarande vår? Gör om, gör rätt, Löfven. Imorgon kan det definitivt vara försent.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • snobben

  Det kan inte vara så svårt att stänga finska viken och karelen. Sitter svenska politiker med rastlösa armar i kors, kan dom hitta fokus på vad som helst. Dessutom har ingen stormvarning hörts ännu. Ibland utmanas stater enbart av nyfikenhet, för att se vad dom har.

 • snobben

  Om båten sjunker finns länspumpar, och lyftkranar, innan märker man att det läcker någon stans.

 • snobben

  Neutralitet betyder neutralitet gentemot ALLA stormakter. Värdlandsavtalet ska vi gå ur 2016 om vi ska heta neutrala. Det har ALDRIG hört ihop med alliansfrihet. Vi tillhör Partnerskap för fred sedan 2014, MEN Ryssland var också medlem. En katastrof att EU motarbetar Ryssland. VI hade INGET i det partnerskapet att göra alls.. SJÄLVKLART skapas oro i de Baltiska länderna nu när NATOS trupper trampar omkring utanför Tbillsi. Går vi inte ur, och agerar som vi påstår, har vi missat ett viktigt
  förtroende som vi haft historiskt. Ett utmärkt idiotsätt att få staterna, dom baltiska att
  bli fly förbannade. Ryssland har INGET intresse av oss ! SÅ VAD GÖR NATO PÅ VÅRA BREDDGRADER ? När folk ropar efter dom dyker dom upp sista minuten, annars.

 • snobben

  Inte klokt att svenskar är så flata ! Tyskarna hade varit överlyckliga om gränsen hit varit stängd över till Norge. Magra och febriga under en dåres order. Att Ryssarna satte stopp för dom har alla glömt. Finländare är tuffa och är vana att ta i med hårdhandskar, dom släpper inte in dårar i första taget.

 • snobben

  Tant Merkler och fransosen verkar vara totalt sinnesförvirrade. Dom gapar om EUs samarbete. Dom vill hämnas idioterna. I mina ögon plundrar dom alla länder i vackra ord. Bra att Grekland totalt blåser dom. Vi ska inte ha samproduktion och samekonomi. En enda stor röra överallt, och enbart deras politik gäller oavsett enskilda länders förutsättningar. En vacker saga har aldrig blivit sann historiskt.
  Det effektiviseras till bristningsgränsen. Fräulein Saga läste sagor under kriget för barn i Wien Det var en gång en gata, som var hel, och ingen sköt varann osv.
  Tror det pågår 9 krig samtidigt, så inte har EU haft en positiv utveckling.
  Även tyska folket är chockade över deras politik i samhällets nuvarande struktur.

 • snobben

  Undrar när det kommer mallar över hur varje lands befolkning ska se ut. Alla lika runda i ett land med bestämd vikt. Andra päronformade i annat land, några som bananform, vikt är viktigt. Då kan man massutveckla sängar och stolar hemma och på sjukhus till billigt pris. Antagligen kommer sondmatning anpassad till innehåll på tänkt kvalitet, i utförande. Smidig förpackning vid förflyttning. Vi lever ju i modern tid. En mängd myndigheter för regelkontroll.

 • snobben

  Inte för att jag gillade Warzawapakten, men Nato hade motvikt. Idag har Nato ensam makt. Istället har vi Kina som mäktigast och rikast idag. En jättediktatur som Putin vill samarbeta med. Sovjet höll andra IFRÅN sig, har närmast invaderat Finland. EU vill behärska ALLA i sin närhet, till samma pris. Annars skuldsätter dom, trots att det inte drabbar fler än länders egna befolkning. Antar att eventuell skräck för Kina är orsak till att Nato är på inträning.

%d bloggare gillar detta: