Senaste nytt

Ademir Žilić: Storbritannien behöver EU

Ademir Žilić

Storbritannien gick till parlamentsval i torsdags. Resultatet blev något som lämnade en hel nation chockad. Speciellt med tanke på att opinionsundersökningarna visade något helt annat dessförinnan.

Men man ska ju trots allt inte lita på opinionsundersökningar. Och i det här fallet blev det inte jämt mellan socialdemokratiska Labour och konservativa Tories. Nej då. Istället har Tories fått en egen majoritet i underhuset, vilket möjliggör en Tories-regering utan koalitionspartners. Och bland det första som David Cameron, partiets ledare och premiärminister i Storbritannien, meddelade igår var att folkomröstningen om brittiskt medlemskap i EU kommer att bli av.

David Cameron meddelade också att han vill omförhandla det brittiska EU-medlemskapet. Han vill göra det billigare att vara med i unionen. Lyckas man med det, kommer en folkomröstning inte behövas. Det hela är väldigt tydligt – Cameron kommer försöka ”utpressa” EU i eventuella förhandlingar med folkomröstning som vapen för att få igenom sin vilja, nämligen ett svagare EU med mindre samarbete.

Det dom flesta EU-medborgare, och speciellt britterna själva, inte vet är att Storbritannien behöver EU lika mycket som EU behöver Storbritannien. Om inte än mer. 3,5 miljoner brittiska jobb är direkt kopplade till det brittiska medlemskapet i EU och skulle försvinna om landet lämnade unionen. Det är vart tionde jobb i Storbritannien. För att vara ett parti som värnar om jobben och arbetslinjen, borde Tories verkligen veta bättre än att smutskasta EU i det här fallet.

En del andra fördelar som Storbritannien drar av sitt medlemskap i EU är bland annat inom handel, investeringar, miljö, fri rörlighet osv. Mer än 50% av den brittiska exporten går till EU:s inre marknad. Över 300 000 brittiska företag och 74% av brittiska exportörer arbetar i ett av EU:s medlemsstater. Som medlem i EU, har man viktiga frihandelsavtal med resten av världens viktigaste ekonomier, som hade behövts omförhandla om landet lämnade unionen. För dessa avtal gäller mellan EU och landet X (Sydkorea, Indien, Brasilien etc).

Ungefär 1,4 miljoner britter bor i ett annat EU-land och mer än 14 500 brittiska studenter deltog i det europeiska utbildningssamarbetet Erasmus läsåret 2012-2013. Utöver det här har även Storbritanniens inflytande i världspolitiken ökat kraftigt pga EU-medlemskapet. Har man satt ett utrikespolitiskt mål, är det enklare att uppnå med 27 allierade än med en svag röst. EU har mycket att säga till om och det är den gemensamma utrikespolitiken som gjort att små europeiska länder kan göra en skillnad i den stora världen, där man annars vanligtvis hade varit maktlös.

Listan på varför Storbritannien vore betydligt fattigare utan EU kan göras mycket lång. David Cameron har visserligen försatt sig i en svår knipa nu och kan inte förneka det brittiska folket en omröstning om medlemskapet. Det skulle leda till att missnöjespartier, såsom UKIP, får ett enormt stöd i nästa val. Men nu får man istället med full kraft vända på retoriken och övertyga brittiska väljare varför EU behövs. Argumenten finns där och de är solklara. Nu krävs bara viljan. Glöm aldrig – Storbritannien behöver EU lika mycket som EU behöver Storbritannien.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: