Senaste nytt

Valet i Storbritannien: Ingen klar majoritet

Valresultatet hittills i sammanfattning (för mer info, se BBC:s live-sändning):

  • Rädslan för UKIP ser ut att ha varit överdriven
  • SNPs fullständiga vinst i Skottland (nästan samtliga valkretsar), och LibDem:s kollaps
  • Småpartiernas återkomst och tvåparti-systemet fallerar.
  • De Konservativa verkar vara något tiotal mandat från egen majoritet, vilket gör parlamentariska situationen problematisk och en framtida regeringsbildning svår. 

____

De brittiska väljarna gick igår till valurnorna och natten är fyllt av statistik, förväntningar och räknande av röster. De senaste dagarna och veckorna har svenska medier uppmärksammat valet, men kanske mest fokus har legat på huruvida Storbritannien ska lämna EU eller inte, eftersom de konservativa utlovat en folkomröstning om de vinner valet. När detta skrivs är resultatet ännu inte känt och endast ett tiotal av de 650 valkretsarna har räknats.

Enligt vallokalsundersökningen som publicerades för några timmar sedan blir de konservativa största parti, men saknar 10 mandat för egen majoritet (senaste uppskattning, med 480/650 valkretsar räknade: 1 mandat saknas). Deras tidigare koalitionsregering tillsammans med Liberal Democrats ser ut att ha brutit samman, särskilt när LibDems enligt undersökningen tappat nästan alla sina platser och är motståndare till flera av de konservativas förslag. Storbritannien ser alltså ut att möta ett liknande parlamentarisk dödläge som många andra länder, Sverige inkluderat.

Men likheterna stannar inte där. Storbritanniens högljudda och mer extrema motsvarighet till Sverigedemokraterna, UKIP, har fått en hel del uppmärksamhet och förväntas ta avgörande plats i parlamentet. Vallokalsundersökningen verkar dock tyda på att så inte blir fallet, utan endast några få säten ser ut att ha vunnits av UKIP. Deras ledare, Nigel Farage som i en tv-debatt tidigare i våras kritiserade HIV-positiva invandrare, var väldigt nöjd med alla hundratusentals röster på deras parti, och kritiserade istället det brittiska röstsystemet. Ett exempel på hur snedvridet det brittiska systemet av enmansvalkretsar kan bli är att jämföra Scottish Nationalist Party (SNP) med UKIP; 1,5 miljoner människor röstade på SNP, samtliga koncentrerade i Skottland, vilket ger dem 58 mandat i parlamentet; 3,5 miljoner människor röstade på UKIP, som bara vinner 1-2 mandat. Var säker på att röster för reform kommer att väckas.

bbc3

Vidare följer Storbritannien samma trend som Sverige och många andra länder sett när småpartier växer till sig och de dominerande partierna inte längre automatiskt prenumererar på majoritet i parlamentet. Det ökända brittiska ”två-parti-systemet” där Labour och Conservatives har alternerat makten verkar ha ordentligt skakats om när de Gröna, diverse självständighetspartier och UKIP har fått ett uppsving – särskilt efter UKIPs valseger i valet till Europa-parlamentet förra året.

Mest påtagligt är förstås Scottish Nationalist Party, som förra året knappt förlorade folkomröstningen om självständighet. De ser ut att få kontroll över 58/59 valkretsar i Skottland, en fenomenal ökning från sina tidigare 6 platser – nästan alla från tidigare Labour-kontrollerade seats. Bland annat förlorade Labour’s kampanjledare och Shadow Foreign Minister Douglas Alexander sin plats för en stund sedan, till förmån för en student vid University of Glasgow (SNP), och Jim Murphy, ledare för Scottish Labour förlorade nyss sin plats.

Detta är den stora nyheten i natt: SNPs kolossala framgång på bekostnad av LibDem och Labour. Trots att de ideologiskt står till vänster om Labour, har deras ledare Nicola Sturgeon varit väldigt motvillig till att vilja samarbeta med Labour, detta av särskilt två anledningar: Labour accepterar många av de konservativas ”nedskärningar” de senaste 5 åren, medan SNP varit tydligt och uttryckligen emot austerity, samt att Labour aktivt kampanjade mot ett självständigt Skottland. Det spekuleras vilt om en Labour-SNP koalition för att stoppa de konservativa från ytterligare en mandatperiod, men det ser inte ut att räcka för att få tillräckligt många mandat i parlamentet.

Det ligger några spännande timmar framför oss och fler nyheter lär komma.

Update:

10.05: SNP ser nu ut att ha vunnit ”endast” 56 av 59 valkretsar i Skottland, och lämnat en vardera till LibDem, Conservative och Labour. 

10.35: Nigel Farage, UKIPs ledare, förlorade i sin valkrets efter omräkning och UKIP ser bara ut att få ett endaste mandat. 

11.15: De konservativa ser nu ut att få en liten, men egen majoritet, med 638/650 valkretsar räknade. 

 

%d bloggare gillar detta: