Senaste nytt

Ge alla ungdomar lite samhällstjänst?

Flera debattörer från vänster vill att alla unga ska göra medborgartjänst. Det låter mer som att de ska ges samhällstjänst som straff för att de inte längre umgås med varandra på det sättet vänsterkanten vill.

Misfits? Är ungdomar socialt missanpassade bara för att de är mer individualistiska än tidigare?

Alla ungdomar bör kallas till medborgartjänst, basunerar ett antal vänsterdebattörer, från bland annat SSU och LO, ut på DN Debatt. Deras budskap är en slutsats i en rapport från Arenagruppen. De menar att ”vi behöver stärka de gemensamma samhällsarenorna där grupper och individer med olika bakgrund kan mötas” och att vi behöver bättre beredskap vid olika former av olyckor eller andra ovanliga händelser. Samtidigt säger de tydligt att de inte har någon aning om vad tjänsten ska innebära egentligen, hur lång den ska vara eller hur mycket det kommer att kosta att kalla in alla mellan 18 och 24 till tjänstgöring.

Olycksberedskapen verkar egentligen mest vara ett svepskäl, då de själva konstaterar att det redan idag finns frivilligorganisationer såväl inom ramen för civilförsvaret som fristående sådana. Istället inleder de med att förfasas över att vi lever i ett mer individualiserat samhälle än tidigare.  De är helt enkelt inte nöjda med att människor idag är allt mer individualistiska och mer och mer umgås i grupperingar där det finns gemensamma intressen och värderingar, istället för att umgås över alla klassgränser och bara jobba för kollektivets bästa som goda socialdemokrater.

Ett mer individualiserat samhälle betyder givetvis ett starkare stöd för individualistiska ideologier och åsikter. Därav har vi sett att partierna inom Alliansen kunnat bryta Socialdemokraternas maktmonopol och den klassiska socialdemokratiska politiken blir allt svårare att sälja in hos speciellt unga väljare. Socialdemokrater förfasas antagligen lika mycket över att samhället inte längre vilar på de värderingar de själva vill att det ska vila på, som över att deras väljarstöd rasar på grund av detta enkla faktum. Frågan är varför de tycker att alla ungdomar ska straffas för detta? För låt oss vara tydliga: det som Arenagruppen föreslår skulle normalt sett kallas samhällstjänst, något som vanligtvis åläggs ungdomar som på ett eller annat sätt brutit mot lagen. I Storbritannien har många ungdomar i dessa program också fått påföljder av den brittiska statens antisocial behaviour order (ASBO), som används för att kunna bestraffa ungdomar för saker som normalt sett inte skulle fått någon påföljd. De problem som Arenagruppen identifierar är egentligen en extrem variant av denna – som för övrigt introducerades av Labourledaren Tony Blair – och deras lösning liknar den brittiska: sätt dem i olika korrigerande sammanhang och låt dem göra lite samhällstjänst.

Det är svårt att inte låta tankarna vandra till den brittiska serien Misfits, som handlar om ett gäng ungdomar som på mer eller mindre godtyckliga skäl ålagts att göra samhällstjänst tillsammans. Vissa har begått rejäla brott, andra är mest där på grund av ASBO. Tyvärr kan vi inte förvänta oss att de unga vi tvingar in i den nya samhällstjänsten ska komma ut på andra sidan med superkrafter på det sätt som Misfits-gänget gör efter att ha blivit utelåsta i ett udda åskväder. Det enda vi kan räkna med är att ungdomsarbetslösheten inte blir fullt lika hög, när ett stort antal ungdomar, istället för att söka jobb eller utbilda sig, befinner sig i olika statliga praktikprogram med oklart syfte utöver att få dem att umgås med andra människor än de brukar göra.

Förutom det uppenbart olämpliga i att återinföra en form av allmän värnplikt, låt gå för att den blir vapenfri för de allra flesta till skillnad från tidigare, så är det högst tveksamt om det ens kommer uppnå det syfte som vänstern mest av allt åtrår. Människan blir allt mer individualistisk och globaliserad, vilket är en utveckling som är såväl välkommen som naturlig. Vi söker oss till våra likar oavsett var de befinner sig i världen och genom den digitala utvecklingen är avstånden mellan människor mindre än någonsin tidigare i historien. Den utvecklingen varken kan eller ska vi motverka, utan istället måste vi anpassa vårt samhälle till den nya verkligheten. Det betyder att kollektivistiska ideologier kommer att bli mindre attraktiva. Det betyder att nationalistiska ideologier kommer att bli mindre attraktiva. Människan vill i allt högre grad vara rörlig och slippa anpassa sig till andras föreställningar om hur det goda livet ser ut. Vissa delar av socialdemokratin har tagit till sig av den utvecklingen. Arenagruppen försöker istället skrämt att hitta motmedel. Jag vet vilken sida jag satsar på som vinnare.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • marlies beushausen

  Jag tycker ungdomar ska beredas praktikplatser några veckor regelbundet under terminer i högstadiet. Hur ska dom annars utveckla intresse och inriktning senare ? Samtidigt kan inte alla få allt tillgodosett i praktik och arbete, så då gäller att dom får kontakt med olika aktiviteter tidigt,
  för att pröva på och få erfarenheter av vad som är lämpligt, roligt i ett längre perspektiv.
  När det gäller olycksrisk och kostnader är det bevisat att sådant ökar om insatser uteblir.
  Socialdemokrati vilar på fördelning rättvist så alla får samma möjligheter oberoende av inkomst.
  Det borde ingå naturligt för att samhället och individer ska få mest utdelning.

 • marlies beushausen

  Många skolor idag arbetar ämnesöverlappande, så svenska, samhällskunskap, matematik och övrigt ingår naturligt under praktik. Bara man jobbar tillsammans med eleven i uppgifter som följer med praktiken. Dom borde grundas på vad läraren önskar veta och var eleven önskar veta,
  för bedömningen efter praktik. Materialet borde redovisas i klassen, så dom får träna presentation
  samt delge nya kunskaper till skolan och elever i stort.

 • marlies beushausen

  Kollektivets era är begraven som tur är. Tror ingen vill marschera tillbaka till raka led framför stämpelklocka. När folk äntligen får välja egna spår, efter lust, behov och intresse trivs man.
  Sossar blev maktgalna och stod som än fader alla skulle lyda. HU ! Nu måste vi leva i nutid, med förnyelse överallt. Ingen ny gammal kökssoffa.

 • marlies beushausen

  Tony Blair var logisk, ungar ska alltid vara delaktiga.

 • marlies beushausen

  Man ska utgå ifrån att det växande släktet vill bli självständiga. Dom har rätt till alla möjligheter dom kan få, stöd och ett respektfullt mottagande när dom kommer ut. Ingen har hittills vägrat bli vuxen med eget ansvar. Troligtvis kommer inte den yngre generationen räcka till i samhället framöver efter hur politiker spår. Jag skulle själv hellre ge mina kommande insatser till en ungdom
  och ta medborgarlön i stället. Jag har jobbat så länge jag minns, som man gör som bondunge,sedan med ständiga lovjobb, helgjobb, innan storstad med mycket ansvar. Jag vill bara ha roligt nu. Så höj inte pensionsålder för min generation. Inte har jag lust med hur många yrkesutbildningar som helst. Lägg energi på dom unga som bara väntar och väntar.
  Inte meningen att folk föder barn i 40 årsåldern och får sin första bostad som 25 åring.

 • Jag var på mönstring en gång i tiden, och idéerna flödade friskt bland alla som ville slippa. För något sätt att slippa måste finnas om det nu inte rör sig om att de vill sätta igång Hunger Games. Jag kände ingen solidaritet alls med något som höll på tvinga mig bort från ett nyvunnet jobb.

  • snobben

   Värnplikt antar jag. Många satt hellre inne en månad, nästa gång två månader i finkan.
   Dom hade flera diagnoser att välja på. Den som går vilse hittar alltid nya vägar och utvecklas var man än befinner sig. Idag fattar dom att folk kanske själva ska känna sig motiverade och lämpliga. Men blir vi hotade måste ett försvar finnas, och då brukar också motivationen infinna sig samt lösningar.

%d bloggare gillar detta: