Senaste nytt

Ademir Žilić: Orban – Hela Europas utmaning

Ademir Žilić

För ett par dagar sen nåddes vi av nyheten från det styrande ungerska partiet Fidesz och dess ledare Viktor Orban om att man önskar införa arbetsläger, samt återinföra dödsstraff i den ungerska lagstiftningen.
Två populistiska förslag, som har i syfte att locka tillbaks de Fidesz-väljare som gått över till fascistiska partiet Jobbik. Allt enligt opinionsundersökningar, som visar sjunkande stöd för Orbans Fidesz.

Ett tecken på att Viktor Orban och hans nationalkonservativa Fidesz håller på och tappar greppet om Ungern var omvalet 23 februari i några av landets valdistrikt. Oppositionen tog hem en av Fideszs parlamentsplatser, vilket gjorde att partiet förlorade en plats och därmed även två-tredjedelars majoritet. I Ungern måste man ha två-tredjedelars majoritet bakom sig i parlamentet för att ändra i konstitutionen. Det här har möjliggjort för Orban att ta Ungern i en allt mer auktoritär riktning de senaste åren. Man har bland annat strypt mediafriheten, domstolarnas självständighet och minoriteters rättigheter. Numera står det i konstitutionen t.ex. att ett äktenskap kan endast vara mellan en man och en kvinna, vilket totalt utesluter HBTQ-personer.

Och nu kommer man alltså med fler populistiska förslag, för att locka tillbaks väljare från fascistiska Jobbik. Det är minst sagt oroväckande att ett EU-land rör sig i denna riktning. Men det är även omöjligt för Viktor Orban att genomföra dessa förändringar, så länge Ungern är en EU-medlem. EU förbjuder nämligen dödsstraff i nationella lagstiftningar. Det är en av huvudkriterierna för medlemskap. Därmed sagt är det väldigt viktigt att EU nu sätter ner foten och visar att såna här utspel och ambitioner som Orban har visat på inte är acceptabla och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle och i en demokratisk union, som bygger på humanism och inte medeltida pennalism. Det är dags för EU att stå upp för de mänskliga rättigheter som Ungern faktiskt har accepterat att följa när man gick med 2004.

Utöver oroväckande ambitioner på hemmaplan, har Orban på sistone även svängt österut inom utrikespolitiken, närmare bestämt mot Kreml och Putin. Ryssland har lyft embargot på ungerska jordbruksprodukter och lockat till sig Ungern genom att utlova detsamma som till Syrizas Grekland – ekonomiskt gynnsamma investeringar och lån. Orban har i sin tur börjat driva en mer Putinvänlig linje i EU, genom att bland annat tala gott om Rysslands styrelseskick och deklarera att den västerländska demokratin inte längre fungerar.

Det är uppenbart att Viktor Orban och hans Fidesz är hela Europas utmaning. Och då måste Bryssel agera, och inte sitta still i båten, medans den ungerska demokratin blir kränkt gång på gång. Ett första steg skulle t.ex. EU-parlamentsgruppen EPP kunna ta och utesluta partiet Fidesz. För vad har Fidesz gemensamt med övriga EPP-partier numera? Vad har Fidesz och Moderaterna gemensamt? Vad har Fidesz och CDU gemensamt? Förhoppningsvis inte mycket och förhoppningsvis inte synen på demokrati och styrelseskick. En uteslutning ur EPP vore en alldeles utmärkt markering mot Fidesz, vilket skulle ta ner dom på jorden och tillbaks till verkligheten. Allt annat, passivitet, kommer tills dess att ses som uppmuntran från Orbans sida och man kommer därmed fortsätta montera ner den ungerska demokratin. Bit för bit.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: