Senaste nytt

Nationell samling för att ta reda på vad unga gör egentligen

Ungdomsarbetslösheten har stått i princip stilla mellan 2006 och 2014, dock med variationer uppåt och nedåt under perioden. Det är förstås ett misslyckande, även om vi har haft en global finanskris som skadat arbetsmarknaden under perioden. Med den nya vänsterregeringen så är det nu dags att prova nya grepp för att försöka komma till bukt med den, något som kanske har bättre förutsättningar då det åtminstone inte är kris i ekonomin längre, även om den ännu inte återhämtat sig riktigt. De första åtgärderna har dock varit att ta bort de enda saker som Alliansregeringen ändå försökte med, vilket ser bakvänt ut för alla utom dem som förutsätter att allt som Alliansen gjort per definition måste vara fel.

Så aviserade ändå Socialdemokraterna sitt åtgärdsprogram på första maj. Nu ska vi få en nationell samling för unga utanför. Exakt vilka som ska samlas – förutom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och kanske Vänsterpartiet – är fortfarande något oklart. Vad de ska samlas kring är dock tydligare.

  1. Studera ungdomarna för att få bättre statistik och kunskap om dem.
  2. Uppsökande aktiviteter för att hitta ungdomar som är så kallat utanför och ta reda på var de egentligen är, samt vad de pysslar med. Plus förebyggande insatser för att förhindra avhopp från skolan.
  3. Nationell samordnare som ska få myndigheter att prata med varandra och berätta för varandra när de gjort något som eventuellt har med unga att göra. Och som ska samla och sprida kunskap om unga.

Den nationella samlingen kokar alltså ner till att bedriva antropologiska fältstudier för att ta reda på mer om den konstiga gruppen ”unga utanför” och sprida den kunskap och den statistik som därigenom insamlas. Ja, och någonstans före gymnasiet sätta in okända insatser för att de inte ska hoppa av plugget några år senare. Den enda åtgärden Alliansen prövat för att skoltrötta inte ska hoppa av, nämligen att inte göra det obligatoriskt för varje gymnasieprogram att vara teoretiskt, är dock underkänd som åtgärd. Istället ska alla gymnasielinjer vara högskoleförberedande och det ska bli obligatoriskt att gå på gymnasiet. Det kommer säkerligen att omvända dem som avskyr teorin redan i högstadiet till att bli plugghästar.

Istället för att samla samhället för unga i utanförskap, så samlas Socialdemokraterna för sig själva kring sin okunskap. Åtgärderna handlar inte om att hjälpa unga, utan om att hjälpa sig själva att förstå en grupp de på något sätt begripit är viktig, men inte vet något om. Hur kan någon inte vilja passa in i den fina mall Socialdemokraterna har satt upp för alla? Varför vill inte alla studera och göra en klassresa? Hur kommer det sig att människor envisas med att vara olika, trots alla Socialdemokraternas försök att stoppa det oförskämda beteendet? Ett hett tips är att den nationella samlingen inte kommer att hjälpa dem med den förståelsen. Och de unga i utanförskap – åtminstone de som passerat gymnasieåldern – kommer lämnas kvar vid sina datorer för att spela World of Warcraft i väntan på en politik som gör det billigare, lättare och mindre riskfyllt att anställa dem.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: