Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Hets mot folkgrupp och allas likhet inför lagen

Torbjörn Jerlerup

Hur kan samhället upprätthålla principen om likhet inför lagen och samtidigt bekämpa hat, hot och diskriminering? Gör man det bäst genom att skapa en lag för de man upplever vara i underläge och en lag för alla andra? Eller är det bäst med en lag som gäller för alla?

Frågan är aktuell om man ser på hur lagen om Hets mot Folkgrupp börjar användas.
Den lagen utgår inte från principen ”en lag för alla medborgare” utan anser att en del rasisters rasism är farligare än en del andra rasisters rasism och ska lagföras.

Det anses inte att hets mot vita eller svenskar kan vara hets mot folkgrupp. Ordet ”svenne” kan aldrig vara rasistiskt, enligt Justitiekanslern.

Dessutom har JK i en dom förklarat att Islamska Statens uppmaningar till massmord på ”otrogna” inte kan vara rasism eller Hets mot Folkgrupp. Vilket säkert känns mysigt för de anhöriga till shiamuslimer eller kristna som de slaktat bara av det skäl att de är shiamuslimer eller slaktade. ”

Syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon hotar eller uttrycker missaktning mot alla utom de som enligt skribenten är de rättrogna faller således inte in under begreppet folkgrupp. ”

Apropå det har en vän anmält hat mot shiamuslimer till polisen och pratat med JK om det. Men sunnimuslimsk rasism mot shiamuslimer anses inte heller vara Hets mot Folkgrupp. Hat mot muslimer är hets men hat från en muslimsk grupp mot en annan är det inte.

Lagen om Hets mot folkgrupp har många problem. Men oavsett om man är för den eller vill avskaffa den bör man se det problematiska i att inte all rasism fördöms, utan bara vissa former av rasism. Rasism inom gruppen, rasism förklätt som hat mot ”otrogna” och rasism mot svenskar och grupper i upplevt ”överläge” anses inte vara rasism. Alltså är inte alla lika inför lagen.

Samma med det där fallet med en man från Nyköping som stod anklagad för att ha liknat en muslimsk gudstjänst vid åsneskri. Ni har väl hört att man överklagar det?

Oavsett om man är för eller mot Lagen om Hets mot Folkgrupp måste det vara lika villkor för alla. Om det anses ”ok” att kalla kyrkklockor för oljud och skrän och pest och pina och plåga och om det anses ”ok” att driva med frikyrkors väckelsemöten och andedop då måste det givetvis anses ok att göra samma med muslimska gudstjänster.

Men det skulle aldrig kunna ske. Alla inser att en lag som dömer alla som kallar kyrkors klockringning för ett satans otyg eller ”åsneskri” skulle vara drakonisk och omöjlig.

Allas likhet iför lagen är en viktig princip. Om man anser att det bästa sättet att bekämpa rasismen är att montera ner idén om allas likhet inför lagen, så är man nog ute och cyklar. Då är det dags att hitta bättre sätt att bekämpa sådant som islamofobi på.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal samt medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: