Senaste nytt

Ademir Žilić: Jag kommer därför nu på söndag den 31 maj att bära ett vitt band..

”Alla som inte tillhör rätt etnicitet måste markera sitt hus med en vit flagga och bära ett vitt band runt armen när man går ut.”
Så löd budskapet från lokalradion i Prijedor, Bosnien-Hercegovina. Men det handlar inte om Andra Världskriget och Förintelsen. Däremot handlar det om 1990-talet och vår egen bakgård, bara 3 timmar med flyg från Stockholm – folkmord i Europa. Igen. Det här radiobudskapet blev början på en etnisk rensning som Europa inte skådat sen Andra Världskriget. Margaret Thatcher var en av de få från väst som var riktigt upprörd över omvärldens passivitet. Men tyvärr lyssnade ingen. Hennes kloka ord kommer dock aldrig glömmas bort:

[It is a] killing field of the like of which I thought we would never see in Europe again [and is] not worthy of Europe, not worthy of the west and not worthy of the United States… This is happening in the heart of Europe and we have not done more to stop it. (The Times, april 1993).

I slutändan stod omvärlden återigen helt hopplösa och handfallna, med orden ”aldrig mer”.

Den 31 maj har av FN deklarerats som internationella minnesdagen för folkmordsoffren i Prijedor. Eller vita banden-dagen, som man brukar säga. Kort efter det ovannämnda budskapet upprättades arbetsläger och koncentrationsläger runtomkring Prijedor och nordvästra Bosnien-Hercegovina. Dit skickades framförallt männen. Kvinnorna hamnade i speciella våldtäktsläger. Grymheten var total. Och det hela gick snabbt till, då de vita banden hjälpte krigsförbrytarna att urskilja fel folk från rätt folk. Men i slutändan drabbades alla. Bosniska muslimer (framförallt), kroater och så de serber som inte ville samarbeta med fascistregimen i deras utrensningspolitik. Dessa stämplades som ”landsförrädare”. Och därmed hade man återanvänt ännu en klassisk fascistisk metod från förr.

”Glöm aldrig” är ord man alltid får höra i dessa sammanhang. I år har det gått 100 år sen det armeniska folkmordet, 70 år sen Förintelsen och så 20 år sen folkmordet i Srebrenica. Bara den här tidslinjen visar på att vi människor glömmer ganska enkelt. När Hitler skulle inta Polen 1939 och gav order om utrensningen av judar, motiverade han det med orden ”Ingen kommer komma ihåg det här. För vem minns ens folkmordet på armenierna?”.

Hitlers metoder återanvändes sen i sin tur under Balkankrigen på 1990-talet, genom bl.a de vita banden i Prijedor 1992. Varför? Folket hade helt enkelt glömt bort ondskan och grymheten bakom den nationalistiska ideologin.

Jag kommer därför nu på söndag den 31 maj att bära ett vitt band runt armen och delta i den internationella kampanjen för att uppmärksamma, inte bara det bosniska folkmordet, men även det faktum att vi idag har ett pågående folkmord (ISIS i Mellanöstern) och gör återigen ingenting för att stoppa det. Vi får verkligen aldrig glömma. Har vi gjort det, så har vi tillåtit oss själva att ta första steget i fel riktning – mot en upprepning av folkmord. Aldrig mer.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: