Senaste nytt

Flash: Nordisk Ungdom trakasserar Aftonbladets chefredaktör

Den Etnopluralistiska organisationen Nordisk Ungdom har trakasserat Aftonbladets chefredaktör Jan Helin genom att göra hembesök i hans privata bostad, där förutom Helin även också hans fru var närvarande.

Besöket gjordes under gårdagen (den 13 maj) och finns dokumenterat på Youtube på Nordisk Ungdoms officiella kanal. Det finns även en utläggning om detta på organisationens hemsida.

På Nordfronts hemsidan, en ideologiskt närstående sajt, skriver man att Jan Helin är en hycklare då han inte uppskattar deras hembesök samtidigt som hans medarbetare ägnar sig åt hembesök. Man hänvisar bland annat till kritiken som Marika Formgren riktat till mediers samarbete med Researchgruppen.

Aftonbladet tar där på sig rollen som åklagare, domare och bödel när de offentligt hänger ut invandringskritiska svenskar i vad som Marika Formgren kallar för ”skampanjer”.

Enligt Nordisk Ungdom var hembesöket berättigat bland annat för att Helin och Aftonbladet samarbetat med Researchgruppen i kartläggningen av högerextrema. På Wikipedia kan man läsa att Nordisk Ungdom, enligt rapporten Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet (2013) från Statens Medieråd, är en radikal högerpopulistisk organisation med ”ideologiska element och politiska strategier från den italienska sociala fascismen”. Expo kategoriserar i sin tur organisationen som högerextrem och nazistisk.

Syftet med upptåget var också att visa att Aftonbladets försök att kontakta den Sverigedemokratiska partiledaren Jimmie Åkesson – trots att han var sjukskriven – var ett övertramp på Åkessons privatliv.

Det finns dock en skillnad på en politisk vald som ämnar att förändra samhället med hjälp av statens våldsmonopol och en chefredaktör vars tidning gör vad den tredje makten har till uppgift nämligen att granska makten. Dock är även politiskt valda – även de som företräder åsikter som kan anses vara hemska – människor med rätt till sitt privatliv. Nordisk Ungdoms upptåg har även andra outtalade syften, vilket är att skrämma de som granskar den högerextrema rörelsen, här finns likheter med vänsterextrema rörelsers metoder. Även de vänsterextrema använder sig av så kallade hembesök för att sätta skräck hos motståndarna.

Oavsett bakgrund på organisationen är dessa metoder vidriga, och vi från Frihetssmedjan hoppas att Helin med familj snarast polisanmäler detta – inte minst för det fria ordets skull.


Fotnot: Efter artikelns publicering har Nordisk Ungdoms talesman kontaktat oss. Han hävdar att ”Nordisk Ungdom tar avstånd från en totalitär enhetsstat både i fascistisk och socialdemokratisk tappning. Vi förespråkar istället ett frihetligt ideal med en liten stat och stort utrymme för lokalt självstyre genom en fördjupad demokrati.” Frihetssmedjan bedömer dock fortfarande att NU är en högerpopulistisk organisation med fascistdrag. Vad som är en organisations självbild och vad den de facto representerar i uttalanden och handlingar kan vara två väldigt olika saker.

 • NAAAWWW, men stackarn Jan Helin. Han får jättegärna skicka sina vandaler till Jimmies hem, men när väl hycklaren får smaka på sin egen medicin, då blir det helt plötsligt ”obehagligt”.

  Förövrigt kan det vara vettigt för frihetssmedjan att inte lägga onödiga epitet på Nordisk Ungdom.

  Sverige har idag endast en nationalsocialistisk organisation. Och det är Svenska Motståndsrörelsen.

  • Användning av läskiga ord som rasist / främlingsfientlig / nazist osv. har ju fungerat hitintills så varför inte fortsätta. Lyckligtvis har det sovande svenska folket en bristningsgräns och ord blir urvattnade över tid.

 • Ger man sig in i leken så får man leken tåla.

 • Skärp er! Ni säger ”på sin hemsida” och så länkar ni till SMR:s hemsida, Nordfront!

  Det här är Nordisk Ungdoms hemsida!
  http://nordiskungdom.com/

  Hur jävla amatörmässiga får ni lov att vara?

  Några snabba googlingar, så skulle ni kunnat undvika att göra bort er.

 • OfMiceAndFiretrucks

  Vad tycker ni om vanliga Svenssons Aftonbladet gjort hembesök hos då, för att de skrev saker på Flashback? De är väl inte ”politisk valda”.

  • Pontus Blüme

   Aftonbladet gjorde inga hembesök till ”vanliga Svenssons” i samband med Researchgruppens flashback-gräv. De hängde ut en politiker som var nämndeman i tingsrätten. De avslöjade däremot en läkare som inte var förtroendevald, men på grund av att han just inte var förtroendevald var hans ansikte censurerat och namnet aldrig publicerat.

   Samma sak gäller Expressens samarbete med Researchgruppen, där alla som inte innehavde ett politiskt uppdrag censurerades. Ingen ”Svensson” hängdes med andra ord ut.

   TV3s program ”trolljägarna” som också granskade rasism på internet valde också att censurera ansikten och gick inte heller ut med namn.

   Du har helt enkelt fel. Jag ska dock påpeka att jag är emot Flashback-grävet, på grund av att den integritetsinskränkning det innebar för alla användare helt enkelt inte motiveras genom att avslöja någon enskaka Sverigedemokrat.

   • Även om de censurerar ansikten, så gjorde Aftonbladet ändå hembesök. Skogsarbetaren som de hängde ut var ju ingen folkvald politiker, men han blev ändå uthängd.

    Aftonbladet hängde även ut folk för att ha donerat pengar till Avpixlat och kontaktade deras arbetsgivare. Minst en förlorade sitt jobb.

    Vi får tolka det som att du försvarar den här typen av terrormetoder, så länge det är riktad mot rätt personer med särskilda åsikter.

    • Pontus Blüme

     Okej, vi definierar uthängningar olika. Låt gå. Jag försvarar uthängningar med namn av förtroendevalda enbart. Detta exemplet ni länkar är rätt kasst av aftonbladet, då de hade kunnat göra en poäng och exemplifiera näthatet utan att det skulle kunna kopplas till person. I denna frågan får jag ge er rätt.

     Jag var emot hela Flashback-grävet av princip när det var aktuellt, och jag är det fortfarande. Allmännyttan av dessa gräv väger inte upp integritetsbrotten. Att folk ofta är rasister är inte en nyhet för någon svensk nyhetskonsument, så det finns ingen poäng med att fortsätta sålänge det inte gäller en förtroendevald, som sagt.

     • Vill bara lägga till att de som donerat pengar till Avpixlat hängdes ut med namn och bild.

      Men jag godtar att du tar avstånd från det. Så länge folkvalda får stå till svars.

     • skogsharen

      Var det verkligen så? Jag vill minnas att AB endast uppgav kön, ålder och befattning. Dock är jag rädd att deras oanonymiseradae ”skamlista” skall komma på drift. Tror bara det var Expressen som, helt förkastligt, hängde ut vanligt folk med namn och bild.

     • De hängde ju ut dem med namn och bild och ringde deras arbetsgivare!!!

     • skogsharen

      Har du länk? Jag blir lite chockad. Jag har ju tagit AB i försvar för att de inte beter sig lika illa som Expressen. Kanske hade jag fel.

     • Nu har dom täckt originalartikeln i Aftonbladet bakom en betalvägg.

      Patrik Gillsvik var en av de som hängdes ut i Aftonbladet och vars arbetsgivare fick telefonsamtal. Fanns fler men hittar inte deras namn just nu. Fanns ju massvis med artiklar om detta i Avpixlat och Exponerat år 2013. Otroligt att du missat detta.

      http://w.cdn-expressen.se/images/95/c1/95c18cabc5b54cf798db6877d1efc222/16×9/645@70.jpg

     • skogsharen

      Och jag som har mejlat Helin och berömt (nåja) honom för att han, till skillnad från Mattsson, föreföll ha moral och spärrar. Nu får jag skämmas.

   • OfMiceAndFiretrucks

    Jag tror att den ovannämnda skogsarbetare kan med säkerhet klassas som ‘vanlig Svensson’. Att de censurerade ansiktet spelar ingen roll, bekanta kände igen honom ändå.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20276401.ab

    • Pontus Blüme

     Svarade kommentaren under.

     • OfMiceAndFiretrucks

      Fair enough, jag håller med.

 • Enligt ”Frihetssmedjan” så är alltså presstödsberoende media, inte en del av Statens våldsmonopol?

  Intressant. Ett nytt sätt att ge ”riktiga journalister” fler befogenheter än vanliga ”medborgarjournalister”, som Nordisk Ungdom, som i det här fallet gör exakt samma sak som de ”riktiga (presstödsfinansierade) journalisterna” och gör hembesök.

  Ren frihetsfientlig hyckleri från den här så kallade ”Frihetssmedjan”.

  Jan Helin har en maktställning och är av allt att döma betydligt mäktigare än någon politiker. Han har makten att piska fram ett drev mot politiker och opinionsbilda på ett sätt som inga vanliga medborgare kan, och knappt ens politiker. Så vem är det som är i maktställningen?

  Varför skulle Frihetssmedjan ha ett intresse av att värna mediadiktaturens konsensuskultur, istället för att utmana den?

  Varför lägger inte Frihetssmedjan till att de även tar avstånd från Expressens och Aftonbladets klappjakt och uthängning av vanliga medborgare? Eller vill ni vara inbjudna på middagar med Bonnier och Schibstedt?

 • General_Pershing

  Till skillnad från vänsterextremisterna som skriker okvädningsord och sätter eld på saker så vill dessa killar prata och få några svar men tydligen smakar egen medicin väldigt beskt! Killen (Emil) kan knappast anklagas för att vara aggressiv eller otrevlig egentlig mening.

 • jlz

  Nordisk Ungdom är inte Nationalsocialister. Nordisk Ungdom är heller inte ”ideologiskt lika” Svenska Motståndsrörelsen.
  Totalt oärlig journalistik här. Rättning!

  • Allt till höger om Mao Zedong är nazism #pklogik

   • Vi står klart till höger om i princip alla riksdagspartier. I ekonomiska termer, vilket är den relevanta om vi pratar höger-vänster. Vi är också mer liberala än alla riksdagspartier i värderingsfrågor.

    • Som du kanske förstod var jag inte helt seriös dock är andemeningen detsamma. Sverige är rejält vänstervridet och extremt internationellt sått rörande såväl ekonomiska frågor som värderingsfrågor.

    • Ericus09

     Så ni drömmer om ett samhälle likt USA med raskravaller var och varannan månad?

 • Hahaha! Ni rättar texten, men ändå blir det fel.

  SMR är nationalsocialister och skyr Nordisk Ungdom. De kallar dem för ”borgarbrackor”. Skärp er Frihetssmedjan!

  Henrik Arnstad gör ett bättre jobb på att beskriva Nordisk Ungdom än vad ni gör. Och då är det illa.

 • Ju mer jag läser i den här sidan, så undrar jag vilka som donerar pengar hit.

  Upp till vänster ser jag frågeställningen ”Vilken slogan tycker du KD borde byta till?”. Med helt absurda alternativ. Uppenbart att ni är antikonservativa.

  Ytterligare ett progressivt forum för värdeliberala att gotta sig och visa sin förakt mot värdekonservativa. Ytterst lite verkar skiljer er från Aftonbladets Kultursida.

  • Vi har inte en spänn i finansiering. Vi gör allting helt ideellt.

   • Eran värdeliberalism kommer bara att kräva en större Stat i det långa loppet.

    • skogsharen

     Jupp, svällande offentlig sektor eller en total avveckling av den svenska modellen är de enda visionerna som erbjuds.

 • Ree

  När aftonbladet gör det är det okej. När andra gör det ”trakasserar” man.

 • Ericus09

  Skulle vanlig media granska makten i sverige??? Hjälper ju snarare att behålla makt eller överlåta det till överstatliga organisationer.

 • WorldInMyEyes

  Massmedierna i Sverige granskar numera folket inför makten.
  När massmedier allierar sig med makten uppstår i regel diktatur.
  I Sverige har en ny statsreligion, vars heliga skrift heter Värdegrunden uppstått pga. detta.
  Det är denna utpekat ”rätta” värdegrund – som alla i samhället måste bekänna sig till – som journalisterna idag granskar inför makten för att se till att folket lydigt faller in i stimmet. ”Värdegrundsförbrytare” demoniseras och ”skamstraffas”, de riktigt bångstyriga hängs ut med offentlig skampåle. Syftet är att skrämma andra att inte begå samma ”brott”.

  ”Värdegrund” doftar religionssubstitut. För värdegrundsanhängaren är det lika självklart att försvara värdegrunden, som det är för djupt troende att hävda guds exi­stens.

 • WorldInMyEyes

  Den fd. ledarskribenten Marika Formgrens utmärkta text om de svenska ”skampanjerna”, och kritiken mot bla. Reseachgruppen, vilken som nämns i texten ovan: http://www.marikaformgren.se/#post69

 • Bertil_Karlsson

  Aftonbladet styrs via aktieägaravtal av LO. LO är i stort samma organisation som Socialdemokraterna med samma personer i dess ledning. Socialdemokraterna har makten i Sverige. Hur kan man påstå att Aftonbladet är en aktör som granskar makten och inte är en del av makten? Filmklippet visar dock oberoende journalister som granskar makteliten.

 • snobben

  Jag anser att journalister är satta för att granska, oavsett vilken tidning. Så länge dom håller sig undan personangrepp. Fakta ska dom ta reda på. Att göra hembesök däremot, då har man passerat den privata gränsen. Alla har rätt att känna sig trygga i sitt hem. Vad Nordisk Ungdom vill veta, kan dom ta reda på med ett mer hyfsat sätt.

 • skogsharen

  Jag vill hävda att det inte är någon större skillnad mellan NU:s agerande och Aftonbladets. Aftonbladet granskar makten, men det gör även NU när de ifrågasätter maktfaktorn Aftonbladet (jmf även radiopodden ”Granskning Sverige” och deras maktgranskning). Om NU vill skrämmas eller bara spegla Helin i sina egna metoder vill jag låta vara osagt, det vet jag inte. Klart är dock att Aftonbladet vill skrämma åsiktsmotståndare när man kartlägger dessa med sekretesskyddade bankuppgifter. Aftonbladets och Expressens metoder är systemhotande och en skam för svensk journalistik. Att priser delas ut till detta moraliska haveri är ett tecken om något på hur institutionaliserad åsiktskorridoren är och hur illa ställt det är med den fria opinionsbildningen i det här landet.

 • Mr_Flump

  Mycket aber och men om när man får bete sig såhär som ingen kan hålla reda på. Jag tyckte han fick lite av sin egen medicin på ett lite roligt sätt. Tummen upp!

%d bloggare gillar detta: