Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: När larmet går på en avdelning ska jag gå dit och ge vård: Del två av två

Torbjörn Jerlerup

Jag skrev nyligen om det här med samvetsfrihet i abortfrågorna här på Frihetssmedjan. Då handlade det om professionalismen i vården. Men ett annat viktigt argument mot Kd:s förslag är att det handlar om religiös särlagstiftning.

I debatten om Kristdemokraternas förslag om samvetsfrihet i abortfrågan hör man ofta att britterna infört det. Men få tycks ha koll på den brittiska debatten. Eller den amerikanska.

Samvetsfrihet i abortfrågan är en religiös särlagstiftning som främst icke-sekulära kristna och muslimer lobbat för. De har inte slutat lobba utan vill expandera samvetsfriheten.

I vården vill de som vill ha religiös särlagstiftning o samvetsfrihet ha sånt som rätten att jobba som t.ex. distriktssköterska och slippa prata positivt om aborter o kondomer. Dessutom i vård, skola och sociala myndigheter vill de ha samvetsfrihet i frågor som rör preventivmedel, sex och samlevnadsundervisning, homosexuella och homosexualitet… Samt frihet från religion (!) d.v.s. att slippa vara sekulär o behandla religion och ateism lika.

Det är vad man just nu lobbar för från en del kristna grupper i Storbritannien. De kristna grupper som lobbar för detta är tätt knutna till konservativa think thanks i USA.

Från muslimer som är fientliga mot sekularism lobbas det också. Samma frågor som de kristna lobbar för. Men lite mer. Det där med samvetsfrihet vill de utsträcka till mycket mer. Till rätten att slippa hantera lån till ränta, rätt att slippa ta i hand o vill ha samvetsfrihet i sånt som rör separerande v könen.

Samvetsfrihet ifråga om att slippa ”skändande kritik” av islam vill de också ha.

 Ett annat ord för det är särlagstiftning för religiös grupp.

Som alltid är google din vän. Googlar man lite kan man se vad en del icke sekulära amerikanska religiösa tolkar in i det här med samvetsfrihet vid abort och vid homosexualitet.

Man ser att det finns ett liknande mönster i Storbritannien.

Alltid när man läser om ”conscience rights” i Storbritannien ser man referenser till annat man vill inkludera i det. Som i denna pro life organisation:

”A draft of new guidelines titled “Personal beliefs and medical practice” issued by the UK’s General Medical Council warns doctors that exercising their conscience rights to not prescribe contraceptives, including the abortifacient morning after pill, as well as not referring for abortion or performing “gender reassignment surgery,” could endanger their license to practice…”

Bristen på samvetsrättigheter i Europa beklagas stort i USA :

”Sweden allows no conscience rights for health care workers, midwives, medical students or pharmacists.

Ireland’s civil registrars could be jailed up to six months for not officiating at same-sex ceremonies. Churches can be fined for not allowing their property to be used for same-sex celebrations.

France forbids negative speech against homosexuality. Christian street preachers, pro-life demonstrators and a Christian couple in a private conversation were charged with violating a UK law against words or behavior “likely to cause harassment, alarm or distress.”

Christian bed-and-breakfast owners in the UK were fined for not renting a room in their house, where they live with their children, to a homosexual couple. The Netherlands requires government bodies break contracts with private parties that object to participating in homosexual unions.

Sweden’s graphic sex education is mandatory for children…”

Från Vatikanens sida står det klart att efter aborten tryggats som samvetsfråga är det rätten att ogilla homosexualiteten som står på tur.

”There is a real risk that moral relativism, which imposes itself as a new social norm, will come to undermine the foundations of individual freedom of conscience and religion. The Church seeks to defend individual freedoms of conscience and religion in all circumstances, even in the face of the ”dictatorship of relativism”. To this end, the rationality of the human conscience in general and of the moral action of Christians in particular requires explanation. Regarding morally controversial subjects, such as abortion or homosexuality, freedom of consciences must be respected. Rather than being an obstacle to the establishment of a tolerant society in its pluralism, respect for freedom of conscience and religion is a condition for it

Visst, var för samvetsfrihet i abortfrågan, men var medveten om att det är en religiös särlagstiftning du vill ha, och att du öppnar dörren på glänt för mycket skit.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal Undersköterska samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: