Senaste nytt

Aftonbladets egenvärvade panel vill inte se Folkpartiet i riksdagen

Efter riksdagsvalet under det stora supervalåret och efter DÖ (Decemberöverenskommelsen) så har den politiska debatten i stort sett handlat om partiernas ideologi och utveckling. Reinfeldt avgick med honom gick även Hägglund och många folkpartister undrar när de blir av med Björklund.

Vad som är ett faktum och  gemensamt för de tre partiledarnas partier är att deras väljare är arga och missnöjda. Vad som är oklart är varför de är arga, är moderaternas väljarbas arga för att de inte vann valet? Är Kristdemokraterna arga för att de inte tog chansen och flörtade tidigare med sverigedemokratiska väljare. Är folkpartisterna arga för att Björklund inte var lika kluven som Gunnar Helén?

Ett sätt få svar på dessa frågor är genom att fråga väljarna om deras åsikter. Vilket har blivit populärt under de senaste åren,  även nu när det är över 1500 dagar kvar till nästa riksdagsval.

Dagens opinionsundersökning från Aftonbladets Sverige Tycker  som visade på att Folkpartiet blivit det nya KD när det kommer till opinionssiffrorna är en dyster läsning för Björklund och den folkpartistiska partiledning . Och visst bör partiet se över sin politik. Att försöka bli gamla Moderaterna light verkar inte ge utdelning hos väljarna.

Det som är dock intressant med opinionsundersökningar är dess giltighet. Det man kan utläsa ifrån den senaste och andra tidigare opinionsmätningar ifrån Sverige Tycker är att Sverigedemokraterna ständigt får höga siffror, samma mönster ser man även hos YouGov.

Om man läser hur Aftonbladets Sverige Tycker arbetar så kommer man fram till att Sverige Tycker inte är en bra indikator på hur partiers opinionsläge ser ut. Detta av flera faktorer men enskilt viktigaste är som man själv skriver:

Tusentals läsare från Aftonbladet och andra mediesajter i Schibstedkoncernen har anmält sig till en researchpanel som svarar på aktuella frågor.

Farorna med att ha en så öppen rekrytering är att det är en stor risk att det är enbart de som är intresserade av politik eller kring en viss politisk fråga eller ett visst politiskt parti som kommer att registrera sig. Det finns alltså stor risk för snedfördelning. Partier med en passionerad väljarbas som driver en fråga eller några få kan få större representation med denna typ av panelsystem.

Under mina tre år som marknadsundersökare för ett marknadsundersökningsföretag som håller på med konsument-, produkt och opinionsundersökningar så var det ytterst viktigt att urvalet utifrån, kön, ålder, boendeort, utbildning, var representativt.
Vi hade ytterligare en faktor på min arbetsplats när vi gjorde F2F (personliga undersökningar) undersökningar som lades på utöver de vanliga faktorer som brukar ingå i urval när man mäter människors åsikter och det var hur pass intresserad man var att var med i undersökningarna. Det vill säga vilka motiv man hade för att  vara med i våra undersökningar. Eftersom att vi ibland erbjöd en eller två trisslotter eller kanske presentkort kunde personer som tidigare varit med i en annan undersökning tänka sig vara med igen i en helt annan undersökning dock med samma tema. Därför brukade slutstandard frågan som vi ställde innan vi kunde avgöra om personen kunde var med i vår undersökning vara följande: Har du varit med i någon undersökning de senaste veckorna kring detta tema.

Det är inte bara Aftonbladet som gör opinionsundersökningar genom att låta respondenterna själva registrera sig i deras panel. Förutom Sverige Tycker så består även YouGovs panel av respondenter som själva registrerar sig på deras paneler. Sifos panel, som enligt de själva består av över 140 000 människor, består av människor som är ”värvade via riksrepresentativa undersökningar på ett slumpmässigt register.”

Risken för snedfördelning är mycket mindre med det system som Sifo använder sig av.

En tydlig indikator på snedfördelningen i panelundersökningar där respondenterna själva anmäler sig ser man när man tittar på sverigedemokraternas opinionssiffror hos Sverige Tycker och YouGovs mätningar. Partiets siffror är höga i deras mätningar i förhållande till andra opinionsföretags mätningar, men detta betyder inte nödvändigtvis att resultaten är helt fel utan det betyder att det finns en stor risk för att antalet sverigedemokrater som söker sig till Sverige Tycker och YouGovs är högre än de folkpartister eller kristdemokrater som söker sig dit.

Det finns fördelar för partier som har en väljarbas som är aktiv på nätet.

De sverigedemokratiska väljarna, ”skrivbordskrigarna”, skulle jag gissa tillhör de mest aktiva på nätet medan många av de andra partiernas väljarbas fortfarande läser sin morgon eller dagstidning. Samma människor svarar på opinionsundersökningar ifrån SCB och de andra opinionsundersökningsföretagen som rekryterar via riksrepresentativa undersökningar till sina paneler. 

Till skillnad ifrån de traditionella partiernas väljarbas är sverigedemokraternas aktiva väljarbas >> skrivbordskrigarna<< väldigt aktiva på nätet och på kvällstidningarnas kommentarsfält. De är även väldigt aktiva i bloggsfären, samt sociala medier som Facebook och Twitter med #svpol som den dominerande hashtagen för att få ut sitt budskap.

Utöver den stora aktiviteten på allmänna medier och forumutrymmen har den sverigedemokratiska rörelsen skapat egna medier och forum. Man är väldigt duktig på att få ut budskapet, en del mer lyckade än andra samt en del som är mer knutna till partiorganet än andra.

I diskussioner  om hur det kommer sig att SD får så höga siffror så bör man i sin analys ha i åtanke partiets storhet på nätet, speciellt när det kommer till opinionssiffror som är komna ifrån opinionsundersökningsföretag med paneler där respondenterna självregistrerar sig.

Partierna bör invänta seriösare undersökningar än de som kommer ifrån paneler där respondenterna registrerar sig själva innan de tar för stora intryck av dess resultat. Eller så bör de likt Sverigedemokraterna sporra sin väljarbas till att använda sina tangenter som politisk ammunition för fram till riksdagsvalet 2018 är det politiska slagfältet en krigsskådeplats där det finns en stor risk för att ett av de traditionella partierna åker ut.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies beushausen

  En sak som helt saknas är säkerhetsförståelse i vad som gäller udda grupper. Dels kommer dom inte till tals för motargumentation, andra markeras inte alls offentligt, som om dom inte fanns.
  Idag vet alla att dom byggs upp underifrån, om ingen sätter emot. Missnöjesgrupper som ibland har säkerhetsfarliga motiv.

 • marlies beushausen

  Många andra länder är chockade över Sveriges flathet i att följa lagar och restriktioner. Dom har betydligt tuffare attityd mot sådant som inte ska förekomma.

 • marlies beushausen

  Jag tycker regeringar ska ha mandat under längre tid, för det ansvaret dom är ålagda. Samt att budget och åtgärdsprogram ska ligga fast. Dom måste fatta väl underbyggda, genomförbara åtgärder. Idag och förr beter dom sig som barn på mellanstadiet, skyller allt på dom som satt innan, ändrar redan fattade beslut och dribblar runt med allt. Sedan borde folket ha mandat att avsätta dom om dom totalt missköter sina uppgifter. Vi hade en finansminister som lekte att han var på casinot, drog i alla enarmade banditer, och var överlycklig när pengarna skramlade. Ett geni i dumheter. Sedan beror det på politikers oförmåga att lägga ner energi i rekrytering.

 • marlies beushausen

  Sedan vore det bra om politiker tar lärdom av andra staters problematik. Som det har varit har dom apat efter alla andras samhälls och näringslivsbroblem. I bostadsmarknad, i folks användande av kreditkort, i droger, i vapen. Trots ständig information om hur skadeverkningar har blivit i andra stater. Det har aldrig varit svårt att spela apa. Bara göra precis det man måste, och det som är roligt. Absolut aldrig något som är nödvändigt.

 • marlies beushausen

  Hur politiker har verkat ger ingen vidare motivation till att bli politiker, ett evigt tjafsande, anklagande utan mål och inriktning. Jag orkar inte ens följa debatter. Det är som att lyssna på småbarn. Alla vill bara prata om sitt specialområde, inte lyssna och förstå varandra. Ingen gemensam uppfattning om något. HURRA !

 • marlies beushausen

  Folkpartiet är ett parti som har en tydlig framtoning i vad dom vill och mål och kan arbeta åt samma håll. Finputsning i program brukar dom tåla. Samt riktar dom sig till en större befolkning.
  Kanske att det kristna lyfter de demokratiska frågorna. Sedan har dom visioner som är fullt genomförbara. Hur i tid är en annan fråga, som för alla. Dom har ett driv.

 • marlies beushausen

  Det kristna har inte nedan att göra. Men dom driva skola utveckling. En grund vi måste ha.

 • snobben

  Sverige har åter fått underkänt i matematik och naturvetenskapliga ämnen, samt i skolans organisation. För många skolor, låga löner, ensamarbete. Eviga omändringar som inte löser något i åratal. Folkpartiet ska nog se till att få med sig övriga partier med tydliga riktlinjer. Utan fungerande kunskaper finns ingen framtidssatsning heller.

%d bloggare gillar detta: