Senaste nytt

Ademir Žilić : Utvidgningen – hoppet om en bättre framtid

För en tid sen utlyste EU-kommissionen en skrivartävling på temat EU-utvidgning. En vinnare från varje medlemsland valdes. Från Sverige valdes jag och i veckans krönika tänkte jag dela med mig av bidraget som vann. Det handlar om hur fredsprojektet EU är den bästa garanten för långvarig fred och stabilitet i mitt gamla hemland Bosnien-Hercegovina och i övriga Västra Balkan regionen. Därav är en fortsatt utvidgning av unionen något värt att eftersträva och dessa länder bör välkomnas in i unionen den dagen de uppfyller samtliga medlemskapskriterier ur Köpenhamnsavtalet.

Alla som inte har rätt religion, etnicitet och/eller åsikt måste bära ett vitt band runt armen. Så löd budskapet från de lokala myndigheterna i radion i Prijedor. Året är inte 1942 och platsen är inte någonstans i Centraleuropa. Det är 1992, i Bosnien-Hercegovina, endast 3 flygtimmar härifrån. Ett av historiens värsta brott mot mänskligheten, folkmord, var på väg att återupprepas på europeisk mark och det trots att vi sa ”aldrig mer!” efter Förintelsen och Andra Världskriget. Folk vändes mot folk, människor hamnade i koncentrationsläger, kvinnor hamnade i speciella läger där massvåldtäkter blev vardag och så vidare. Allt det här hände i hjärtat av Europa, i vår nutid, bara 50 år efter Förintelsen.

Mina föräldrar brukar säga att folkmordet och den etniska rensningen hade aldrig hänt i Bosnien-Hercegovina, om landet varit en del av EU. Jag är helt övertygad om att det är sant. Den Europeiska Unionen har lyckats bygga en stabil fred de senaste 60 åren på hemmaplan. Unionen går därför under namnet ”fredsprojektet”. Nationer, stater och människor har insett att konflikter löses bäst tillsammans i gemensamma institutioner istället för ute på slagfälten eller i koncentrationsläger.

Utvidgningen av EU har fört med sig en enorm frihetskänsla till människor som aldrig känt av riktig frihet. Miljoner människor som var som fångar i ett fängelse bakom järnridån kunde helt plötsligt resa, arbeta och studera vartsomhelst i EU. Hela kontinenten blev deras hem. Den känslan är helt fantastisk. Därför är det viktigt att freds- och frihetsprojektet EU får fortsätta utvidgas. Så att även mitt gamla hemland Bosnien-Hercegovina får säkra sig en stabil framtid, utan militära konflikter och folkmord. Det är när vi river gränser mellan stater som förståelse, solidaritet och gemenskap byggs. Det är en väldigt bra grund för att kunna leva tillsammans i fred och harmoni. När samtliga stater från fd Jugoslavien, inklusive Bosnien- Hercegovina, gått med i EU, då kan man säkra sig om evig fred på Balkan.

Den nya generationen ungdomar i Bosnien-Hercegovina har inget personligt minne av kriget på 90- talet. De vill bara blicka framåt, mot en bättre framtid, i EU. De vill resa, studera och arbeta i sitt Europa. Min mormor tillhör generationen som upplevt både Andra Världskriget och det senaste 90-tals kriget. Hon vill efterlämna ett Bosnien-Hercegovina, där framtida generationer får växa upp vid skolbänken, framför böcker, istället för på flykt undan krig och förtryck. Bosnien-Hercegovina och Balkan står inför stora utmaningar och dessa löser vi bäst tillsammans genom att se till och hålla Europeiska Unionens dörr öppen för nya medlemmar. Då får både den nya generationen och min mormors generation äntligen sin önskan uppfylld.

Ett utvidgat EU skulle även trycka tillbaks de antidemokratiska krafter som ständigt hotar samhällen på Balkan. När minoriteter, såsom HBTQ-personer, romer, judar och andra etniska grupper har det svårt att uttrycka sig, så är det EU som tar dessa kandidatländer och potentiella kandidatländer i örat och varnar för konsekvenser. Det här visar på vilken positiv kraft EU har på Balkan, där unionen har blivit som en vakthund för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Därför är det viktigt att utvidgningen fortsätter. Medlemskapsvillkoren måste uppfyllas och här ingår även respekten för mänskliga rättigheter. Genom utvidgningsprocessen har EU en stark påverkanskraft på Balkanländerna för att de ska leva upp till medlemskapsvillkoren och därmed även demokratins viktigaste delar. Det är så man möter framtidens utmaningar, med öppenhet och samarbete.

Jag vill inte att framtida generationer ska växa upp i konflikter som förstör hela familjer, städer, stater och samhällen, som bygger upp rädsla och hat och som leder vidare till fler konflikter. Jag vill ha långvarig fred och stabilitet i Bosnien-Hercegovina och på övriga Balkan. Därför är den fortsatta utvidgningen av fredsprojektet EU den enda rätta vägen framåt för mig. Det är det bästa svaret mot nutida och framtida utmaningar. Så att vi verkligen kan leva upp till orden ”Aldrig mer”efter Prijedor och Srebrenica.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 

%d bloggare gillar detta: