Senaste nytt

Björn Axén: Att felcitera Voltaire – va korkat!

”Att felcitera Voltaire” har blivit ett allt vanligare uttryck hos vänstern och syftar på att uttrycket “jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för dem” inte sagts av honom.
Första gången jag stötte på det var för flera år sen då Åsa Linderborg skrev i Aftonbladet att hon minsann inte ville dö för åsikter hon inte gillade. Därefter har t.ex. Dagens Arena hängt på och nu möter jag uttrycket lite då och då bland olika vänstermänniskor.

Det är oroande för det visar att vänstern inte stödjer yttrandefrihet eller i alla fall inte förstår vad yttrandefrihet handlar om. Att håna en av de viktigaste principerna för det öppna samhället är allvarligt. Sättet man gör det är dessutom bara korkat eller i värsta fall visar den på en mycket mer allvarlig tendens: Att vänstern anser att auktoriteter är viktigare än principer. För det är just det man säger. Utgår man från principer spelar det ju ingen roll vem som uttalat en princip.

Om nu en auktoritet är så pass viktig så citerar jag gärna Noam Chomsky som brukar gå hem i vänsterkretsar:

If you believe in freedom of speech, you believe in freedom of speech for views you don’t like. Stalin and Hitler, for example, were dictators in favor of freedom of speech for views they liked only. If you’re in favor of freedom of speech, that means you’re in favor of freedom of speech precisely for views you despise. (Wikipedia, Freedom of Speech)

Björn Axén

Medarbetare på Frihetssmedjan. Liberal piratpartist som brinner för människors frihet och det öppna samhället. Arbetar med skolutveckling på kommunal nivå. Särskilt med kvalitetsarbete och nyanlända elevers utbildning.

https://bjornaxen.wordpress.com/

%d bloggare gillar detta: