Senaste nytt

Flash: Nordisk Ungdom trakasserar Aftonbladets chefredaktör

Den Etnopluralistiska organisationen Nordisk Ungdom har trakasserat Aftonbladets chefredaktör Jan Helin genom att göra hembesök i hans privata bostad, där förutom Helin även också hans fru var närvarande.

Besöket gjordes under gårdagen (den 13 maj) och finns dokumenterat på Youtube på Nordisk Ungdoms officiella kanal. Det finns även en utläggning om detta på organisationens hemsida.

På Nordfronts hemsidan, en ideologiskt närstående sajt, skriver man att Jan Helin är en hycklare då han inte uppskattar deras hembesök samtidigt som hans medarbetare ägnar sig åt hembesök. Man hänvisar bland annat till kritiken som Marika Formgren riktat till mediers samarbete med Researchgruppen.

Aftonbladet tar där på sig rollen som åklagare, domare och bödel när de offentligt hänger ut invandringskritiska svenskar i vad som Marika Formgren kallar för ”skampanjer”.

Enligt Nordisk Ungdom var hembesöket berättigat bland annat för att Helin och Aftonbladet samarbetat med Researchgruppen i kartläggningen av högerextrema. På Wikipedia kan man läsa att Nordisk Ungdom, enligt rapporten Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet (2013) från Statens Medieråd, är en radikal högerpopulistisk organisation med ”ideologiska element och politiska strategier från den italienska sociala fascismen”. Expo kategoriserar i sin tur organisationen som högerextrem och nazistisk.

Syftet med upptåget var också att visa att Aftonbladets försök att kontakta den Sverigedemokratiska partiledaren Jimmie Åkesson – trots att han var sjukskriven – var ett övertramp på Åkessons privatliv.

Det finns dock en skillnad på en politisk vald som ämnar att förändra samhället med hjälp av statens våldsmonopol och en chefredaktör vars tidning gör vad den tredje makten har till uppgift nämligen att granska makten. Dock är även politiskt valda – även de som företräder åsikter som kan anses vara hemska – människor med rätt till sitt privatliv. Nordisk Ungdoms upptåg har även andra outtalade syften, vilket är att skrämma de som granskar den högerextrema rörelsen, här finns likheter med vänsterextrema rörelsers metoder. Även de vänsterextrema använder sig av så kallade hembesök för att sätta skräck hos motståndarna.

Oavsett bakgrund på organisationen är dessa metoder vidriga, och vi från Frihetssmedjan hoppas att Helin med familj snarast polisanmäler detta – inte minst för det fria ordets skull.


Fotnot: Efter artikelns publicering har Nordisk Ungdoms talesman kontaktat oss. Han hävdar att ”Nordisk Ungdom tar avstånd från en totalitär enhetsstat både i fascistisk och socialdemokratisk tappning. Vi förespråkar istället ett frihetligt ideal med en liten stat och stort utrymme för lokalt självstyre genom en fördjupad demokrati.” Frihetssmedjan bedömer dock fortfarande att NU är en högerpopulistisk organisation med fascistdrag. Vad som är en organisations självbild och vad den de facto representerar i uttalanden och handlingar kan vara två väldigt olika saker.

%d bloggare gillar detta: