Senaste nytt

Ta mig hårt i alla hål – så länge jag är med på det

Vem du väljer att ha sex med och hur är alltid en fråga som andra tycker sig ha rätt att lägga sig i. Även om det kan vara av omtanke, slår det nästan alltid helt fel och övergår till moralism.

”Men måste de göra det framför ögonen på oss hela tiden?”

Reaktionen är välbekant. Fortfarande är det många som inleder med att säga att visst, de accepterar homosexuella, men måste de hela tiden hålla på och vara bögar, kan de inte se till att bara hålla varandra i handen eller pussas när de är hemma, så vi slipper se? Inte helt sällan följs det av att de lägger armen om sin partner av ett annat kön än det egna och går därifrån. Självklart ska inte det som du själv uppfattar som normalt och eftersträvansvärt behöva gömmas, det är bara ”de andra” som en inte vill se.

Många är de som inte gillar tatueringar eller piercings och kanske helst skulle vilja slippa se dem på offentliga platser – och vissa arbetsgivare har förbud mot synliga sådana, trots att det inte på något sätt påverkar arbetsinsatsen (i yrken med höga hygienkrav är det dock förståeligt med förbud mot exponerade piercings, ska tilläggas). Många närstående reagerar på livsval de inte själv skulle gjort och inte förstår med ett ”hur kan jag stillatigande se på medan du förstör ditt liv”. Listan kan göras längre. Ofta brukar dock det hela handla om saker som går in under sexualitet på ett eller annat sätt. Av någon anledning så blir många människor obekväma när de tvingas inse att andra människor har sex på andra sätt än de själva – eller ibland till och med på sätt de själva har sex, men inte vill att andra ska veta. Reaktionerna är ofta hätska.

I Jönköping finns det en plats i naturen där människor möts för att ha sex med varandra, i olika konstellationer. Enligt rapporteringen handlar det om anonymt sex, men antagligen förekommer det även sex där de inblandade vet vilka de andra är. I närheten finns en ridskola och de använder ibland en skogsväg som passerar denna plats, en skogsväg som de människor som har sex på platsen använder för att ta sig dit. Ridskolan är upprörd över att de måste dela vägen och skogen runt omkring den med andra och säger att de upplever det som ”obehagligt att det smyger främmande människor bland träden” – något en får anta gäller även om det smyger runt svamp- eller bärplockare då, eftersom det inte går att se på en människa varför hen smyger runt i skogen. De säger också att de är rädda för att ”eleverna ska få se något de inte ska få se när de är ute och rider”.

Inte ska få se?

Förvisso är ridskolan till för personer med olika former av funktionsnedsättningar, men varför ska de inte få se något som har med sex att göra? Nu vet alla vi som på något sätt haft kontakt med funkisrörelsen att det där med sexualitet och funkisar inte riktigt är helt okej i mångas ögon – helst ska de inte ha en egen sexualitet alls, eftersom följderna av att ge dem rättigheter på det området blir alldeles för jobbiga att ta i. Är det därför skolan menar att de inte ens ska få se något som har med sex att göra? En mer rimlig formulering hade ju varit att de själva inte vill se det, vilket hade varit mer begripligt, även om det går att diskutera om det är en rättighet att slippa se saker som en ogillar – konsekvenserna av en sån rättighet skulle bli orimliga, då exempelvis många konservativa muslimer blir väldigt provocerade av att se kvinnor utan slöja, även kvinnor som inte själva är muslimer. För att ge dem samma rättighet att slippa se något skulle vi behöva införa slöjtvång på alla platser där de kan tänkas röra sig.

Till slut kokar det ner till moralism och att vissa människor inte vill att andra människor ska göra saker som stör dem själva, även om de inte skadar någon annan. Ibland finns det också en tro att andra människor måste skyddas från att få kännedom om vissa sorters beteenden, som i fallet med ridskolelärarna, som antagligen har en missriktad omsorg om funkisar och att de inte ska få kännedom om sex, för att de då kommer bli ledsna när de inte själva ”får” göra sådana saker. Detta trots att det verkar ha pågått i flera år utan att någon från klubben faktiskt sett någon ha sex, utan bara sett resterna av aktiviteterna i form av kondomer, underkläder och annat som lämnats kvar. Den enda rimliga reaktionen i rapporteringen kommer faktiskt från en av de personer som bor i närheten och handlar just om att det ofta lämnas kvar skräp i naturen:

Vill man vara amorös i naturen så får man gärna vara det, för det är väl inget olagligt. Men man kan ju ta med sig skräpet därifrån när man åker.

Det är egentligen fascinerande hur människan bryr sig så mycket om vilka sexuella aktiviteter andra har för sig och försöker få det till att ingen på allvar kan tycka om det där, baserat på att de själva inte skulle göra det. Det har synts även i P3:s Bögnormen. De har varit inne på Qruiser och bland annat skapat ett konto för en påhittad 15-årig bög, ett konto som fått flera sexuella inviter och kukbilder skickat till sig, ofta från betydligt äldre män. Viss av kritiken som framförs är relevant, så som att det finns maktförhållanden som kan vara problematiska i ett sådant läge. Samtidigt handlar mycket av deras rapportering om att det är hemskt att äldre män är attraherade av yngre pojkar. Underförstått är att ingen ung kan vara attraherad av någon betydligt äldre egentligen. Den attityden är ett problem som riskerar att skapa skuldkänslor hos de unga killar som faktiskt attraheras primärt av äldre, av alla kön.

En av dem är Benjamin, 18 år, som är tillsammans med en 20 år äldre man. De är lyckliga tillsammans och har en kärleksfull relation, som de dock tvingas försvara gång på gång mot andra människor. Människor som lägger sig i deras liv och inte tror att de på allvar kan vara kära – Benjamin är utnyttjad och lurad, medan hans pojkvän underförstått egentligen begår övergrepp. Den attityden är inte ovanlig och sträcker sig inte bara till åldersskillnader. En attityd som är alltför vanligt förekommande är att när ungdomar har stadiga sexuella partners utan att vara kära, så utnyttjar killen alltid tjejen, medan tjejen alltid blir kär i killen hon har en KK-relation till. I vissa förhållanden har samhället på något sätt bestämt att parterna inte är jämlika och att de inte kan känna på ett visst sätt, eller att de bara kan känna på ett annat.

Dessa attityder är skadliga. Dels gör det att vissa människors lycka skadas trots att de hittat sin livs kärlek, dels befäster det vissa normer som gör att andra låses in och inte ens provar saker som de i hemlighet skulle vilja testa. Återigen handlar det säkert i vissa fall om en missriktad omsorg om andra – föräldrar vill ju exempelvis inte att deras barn ska känna sig tvingade att göra vissa saker, vilket är lovvärt, men den omsorgen leder istället till att vissa unga känner sig tvingade att avstå från vissa saker, eller bara hålla det hemligt att de ägnar sig åt dem, och därmed får skuldkänslor för att de tycker om ”fel” saker. De känslorna är som bekant vanliga bland hbtq-ungdomar och den psykiska ohälsan bland dessa är också större än för ungdomar i genomsnitt. Den vars preferenser hamnar utanför samhällets normer, trots att det sker med alla inblandade parters samtycke, får utstå en psykisk påfrestning som ingen människa borde tvingas till.

Vi måste alla gemensamt sluta överföra våra värderingar på andra och tro att bara för att vi själv inte gillar en sak, så kan ingen annan heller göra det. Vi ska inte moralisera om vad som är ”normalt” beteende och vad som är ”önskvärt”. Låt människor göra vad de vill med sina liv och låt dem göra vad de vill med varandra, så länge alla inblandade parter har samtyckt till det. Du kanske inte gillar att din son tycker om att vara en sexslav i BDSM-lekar och vill stoppa det, men det är inte upp till dig att bestämma. För några år sedan var det samma attityder mot att din dotter var lesbisk, en attityd som lyckligtvis blir allt ovanligare och det är idag få föräldrar i Sverige som försöker få sina barn att sluta ha en viss läggning, även om de fortfarande finns. Så varför ska det vara så svårt att ta steget från att acceptera vilket kön de personer har som de väljer att ha sex med, till att också acceptera på vilket sätt de väljer att ha det, eller för den delen vilken ålder de har? Alla människor ska vara fria att vara, välja och njuta på just det sätt de vill, så länge de inte gör något mot andra inblandades vilja. Om vi tillsammans kan acceptera detta, såväl vad gäller sexualitet som andra områden, så skulle vi få ett samhälle där alla får plats på sina villkor.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: