Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Tänk om Romson har rätt?

Torbjörn Jerlerup

Romson har jämfört Medelhavets fasor med förintelsen. En del personer skriker högt att Romson är antisemit, galen och gud vet vad på grund av det.Vad kan man säga om det?

Jo, att historien kommer att säga att hon delvis har rätt.

Vi läser i internationella media att EU vill använda militären för att bomba flyktingbåtarna. 

Att folk inte kan röra sig fritt på planeten från krig och fattigdom, och tvingas ut på haven där de dör som flugor, är något framtidens människor kommer att betrakta som barbari. I klass med hur vi ser på kannibalism och att häxor brändes levande idag.

I vår tid kanske det inte är så lämpligt att jämföra flyktingars massdöd i svält och umbäranden med förintelsen, men om kanske 500 år kommer massdöden absolut att jämföras med både förintelsen, kommunismens massmord, kolonialismen och svält. Det kommer att ses som barbariet på 1900-talet och 2000-talet.

”Vet ni vad. På 1900-talet tillät man faktiskt att människor svalt ihjäl! Och människor som flydde från krig och svält dog i tusentals på båtarna då de försökte fly till säkerheten. Även barn. tusentals små barn… Allt detta på grund av några streck på världskartor och dokument, som stormakter dragit och som kallades gränser… Ja, jag menar det, streck på ett papper.”

Ni vet som man i idag ser på kannibalism, häxprocesser eller gladiatorspelen i Rom.

Eller människooffer…

Vi skakar på huvudet och förfasas över hur barbariska folk var ”förr”… Men vår tid har också sin barbari och sina människooffer.

Och visst kan det vara tröttsamt med folk som drar fram nazisterna i varje liknelse. Allt från Vänsterpartiet till Moderaterna och Systembolaget beskrivs som naziliknande i debatten idag, och påstår att de vill alla ha en ny ”förintelse… 

Men när det är på allvar och människor dör som flugor. Ja, då är jag faktiskt mer trött på gnäll-maffian som skriker högt att:

”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”

Jag är trött… Så trött.

 Jag minns vid tiden för Srebrenica massakern i Bosnien. Medan bosnier dog som flugor debatterade förståsigpåarna högljutt om det var lämpligt att kalla det som skedde i Bosnien för folkmord eller inte.  Fick man jämföra med förintelsen?

Värre var det när ca miljon mördades i Rwanda.

Vettskrämda människor såg vad som skedde och sa ”hutuerna håller på med ett folkmord, de vill förinta tutsierna”. Istället för frågor om vad som höll på att ske, och hur man skulle stoppa det reagerade några på det vanliga sättet:”Men vad säger du? Jämför du med förintelsen? Kallar du det ett folkmord? Då devalverar du begreppet förintelsen. Du urvattnar definitionen av ett folkmord”. Lägg av med det.

Nej jag själv är inte återhållsam med att jämföra med nazism, förintelse och andra folkmord. Inte när det gäller någon företeelse som för med sig massmord idag. Men jag är dödstrött på de som hör berättelser om svält, massdöd, massmord och så fort de hör det hötte de med fingret och säger.”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”

PS

Debatten om hur man devalverar begreppet förintelsen genom att jämföra med andra historiska händelser påminner mig hur de tyska sionisterna bemöttes då de på 20-talet varnade för det kommande massmordet i Tyskland.

De varnade för massmord. De sa att ”stora pogromer kommer att ske i Tyskland om nazisterna tar makten”. De jämförde med Turkiets massmord på Armenier.En del asgarvade: ”pogromer i Tyskland, det land i Europa där judarna är friast. Du är löjlig”.Andra lyssnade på varningarna, reste sina pekfinger i luften, hötte med näven och sa: ”MEN SÅ FÅR MAN INTE SÄGA!”  Och ”ropa inte att vargen kommer”.Om man varnade för nazisterna genom att jämföra med pogromerna i öst riskerade man att devalvera begreppet ”pogrom”.. Och så fick man ju absolut inte göra!

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: