Senaste nytt

Varför du inte bör säga ”negerboll” ur ett språkvetenskapligt perspektiv

Publicerades ursprungligen på www.motargument.se under rubriken ”Neger(?)bollens dag”.

Jag föddes i mitten av 80-talet, i en tid då det fortfarande var hyfsat socialt accepterat att säga negerboll. Och kanske gjorde jag det också, när jag som mycket liten bakade med mormor. Men ganska snabbt insåg jag att ordet “neger” inte användes som ett neutralt ord, detta trots att jag inte var mer än kanske 7-8 år.

När jag praktiserade på Språkrådet, Sveriges högsta instans för svensk språkvård, trodde jag att jag skulle bli ännu mer språkkonservativ än jag redan var. Jag hade fel. Det finns nämligen två sätt att beskriva språket: normerande (preskriptivt) och beskrivande (deskriptivt). På Språkrådet är man mycket öppen för förändringar i språket och bevakar dessa förändringar för att kunna ge rekommendationer i svenskt språkbruk.

Om man söker på ordet neger i Språkrådets frågelåda kommer detta upp (Språkrådet väljer ut frågor till frågelådan som har ett svar som kan appliceras på likartade frågor):

fråga:
Är neger neutralt? Kan det t.ex. användas i en polisrapport?
svar:
Nej, neger är inte neutralt. Det bör inte användas i polisrapporter. I stället får man använda exempelvis svart eller mörkhyad, om man måste ange hudfärg.
Ordet neger har kommit att uppfattas som nedsättande. Detta beror sannolikt på att motsvarande ord på engelska (negro) under en lång tid undan för undan har glidit nedåt på stilskalan och nu i det närmaste av många uppfattas som ett skymford. Det hjälper inte att hänvisa till att neger kommer av lat. niger som betyder ‘svart’. Ordet har av utomspråkliga skäl blivit så gott som oanvändbart. Detta gäller även i sammansättningar som negerboll.

Skulle du säga “Vill du ha kaffet med mjölk eller neger?”, som en av mina före detta medarbetare på motargument.se använde i en intern konversation för att just visa på hur bisarrt det är att hävda att neger används som benämning av en färg. Eller “Åh, vilken snygg negerjacka jag köpte idag!” Ska det kanske vara särskrivet, “neger jacka”, om det ska användas på samma sätt som en “svart jacka”?

Jag vågar ta mig friheten att svara på min egen fråga här med ett: Nej, det skulle du inte. Neger må komma från latinets niger = svart, och senare spanskans negro, men i svensk språkanvändning används ordet neger knappast som en färg.

Därför är du välkommen att säga vitlök, gul lök, grönpeppar, rödpeppar, ja till och med svartpeppar (!). Finska pinnar, svenska köttbullar, turkiska köttbullar, marockanska köttbullar, afrikansk linsgryta, europeisk matkultur, kör på bara! Förleden till de begrepp jag räknat upp här kan delas in i tre kategorier:

Kategori 1: vit, gul, grön, röd, svart = färger
Kategori 2: Finland, Sverige, Turkiet, Marocko = länder
Kategori 3: Afrika, Europa = världsdelar

Vill du på allvar hävda att ordet “neger” passar in och är lika neutralt som dessa kategorier? Om du vill det tycker jag verkligen du ska läsa vidare i krönikan.

En del personer hävdar att det inte är “neger” utan “nigger” som är den nedsättande termen. Detta argument faller samman främst p.g.a. två skäl:

1. Båda orden har samma urspung, dvs. latinets niger och började användas under slavhandelns dagar när vita behövde avhumanisera svarta.

2. Nigger används knappast i svenskt språkbruk längre och har inte gjorts på åtminstone några decennier. Om man går in på SAOB online och skriver in “nigger” står det numera “se neger”. Klickar man sig vidare till “neger” finns det två huvudbenämningar:

1) manlig individ tillhörande den människoras som är inhemsk i Central- o. Sydafrika o. som bl. a. kännetecknas av mycket mörk (stundom chokladbrun) hy, ulligt, krusigt hår, bred, platt näsa o. tjocka läppar

2) om person som icke tillhör negerrasen, men som i fråga om sinnelag, kulturell, moralisk ståndpunkt o. d. liknar 1. (punkt 1 ovan, min anm.)  anse(tt)s likna negrerna: “barbar”, “vilde”

Ett ännu sämre argument som man ofta får ta del av är “Jag tänker inte säga chokladboll, bakverket innehåller inte choklad utan kakao”. Då vill jag ta upp det faktum att jag aldrig har hört någon opponera sig mot att behöva säga t.ex. chokladkaka (som man bakar). En chokladkaka, alltså typ sockerkaka med kakao i, innehåller mig veterligen inte heller ren choklad.

Men om du nu är så mån om att säga rätt, även om ordet n-boll knappast heller är korrekt eftersom vi nu har rett ut att “neger” inte används som en färg i svenskt språkbruk, så har jag ett mycket kreativt förslag som även Språkrådet skulle uppmuntra: skapa ett eget ord. Kakaoboll om du så vill? Kaffeboll? Det kanske blir nästa års nyord!

För övrigt säger mormor chokladboll sedan många år tillbaka och det skulle kännas fullständigt främmande att hon skulle säga något annat numera eftersom hon, 20-talist och 85 år gammal, inte har några problem med att ta till sig förändringar i samhällsstrukturen eller att inse när ett ord är förlegat. 

 

/Andrea Daleflod

 

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

 • snobben

  Jag respekterar andras åsikter, men tycker att varje individ har sin egen nyans på vad ordet neger betyder. Ett val av negativt eller positivt. Alla har ju faktiskt inget emot ett ORD som sådant.
  Det är vad , och var man lägger in det. Man kan stirra sig blind på vad som helst från forntida dagar, som inte existerar idag. Vi kallas blattar, blekansikten och inte lider vi av det.

 • snobben

  Jag har samma uppfattning vad gäller romer, som heter Zigenare. Dom härstammar från Indien,
  och namnet kommer ur deras språk. Genom att ständigt ändra på allt så befäster vi envist att dom inte accepteras som dom är. Men jag säger också romer. För idag kan man bli rasist plötsligt .Något som dårar i väst skapar.

 • snobben

  En del vetenskapsmän är totalt insnöade i skallen. Dom ska kategorisera allt, och nagelfara i minsta detalj, därav kom indelning i raser. Dom ser inte till alla människors ursprungliga sammanhang. Att vi alla förändras genetiskt beroende på livsmiljö, näring. Bor vi bland bergen blir vi korta, kompakta med muskler, bredare näsor vid kyla, kraftiga käkar vid hårdsmält mat. Långa, smala i låglandskap, mörka av sol som skydd, bleka och feta där solen inte tränger fram och kosten är bedrövlig. Konstigt att judar får heta judar. Det är vårat eget bemötande mot andra som avgör, aldrig namn ! Tattare var barn mellan Zigenare och svenskar som jagades, och förföljdes. Negerbollar älskade alla barn. Negerdockor var jätteomtyckta. Aldrig har någon blivit erkänd med nya dumheter.

  • Mattias H. Backlund

   Fan, du har rätt. Forskningen har bestämt att vi är olika raser…

  • Emil Af Lantto

   Nä, begreppet ras är inget som kan tillämpas på människor https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ras

   • Hasseludden too

    Jag bor/vistas i ett land där man officiellt indelar befolkningen i raser på id-korten, malay, kines, indier eller orang asli.

 • snobben

  Konstigt att vi får äta kroppkakor på Öland, raggmunkar, fattiga riddare, blodpudding,
  sjömansbiff m.m. Vad säger vetenskapen om detta barbareri ?

  • Är orden ”kropp”, ”munk”, ”riddare”, ”blod” och ”sjöman” nedsättande ord?

  • Lena

   Zigenar snittzel !

 • snobben

  Alla har rätt att behålla sina ursprungsnamn. Det är vi som ska lägga ner alla dumheter och fördomar. Se till att det finns indian, zigenar, neger och alla sorters ursprungsleksaker i leksaksaffärer. För våra barn har absolut inga problem att umgås med olika utseende. Inte är dom blinda heller utan ser och lägger egna namn till varandra som pigaraben när dom är dockmammor. Detta i kärlek och uppskattning för allt det fina dom själva vill vara. Vuxna är urdumma sabotörer.

  • Så då får jag fortsätta kalla dig vid ditt riktiga namn: rasisten?

 • snobben

  Vore bra om alla besservissare slår igen sina böcker och betraktar verkligheten.
  Skulle vi förstå vad djuren säger, skulle fågeln Ölandstok bli väldigt besviken, Hackspetten, Skäggdoppingen ledsen. Som tur är har DOM annat att tänka på !!!

  • maly_1

   För i helvete – ölandstok är en VÄXT! Saknar folk helt allmänbildning nu för tiden? Dessutom heter det DE har annat att tänka på. Om du nu ville ha en fågel som passade in i diskussionen kunde du använt NEGERfinken som exempel.

 • Anders Palm

  ”Ett ännu sämre argument som man ofta får ta del av är “Jag tänker inte
  säga chokladboll, bakverket innehåller inte choklad utan kakao”. Då vill
  jag ta upp det faktum att jag aldrig har hört någon opponera sig mot
  att behöva säga t.ex. chokladkaka. En chokladkaka, alltså typ sockerkaka
  med kakao i, innehåller mig veterligen inte heller ren choklad.”

  Det är klart att du inte har hört någon opponera sig mot att kalla choklad för choklad, men en kakaoboll innehåller ingen choklad.
  Poängen är att choklad är en PRODUKT, inte en råvara. Chokladkaka ÄR choklad, den innehåller det inte. Det finns även VIT choklad, som inte alls innehåller kakao. Kakao är alltså råvara och choklad en produkt av olika råvaror, där kakao ofta ingår.
  SKILLNAD!

  • Anna

   ”En chokladkaka, alltså typ sockerkaka med kakao i, innehåller mig veterligen inte heller ren choklad.” Hon syftar inte på choklad som man köper utan kakan man bakar.

   • Andrea Daleflod

    Precis, helt rätt. Ska nog förtydliga det i texten.

    • Anna Roadway

     Men det framgår väl hur tydligt som helst?!

 • David Persson

  jag tycker om att säga negerboll därför gör jag det och jag lär även mina barn att säga det.
  Att ta bort det ur ordlistan gör varken till eller från.Jag kommer fortsätta ändå.Om det kommer fram någon som har invändningar så får dom ha det.Dom som har påpekat det hittils har inte varit negrer utan vita som tar illa upp på deras vägnar.Någon verkar ha fått det till att man inte Får använda ordet och detta har spridit sig och man ser föräldrar hyscha sina barn om dom säger detta ord.Detta skapar en osäkerhet hos barn som inte är bra.

  • SteLin64

   Det låter bara hemskt att lära sina barn att det är ok att använda ett ord som kränker andra.
   Stackars ungar att få växa upp med en så sned uppfattning om samhället. Hoppas de mognar och blir betydligt smartare än du.

  • Sofia
  • Missen

   Vad jag älskar sånna här argument (eller vad det nu borde kallas). Jag håller så klart med till fullo. Varför ska inte jag få säga vad jag vill?
   Jag tycker om att kalla kvinnor för ”hora” och ”fitta” (tycker faktiskt om dom orden, dom ligger så fint i munnen). Vissa har invändningar men det har mest varit kvinnor, alla män jag kollat med tycker det är helt ok.
   Eftersom mina barn blivit lite osäkra av den konstiga stämmning som uppstår när jag använder dom här orden så lär jag dom såklart att det är helt naturligt. Vissa blir kränkta, men det blir ju varenda jävel idag, så varför ska jag ändra mig eller förvägra mina barn sina mänskliga rättigheter att säga vad dom vill?

   • Mattias H. Backlund

    Haha den var bra!

    • Missen

     Jag får hjärn-tourettes när jag ser vissa argument nuförtiden 🙂
     Sen var jag osäker på om jag skulle skriva ut att det var ironi, för tyvärr stämmer ju den biten att varenda jävel blir kränkt idag 🙂

     • Hasseludden too

      ”hjärn-tourettes”… vad är det? Lika illa som att säga negerboll?

     • Missen

      Varför det? Kanske kränkte någon med tourettes menar du?

  • Fredrik Larsson

   Själv känner jag mig jävligt sugen på att kalla dig idiot, men jag tror jag avstår, detta då det kan finnas idioter som tar illa upp av att bli ihopblandade med dig.

 • Pingback: Varför blir jag förvånad över att jag blir förvånad? | SamuelWilmer()

 • Mattias H. Backlund

  Orka debattera om detta??? Händer inte liiiite större saker omkring oss??

 • Z3roC0Ol

  Sverige er verdens mest naive land! Her er definisjonen på neger i den norske ordboken:

  Neger m3 (gjennom ty. og, fr., fra sp. og, port. negro ‘svart’) person som tilhører eller opprinnelig kommer fra folkeslag med svart eller mørkebrun hudfarge som befolker Afrika sør for Sahara (kan oppfattes som nedsettende)

 • Mitt nyord för godiset: rasistkulor.

 • Ebba B

  Man hänvisar till slavhandeln när vita började avhumanisera de svarta.tsss den arabiska slavhandeln började mycket tidigare, men det vet kanske inte författaren.

  • Att även araber har bedrivit slavhandel med afrikaner gör varken den europeiska slavhandeln mindre vidrig eller ordet ”neger” mindre nedsättande.

  • G

   Fast… Författaren snackar inte om slaveriets ursprung, utan om ordet som diskuteras ursprung. Gör om, gör rätt.

 • Lena

  Läste inte igenom det men det har inget med folk att göra! Fortfarande! En neg, flera neger! Inte negrer ok. Det är gammalt ord för kärve och kärvar!

  • Lena

   Har inget med färg att göra heller.

 • Verkar vettigt, dock ett påpekande vita stod bara för ena halvan av slaverikedjan det var svarta som sålde människor på den afrikanska sidan. Varför är det viktigt? För att behandla afrikas befolkning som enbart offer i det hela är att beröva dem kapaciteten till inverkan (human agency), de blir en passiv part, och är på sätt och vis också ett sätt att dehumanisera dem. (Att inte hålla människor ansvariga för sina dåliga beslut är att säga att man inte väntar sig att de är kapabla till att fatta bra beslut) Och det är något som vi i modern historieskrivning ofta gör.

 • SoloSinginintherain

  Jag tänker aldrig säga neger (ja, jag använder det i detta fallet. Det är jag hundra procent medveten om!) Jag tänker aldrig ge slavdrivarna som började använda detta ord i hemska sammanhang rätt. Jag tänker aldrig ge dem tillfredställelsen, (även om de är döda sen länge) att veta att de ord de använda för människorna de handlade och tjänade pengar på fortfarande används. Särskilt inte för att ge namn till en bakelse.

 • marabouuu

  Tycker vi kör på Judeikoncentrationsläger-boll också eller vadå? Orkar inte. Skärp er! Chokladboll låter väl mkt godare också?

 • Sören Nilsson

  Ett bra skäl att inte säga negerboll är att vi numera kommunicerar mycket med personer som har engelska som modersmål. För dem är ordet neger mycket illa, ordet boll ännu värre. Vi som lider av andraspråksimmunitet känner inte av hur laddat ordet ball eller balls är på engelska. Men, oavsett nationalitet, vem vill bli serverad ett fat afrotestiklar till kaffet?

 • Vetensakplig

  Ett språkvetenskapligt argument som räcker är att termen en gång var negerboll och att du därför inte behöver ändra på termen i sig som inte har någonting med, det i dag nedsättande epitetet, neger att göra. Finska pinnar, Budapeststubbar och Napoleonbakelser har ingenting med Finland, Budapest eller Frankrike att göra utan de har fått sina namn av andra skäl men vi låter de vara kvar av språklig tradition.
  Det är inte språkanvändarens sak att refusera förleden i negerboll för att många gör sig dumma och inte skiljer neger och negerboll åt. Men för all del, jag är kompromissvillig och säger därför svart boll.

%d bloggare gillar detta: