Senaste nytt

Kommunal kärnverksamhet: Kokbok av och för paternalistiska snobbar

Under parollen Klimatsmarta stockholmare har Stockholms stads Miljöförvaltning valt att släppa en kommunal kokbok. Projekt har skötts av några paternalistiska snobbar som intagit Stockholms stadshus.

Syftet med Klimatsmarta stockholmare, som startades under det borgerliga styret, är att göra stockholmare mer medvetna kring deras miljöpåverkan.

Som verktyg för att få ut sin propaganda har man bland annat en tidning och i den kan man läsa fakta och råd. I den senaste utgivningen kan man läsa att den miljöpartistiska Miljöborgarrådet Katarina Luhr tycker sig tro att hon kan göra vad hon vill:

Jag känner att jag har ett starkt mandat från stockholmarna att fortsätta arbetet för
en klimatsmart stad

Med ett stort självförtroende har miljöförvaltningen tagit 500 000 kronor ifrån skattebetalarna för att skriva en kokbok, som varken är ämnad för att säljas eller ges till stockholmarna, de som bekostade kalaset. Om skattebetalarna vill ha tillgång till boken måste de besöka stadens hemsida. Eventuellt kan det bli så att skattebetalarna kan få låna boken via biblioteket som e-bok men detta är oklart.

Man undrar om miljöförvaltningen och Luhr är bekant med socialdemokratins största reformator Gustav Möllers ord:

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket

Den socialdemokratiska debattören och chefen för den vänsterprogressiva gräsrotsrörelsen Skiftet Robin Zachari kommenterar kokboken på twitter i ett samtal med Anna Havula, projektledaren för projektet,  på följande vis

I den kommunala kokboken finns recept med chiafrön. Kommunen bör hålla sig för god för sånt trams.
Grönkålssmoothies? Detta är inte en kokbok för Stockholm utan för överklassområdet Södermalm.

Zacharis ståndpunkt är inte så konstig då vänstern alltid sett sig själva som en rörelse av folket för folket och inte en rörelse som består av paternalistiska snobbar.

Visst är det viktigt att tänka på hur man som individ påverkar miljön. Vad man äter, har på sig och hur man tar sig fram ifrån punkt a till punkt b ger klimatpåverkningar. Men att socialisera engagemanget är inte rätt väg. Det är  bara slöseri med människors pengar utan deras medgivande.

Det är en sak att samhället tillsammans hjälps åt att finansiera sjukvård och skola men att ta 500 000 kr av skattebetalarnas surt förvärvade pengar för att med pekpinnar tala om för samma människor hur de ska leva sitt liv är arrogant.

Den elfte maj lanserades boken med matmingel som efterföljdes med debatt. Mingel och debattdeltagarna verkar till största delen bestått av ”the usual suspects”, de som redan hört evangeliet. Vilket är konstigt med tanke på syftet med kokboken, vilket enligt Luhr är:

viktigt steg för att påverka stockholmarna i rätt riktning

Om satsningen på 500 000 kronor var för folket, de som bekostade boken och även också själva minglet, så borde också tillställningen riktat sig till dem. Arrangemanget kunde hållits på Humlegården eller varför inte vid Högdalstoppen och man kunde bjudit in hela Stockholm.

Oppositionen i form av Karin Ernlund (C) har kritiserat slöseriet och sagt att ingen stockholmare kommer att läsa boken, vilket nog inte stämmer då hon glömde bort de som var på minglet. En bok ämnad för folket är egentligen en bok för snobbarna.

Källor (Dagens opinion, Stockholm Direkt, 2015-2-6, 2015-3-11, 2015-5-11, och DN)
Tidning Klimatsmarta stockholmare går att ladda ner här

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: