Senaste nytt

Ademir Žilić: HBTQ rättigheter är mänskliga rättigheter!

“Situationen för sexuella minoriteter 2015“ heter rapporten och regnbågskartan som ILGA-Europa släppte för snart två veckor sen. Det presenterar land för land hur situationen i Europa ser ut när det gäller HBTQ-rättigheter. Sverige har tappat några placeringar och är för första gången utan pallplats.
Leder gör Storbritannien, med Belgien och Malta strax därefter. Det innebär att situationen för HBTQ-rättigheter är bäst i dessa tre länder i Europa. Längst ner hittar vi de värsta; Ryssland, Azerbajdzjan och Armenien.

I undersökningen lyckades endast 16 länder (av totalt 50) att få mer än 50% (vilket är godkänt). Som man ser är situationen med HBTQ-rättigheter ganska så katastrofal i Europa 2015. Det här kan vara svårt att se och förstå ibland, eftersom Sverige har ändå kommit ganska långt inom det här området. Medans fler och fler svenska småstäder anordnar Pride varje år, har vi europeiska storstäder, ja huvudstäder t.o.m, som inte ens kan anordna sin första Pride.

Det handlar om en grundläggande princip inom demokratin – den om allas rätt till mötes- och demonstrationsfrihet. Och demokrati fungerar inte som att plocka russinen ur kakan. Man måste acceptera hela kakan. Varje inställd Pride parad till förmån för huliganer, högerextrema och andra radikaler är därför ett enormt nederlag för demokratin. Belgrad, Serbiens huvudstad, har de senaste åren kämpat för att kunna hålla Pride parad igen. De som stått i den främsta raden och skrikit homofobiska glåpord mot HBTQ-rörelsen är framförallt ultranationalistiska supportrar som även har stått längst fram och skrikit stödord för krigsförbrytare i FN-domstolen i Haag.
Krigsförbrytare som bl.a gjort sig skyldiga till Europas största folkmord sen Förintelsen. Det är folk som alltid är redo att göra skillnad på folk och folk. För dessa ska demokratin inte kompromissas. För dessa ska man aldrig ta steg bakåt och kapitulera. Aldrig.

Lagstiftningen sviker i många länder den också. I Ungern har det ultakonservativa Fidesz, med hjälp av fascistpartiet Jobbik, skrivit in i grundlagen att ett äktenskap kan endast vara mellan en man och en kvinna. Därmed är en hel minoritetsgrupp diskriminerade enligt grundlagen. Därmed är jämlikhet i Ungern borttagen enligt grundlagen. Mycket oroväckande.

Idag, fredag den 22 maj, går Irland till folkomröstning om homoäktenskap. Det är något jag har alldeles för svårt för att förstå – kan man verkligen rösta om en annan minoritets mänskliga rättighet (dvs att bli behandlad lika inför lagen oavsett vem man älskar)? Prognoserna visar på att Ja-sidan kommer vinna stort. Det är givetvis mycket glädjande. Men fallet är inte så på andra håll i Europa.

Efter att Sloveniens parlament godkände homoäktenskap för två månader sen, så tog en konservativ NGO på sig ansvaret för att samla ihop namnunderskrifter där man kräver att Slovenien folkomröstar om frågan. Och i Slovenien hade Ja-sidan absolut aldrig vunnit i en folkomröstning. Nej, mänskliga rättigheter ska inte behöva vara beroende av att ges i en folkomröstning. De ska bara ges och vara självklara.

Hoppas vi går mot ett bättre Europa när det gäller HBTQ-rättigheter. Tror dock ändå det, eftersom utvecklingen har varit väldigt positiv de senaste 20 åren inom det här området på vår kontinent. Mycket har gjorts, men mycket återstår att göra. Därav får kampen aldrig upphöra. Det är nämligen en kamp för demokratin också. HBTQ rättigheter är mänskliga rättigheter!

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: