Senaste nytt

Nationell samling för att ta reda på vad unga gör egentligen

Ungdomsarbetslösheten har stått i princip stilla mellan 2006 och 2014, dock med variationer uppåt och nedåt under perioden. Det är förstås ett misslyckande, även om vi har haft en global finanskris som skadat arbetsmarknaden under perioden. Med den nya vänsterregeringen så är det nu dags att prova nya grepp för att försöka komma till bukt med den, något som kanske har bättre förutsättningar då det åtminstone inte är kris i ekonomin längre, även om den ännu inte återhämtat sig riktigt. De första åtgärderna har dock varit att ta bort de enda saker som Alliansregeringen ändå försökte med, vilket ser bakvänt ut för alla utom dem som förutsätter att allt som Alliansen gjort per definition måste vara fel.

Så aviserade ändå Socialdemokraterna sitt åtgärdsprogram på första maj. Nu ska vi få en nationell samling för unga utanför. Exakt vilka som ska samlas – förutom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och kanske Vänsterpartiet – är fortfarande något oklart. Vad de ska samlas kring är dock tydligare.

 1. Studera ungdomarna för att få bättre statistik och kunskap om dem.
 2. Uppsökande aktiviteter för att hitta ungdomar som är så kallat utanför och ta reda på var de egentligen är, samt vad de pysslar med. Plus förebyggande insatser för att förhindra avhopp från skolan.
 3. Nationell samordnare som ska få myndigheter att prata med varandra och berätta för varandra när de gjort något som eventuellt har med unga att göra. Och som ska samla och sprida kunskap om unga.

Den nationella samlingen kokar alltså ner till att bedriva antropologiska fältstudier för att ta reda på mer om den konstiga gruppen ”unga utanför” och sprida den kunskap och den statistik som därigenom insamlas. Ja, och någonstans före gymnasiet sätta in okända insatser för att de inte ska hoppa av plugget några år senare. Den enda åtgärden Alliansen prövat för att skoltrötta inte ska hoppa av, nämligen att inte göra det obligatoriskt för varje gymnasieprogram att vara teoretiskt, är dock underkänd som åtgärd. Istället ska alla gymnasielinjer vara högskoleförberedande och det ska bli obligatoriskt att gå på gymnasiet. Det kommer säkerligen att omvända dem som avskyr teorin redan i högstadiet till att bli plugghästar.

Istället för att samla samhället för unga i utanförskap, så samlas Socialdemokraterna för sig själva kring sin okunskap. Åtgärderna handlar inte om att hjälpa unga, utan om att hjälpa sig själva att förstå en grupp de på något sätt begripit är viktig, men inte vet något om. Hur kan någon inte vilja passa in i den fina mall Socialdemokraterna har satt upp för alla? Varför vill inte alla studera och göra en klassresa? Hur kommer det sig att människor envisas med att vara olika, trots alla Socialdemokraternas försök att stoppa det oförskämda beteendet? Ett hett tips är att den nationella samlingen inte kommer att hjälpa dem med den förståelsen. Och de unga i utanförskap – åtminstone de som passerat gymnasieåldern – kommer lämnas kvar vid sina datorer för att spela World of Warcraft i väntan på en politik som gör det billigare, lättare och mindre riskfyllt att anställa dem.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016. Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter. per@frihetssmedjan.se

 • marlies beushausen

  Dom är helt dumma i skallen. Vad ungdomar gör är lika i alla tider, med senaste trender involverat. Jag har ingen lust att betala för tramsutredningar. Valfrihet är förutsättning för allas maximala utveckling. Ingen har någonsin gått ut program trots tvång. Dessutom blir ungar myndiga under tiden. Vi behöver ha alla utbildningar blandade med både teori och praktik om man vill nå ett mål för ALLA, vilket man tydligen INTE vill. Man kan bli utvecklingsstörd av att gå i skolan teoretiskt för länge, utan några samband alls. Hur kunde en hel svensk befolkning bli helt självständiga efter en 6 årig folkskola ? Dom flesta minns max 3 lärare från hela sin skoltid.
  Sedan är hjärnans kapacitet bara till för 10 % i tankar, resten är till för alla funktioner, utmaningar, prövningar för att lära sig egna intressen i att utforska sig själv som individ. Grunden för att veta inriktning senare i livet. Inget man kan sitta sig fram.

 • marlies beushausen

  Människan är en fysisk, kreativ varelse, så är hela vår kropp uppbyggd, teori tar vi till när vi behöver kunskaper i utförande. Många som har pluggat i åratal med höga teoretiska slutbetyg,
  har ingen erfarenhet av livet i stort. Dom kastas ut och vet inget i genomförande, planering.
  Dessutom begränsas dom av att ha tillbringat sin vardag med samma åldrar. Lämplighet och erfarenhet blandat med teori är maxförutsättning. Därför känner folk sig missbedömda, och maktlösa idag, för att dom begriper mindre och mindre.

 • marlies beushausen

  Vi finns till för att utveckla oss själva till den omvärld vi har och till kommande behov. Man kan säga att vi har en oöppnad ask när vi växer upp, full med möjligheter och redskap till allt vi önskar. Därför finns allt av generationer nu och innan. Samt utveckling uppe i kosmos till nanoteknik. Skolan ska ge våra ungar möjlighet att fortsätta utveckla. Allt vi önskar ställer hjärnan in sig på att ta fram, ibland med hjälp av andra.

 • snobben

  Vad gäller ungdomar, samhälle och sysselsättning är det särskilt viktigt att ha fokus på dom som har en tuff uppväxt. Alla dom får oftast någon form av social problematik.
  Detta gör att en del inte tycker att andra har något värde. För dom behöver det själva.
  Oftast blir dom jätteduktiga i jobb, och får sitt värde där. En del behöver stöd i sociala kontakter för att klara sin vardag.

 • snobben

  Ungdomar med taskig uppväxt, har självhävdelse behov. Ibland hamnar dom snett i brott, eller får skulder ekonomiskt eller depressioner. Bättre att ge dom sysselsättning i lagom mått så dom fixar det, än alldeles för mycket som dom inte klarar av, missköter och ständigt känner sig missnöjda.

 • snobben

  Dom flesta ungar samlas i grupp, utforskar varandra, diggar musik, spelar själva, tar en öl, prövar lite annat, tjejer pratar killar, smink, chattar, åker buss över hela stan, för att ta reda på var killarna bor, går på olika fritidsgårdar, bygger ut otroliga kontaktnät, byter kläder, saker med varandra och duschar stup i kvarten, lägger rena kläder i tvättkorgar för det jobbigt att hänga upp allt, äter snabbmat på sina rum, där kartonger ligger kvar och stinker. Gemensam storstäd i stora sopsäckar. Ett underbart fritänkande liv som i alla tider. ljuger, fjäskar efter behov.

 • snobben

  Ungar som hamnar utanför, är dom till föräldrar som ställer övermäktiga krav, med stenkontroll och stenhårda tider, samt föräldrar som själva lever tonårsliv helt utan regler, samt dom som själva hade en helvild tonårstid och oroar sig till sjukdom, frågar ut sina ungar till vansinne i en tid då dom ska bli och kämpar för att bli självständiga.
  Då var vuxna rädda för tonåringar, som ramlade in som punkare, med kedjor och ringar överallt. Själv lärde jag allt man behöver kunna. Vi kände även äldre vildar som kom och skvallrade om någon hade dumheter på gång. Antar att skillnad idag är minimal. Tiden är så kort. Tids nog kommer ett evigt ansvarstagande vuxenliv.

 • snobben

  Ungdom är i en rejäl utvecklingsfas. Dom sover otroligt mycket. Hela känsloregistret är helt öppet. Dom är otroligt sårbara, och har dåligt samvete för sina utbrott. Är dom kära och det tar slut tror dom verkligt att dom kommer att dö av det. Tjejer konkurrerar och har ofta konflikter. Dom lever i par, kommer en tredje in blir det bråk. Så jag tycker samhället inte ska sätta upp allt för mycket krav på dom. Förr tog ungdom sabbatsår, drog iväg på interail runt Europa,tåg överallt. Nödvändigt för att bli vuxen. Dom flesta sover sig igenom skolan då, kommer försent eller skolkar

%d bloggare gillar detta: