Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Tänk om Romson har rätt?

Torbjörn Jerlerup

Romson har jämfört Medelhavets fasor med förintelsen. En del personer skriker högt att Romson är antisemit, galen och gud vet vad på grund av det.Vad kan man säga om det?

Jo, att historien kommer att säga att hon delvis har rätt.

Vi läser i internationella media att EU vill använda militären för att bomba flyktingbåtarna. 

Att folk inte kan röra sig fritt på planeten från krig och fattigdom, och tvingas ut på haven där de dör som flugor, är något framtidens människor kommer att betrakta som barbari. I klass med hur vi ser på kannibalism och att häxor brändes levande idag.

I vår tid kanske det inte är så lämpligt att jämföra flyktingars massdöd i svält och umbäranden med förintelsen, men om kanske 500 år kommer massdöden absolut att jämföras med både förintelsen, kommunismens massmord, kolonialismen och svält. Det kommer att ses som barbariet på 1900-talet och 2000-talet.

”Vet ni vad. På 1900-talet tillät man faktiskt att människor svalt ihjäl! Och människor som flydde från krig och svält dog i tusentals på båtarna då de försökte fly till säkerheten. Även barn. tusentals små barn… Allt detta på grund av några streck på världskartor och dokument, som stormakter dragit och som kallades gränser… Ja, jag menar det, streck på ett papper.”

Ni vet som man i idag ser på kannibalism, häxprocesser eller gladiatorspelen i Rom.

Eller människooffer…

Vi skakar på huvudet och förfasas över hur barbariska folk var ”förr”… Men vår tid har också sin barbari och sina människooffer.

Och visst kan det vara tröttsamt med folk som drar fram nazisterna i varje liknelse. Allt från Vänsterpartiet till Moderaterna och Systembolaget beskrivs som naziliknande i debatten idag, och påstår att de vill alla ha en ny ”förintelse… 

Men när det är på allvar och människor dör som flugor. Ja, då är jag faktiskt mer trött på gnäll-maffian som skriker högt att:

”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”

Jag är trött… Så trött.

 Jag minns vid tiden för Srebrenica massakern i Bosnien. Medan bosnier dog som flugor debatterade förståsigpåarna högljutt om det var lämpligt att kalla det som skedde i Bosnien för folkmord eller inte.  Fick man jämföra med förintelsen?

Värre var det när ca miljon mördades i Rwanda.

Vettskrämda människor såg vad som skedde och sa ”hutuerna håller på med ett folkmord, de vill förinta tutsierna”. Istället för frågor om vad som höll på att ske, och hur man skulle stoppa det reagerade några på det vanliga sättet:”Men vad säger du? Jämför du med förintelsen? Kallar du det ett folkmord? Då devalverar du begreppet förintelsen. Du urvattnar definitionen av ett folkmord”. Lägg av med det.

Nej jag själv är inte återhållsam med att jämföra med nazism, förintelse och andra folkmord. Inte när det gäller någon företeelse som för med sig massmord idag. Men jag är dödstrött på de som hör berättelser om svält, massdöd, massmord och så fort de hör det hötte de med fingret och säger.”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”

PS

Debatten om hur man devalverar begreppet förintelsen genom att jämföra med andra historiska händelser påminner mig hur de tyska sionisterna bemöttes då de på 20-talet varnade för det kommande massmordet i Tyskland.

De varnade för massmord. De sa att ”stora pogromer kommer att ske i Tyskland om nazisterna tar makten”. De jämförde med Turkiets massmord på Armenier.En del asgarvade: ”pogromer i Tyskland, det land i Europa där judarna är friast. Du är löjlig”.Andra lyssnade på varningarna, reste sina pekfinger i luften, hötte med näven och sa: ”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”  Och ”ropa inte att vargen kommer”.Om man varnade för nazisterna genom att jämföra med pogromerna i öst riskerade man att devalvera begreppet ”pogrom”.. Och så fick man ju absolut inte göra!

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • pappa sven

  ”…men om kanske 500 år kommer massdöden absolut att jämföras med både förintelsen, kommunismens massmord, kolonialismen och svält. Det kommer att ses som barbariet på 1900-talet och 2000-talet.” eller kanske inte MEN varför bry sig nu? Enda skälet är att en önskad tänkt framtid skall påverka nu . . . ”Att folk inte kan röra sig fritt på planeten från krig och fattigdom, och tvingas ut på haven där de dör som flugor, är något framtidens människor kommer att betrakta som barbari.” det flyr inte människor från alla länder inte ens från alla de men hög befolkning . . . och inte heller till alla länder . . En sak är att se ett problem. Det beror både på hur man söker information såväl som hur de som genererar information förmedlar. Det finns mycket att önska om man vill ha korrekt information om tillståndet i länder långt borta. SydAfrika har varit diskuterat av och till i media . . . hur står det till där nu?

  • snobben

   Människor vill tydligen helt fly från det väsentliga, som vanligt. Mycket skönare att haka upp sig på ord. En förintelse betyder för mej ett massmord, oavsett plats. Och som vanligt vill ingen ta ett ansvar som har en större betydelse, utan allt måste bli totalt kaos först.
   Då heter det HOPPSAN så tokigt och hemskt det blev ! Vi som bara vill ha mer och mer !

 • goranlundbom

  Om nu jämförelsen med Auschwitz skulle stämma, skulle det ha betytt att de som transporterades dit med tåg skulle ha betalat tågbiljetten själva för dyra pengar. Samt slagits om att komma först in i gaskamrarna när de kom fram. Så otroligt dum är jämförelsen!
  Ingen skulle dö på Medelhavet, om inga frivilligt gick i dessa båtar – så enkelt är det. De är ju knappast inbjudna till Europa, eller ens välkomna hit…
  F ö har det aldrig talats om att bomba ”flyktingbåtar”, enbart att förstöra de båtar som används till denna illegala flyktingsmuggling. En viss semantisk skillnad där.
  Nej, Åsa Romson borde snarast ”befrias” från sitt regeringsuppdrag, vi kan inte ha sådana totala galningar där.

  • snobben

   Ingen flyr frivilligt undan terror och krig, hunger och svält, lämnar familjen helt ensamma som barn vilket många gör. Samtidigt är dom så pass hotade så dom riskerar sitt liv om dom kommer en meter eller ända hit. Sedan jämförs inte enskilda personer vad gäller flyktingar och judar utan hela den liknande katastrofala händelsen.

   • goranlundbom

    OK ”snobben”, jag kan läsa vad du skriver – men det är ganska så otydligt vad du egentligen menar.
    Att det som händer i Medelhavet är mycket tragiskt, givetvis! Men att jämföra det med Auschwitz är ju totalt fel! Då var det verkligen frågan om organiserat massmord, en total förintelse av ett (eller flera) folkslag. Medan det som händer idag på Medelhavet är olyckor, INTE något planerat! Och återigen – ingen har tvingat dessa personer ner i fartygen. Om de hade valt att inte sätta sig i fartygen, skulle heller inga dö. Är det så svårt att begripa? Jo, för ”klorofyllbolsjeviken” Åsa Romson är det tydligen det…

    • snobben

     Vi har nog olika värderingar. Inför döden är vi alla lika. Det är ju ingen trafikolycka i medelhavet, men en hets för överlevnad.
     Dom vaknade ju inte plötsligt till rådande läge. Det finns alltid en plan igångsatt av flera intressen, som totalt har urartat.
     Ett val finns alltid. Men är skillnaden minimal och det finns en utväg då tar säkert du den också.

     • snobben

      Jag tycker inte man ska tolka flyende individer med gamla mormor på ryggen, ensamma barn och familjer med enbart sina egna kläder på kroppen, totalt utblottade av dom som tjänar pengar på eländet, som idioter. Det är en verklighet totalt främmande för oss som inte ens vet vad fattigdom och människojakt betyder.

     • goranlundbom

      Den enda jag har klassat som ”idiot” här är Åsa Romson. Och det påståendet tycker jag att jag har belägg för!
      Resten är offer, oftast för en vidrig och nazistliknande ”religion”.

     • snobben

      Ja. Helt rätt. Skrämmer man folk både bakom och framför vapen beter sig alla som idioter. Men det fattar inte Åsa.
      inte att pengar både skapar och löser enbart tillfälliga problem heller

 • Pingback: ”Det finns en idiot som jag nästan tycker synd om…” | Peter Harold – Skrivarens blogg()

 • Pingback: Åsa Romson & Auschwitz är ingen bra kombo | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: