Senaste nytt

All politik är egentligen lokal politik: Debatten om mänsklig rörlighet över gränser

För några dagar sen skrev jag en artikel om östgötska centerpartiska avdelningens migrationsförslag. Många av förslagen var pådrivna av den för detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson som tillsammans med sina partikollegor menade att Sverige tog för stort ansvar i förhållande till våra grannländer men även också i jämförelse med övriga europeiska länder.

Danielsson och många med honom har rätt i att våra grannländer och övriga europeiska länder gör för lite och bör göra mer. Men att argumentera för att Sverige gör för mycket i jämförelse med andra länder och därför bör göra mindre hjälper inte de individer som i trånga båtutrymmen, som är ämnade för ett femtiotal personer, med 300-600 andra individer försöker ta sig över Medelhavet. När jag skrev ovannämnde artikel hade uppåt mot 400 människor befarats ha dött i försök att ta sig över Medelhavet. Idag har uppåt mot 650 personer uppgetts drunknat.

Hur många lik ska det krävas innan den svenska staten kräver lagliga vägar in Europa? Idag har över 600 hundra liv slocknat i Medelhavet, hur många blir det i morgon eller dagen därpå?

Parallellt med denna debatt pågår debatten om EU-migranter som kommer hit och tigger. Många av de personer som tycker att andra länder gör för lite och därmed anser att Sverige bör göra mindre argumenterar också för att tiggeri antingen ska förbjudas eller motverkas genom att gå hårt emot tiggarna. Andra debattörer, bl.a. Danielsson, har argumenterat för att man ska hjälpa på plats.

Som ni märker så berör båda debatterna samma ämnen, nämligen rörlighet över gränser. Förslagen som föreslås är ett Europa som är öppet för vissa och stängt för andra. För detta finns det ett blockskriande stöd här hemma men även hos våra grannländer och i övriga europeiska länder.
Här i Sverige har välmenande organisationer som Hjärta till Hjärta, ”liberala” riksdagsledamöter, LO och främlingsfientliga partier som SD gjort en gemensam sak när det kommer till de rumänska tiggarna, av skilda anledningar men ändå med samma mål vilket är att de, tiggarna, inte hör hemma här, i alla fall om de ska tigga.

Inställningen att ”att tiggeri innebär förnedring och det är ett ovärdigt sätt att tjäna pengar” är väl menad och lätt att ta till sig som humanist och vän av ett harmoniskt samhälle, men är det verklighetsförankrat?   

Förr i tiden hade man lagar för dagdriveri, alla skulle arbeta eller låsas in. Är det ett sådant samhälle som vi vill ha? Är det ett sådant samhälle som liberaler vill stå bakom. För samma liberaler som tycker att tiggeri innebär förnedring vill inte tvinga svenska skattebetalare till att bekosta rumänska tiggares tillvaro här i Sverige. En linje som jag håller med. Men om man inte tänker ge tiggaren jobb eller utbildning som leder till att vederbörande blir sin egen lyckas smed så tror jag nog att tiggaren betackar dina moraliska ståndpunkter, för tiggaren handlar det om att överleva, för moralisterna verkar det handla om att få behålla sina pengar och eller sova gott om nätterna. 

Om någon vill tigga så ska man få göra det, om någon vill ge bidrag så ska man få göra det. Att beskatta välgörenhet och gåvor är ett tecken på att vi går bakåt, attackera den politiken istället. Att Rumänien får miljarder ifrån EU:s strukturfond för att hjälpa den romska befolkningen men väljer att inte använda dessa pengar är besynnerligt och Sverige bör kräva att få tillgång till dessa medel och använda de här.

All politik är egentligen lokal politik, det börjar med dig och mig och leder senare till enskilda politikers, partiers, staters politik.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies beushausen

  Jag tycker som du, men samtidigt måste vi kontrollera vart pengarna tar vägen till Rumänien,
  och ställa tuffa krav. Barmhärtighet hjälper bara tillfälligt och förändrar inget. Dom hatar att tigga,
  samtidigt verkar ingen information gå fram, att vi inte har gett dom arbete. Därför kommer fler och fler. Runt 34 miljoner har dom fått, men inget gjort. Vi kan inte ha läger för alla, hur gärna vi än vill. Vad gäller medelhavet har dom bytt ut fungerande räddningsbåtar mot gamla odugliga.
  Egentligen skulle alla gå med svarta fanor, svartklädda, vara tysta och bara markera all sorg
  som finns i världen.

 • marlies beushausen

  Det finns hur många drogade barnsoldater som helst, och föräldralösa barn. Men all fokus läggs på EU som knappast svälter och drunknar. Idag demonstreras det inte, utan folk har fått Face boke. att klaga i och gnälla av sig i Sedan finns det så mycket filmer, serier och spel att glömma bort allt i. Jag har inget intresse att klaga på internet, för det kommer inte ut och fram. Antagligen
  var det uträknat så att stanna i huvudet och i burken.

 • marlies beushausen

  Jag tror inte det räcker med utbildning och arbete, eftersom dom är förföljda i hemlandet.
  Dom måste bli erkända där först.

 • marlies beushausen

  Annars har vi hur mycket mark som helst att försörja sig på. Men inte ens vi har fått den möjligheten. Minst 70 % av skogen är borta här, som ska skydda mot vind och torka, samt
  bevara arter i djur och växter. Vi importerar både mat och individer. Så en klagan utåt politiskt ifrån folket måste till.

 • marlies beushausen

  Bra att EU fattar att dom inte sitter på en öde ö, efter att mängder har drunknat. Antar att fast food kom till efter ett allt större behov att mätta, snabbt och effektivt. Mc Donald har ju utvecklat hjälpbehov.

 • marlies beushausen

  Det finns så mycket chockerande uppgifter så man vet inte vad man ska rikta in sig på. Frankrike har sprängt atombomber på havsbotten utanför Polyneérna, så befolkningen är strandsatt, har inte ens flytvästar och vägras banklån. Dom är sjuka av sprängningar, och sprickor finns på öarna. Nu väntar dom på att dom ska sjunka. Frankrike vägrar förhandla, och applåderar åt sina fantastiska provsprängningar. Sämsta stället, eftersom radioaktivt sprider sig bäst i vatten.
  Dom tänkte att det skulle byggas in i havsbotten, men det tar många år.

 • marlies beushausen

  Folket på Polyne´erna har ingen självstyre, därför blev dom utvalda. Normalt folk spränger inte alls i vatten, samt evakuerar befolkning innan. HELSJUKT EU !

 • marlies beushausen

  Då menar jag 100 tals atomsprängningar i havet.! Befolkningen får mat och vattenleveranser.

 • marlies beushausen

  Fri rörlighet över gränser gäller bara västvärlden, absolut inga som absolut måste. Komma över till oss och skvallra vad vi håller på med utanför Europa går inte för sig. Att dom tvingas fly för att resten av världen aldrig blir tillräckligt feta.

 • marlies beushausen

  Inte ens i våran stad finns fri rörlighet. Vi låser in dom i ytterområden, trots att vissa är högutbildade får dom inte komplettera några få rader som skiljer. Skulle vi snygga till skokartongerna till bostäder på höjden med takterrasser skulle dom bli attraktiva även för andra
  som saknar bostäder. Samt tvinga fler värdar att hyra in dom. Många är totalt hemmablinda.

 • marlies beushausen

  Politikers största intresse är psykologisk hjärntvätt på befolkningen, så dom får styra i fred.

 • marlies beushausen

  Nu har Sverige vaknat och går i spetsen med nya räddningspaket för alla för alla dom som riskerar livet på medelhavet. Samtidigt hård bevakning av andra på människosmugglarna.
  Det bästa vore om EU lägger ner energi på grundproblemet.

 • snobben

  Det enklaste vore väl att radera bort alla gränser, så finns allt för alla och inga särintressen att käfta om. Vi kommer alla att både leva och dö, så vad är vitsen i historien ? Att ingen överlever sig själv hittills, samt att det enda som har lyfts fram historiskt är allt krigande och alla mordoffer som våra barn får lära sig i skolan i evigheter. Nya monument och årtal, för totalt egotrippade dårar som våra barn ska minnas. Hur länge ska helvetet på jorden försvaras av idioter?

 • snobben

  En utopi är att alla länder sköter sig själva efter egna förhållanden. Vi har joxat ihop snart allt överallt, så den härvan är svår att ta sig ur. Annars säger det sig självt att vi har mer som skiljer än håller ihop. Både i klimat, religion, kultur och levnads förhållanden. Lika dumt som att installera hissar som lika rörlighet där det inte finns el.
  En del länder har inte ens en sjö där vattnet går att dricka. Dom har en egen bakteriedödande flora. Vi blir sjuka där och måste vaccineras. Dom blir sjuka här.
  Sedan är vi så otroligt nyfikna så i dom bevarade ekologiska områden trampar vi runt som idioter och glor.

%d bloggare gillar detta: