Senaste nytt

Ademir Žilić: Syriza rör sig österut – förgäves?

Nu i dagarna har vi återigen vittnat om nyheter som påminner om Kalla krigets dagar. En dragkamp pågår i Europa mellan Ryssland å ena sidan och EU/USA å andra. I mitten befinner sig dragkampens objekt – Grekland i det här fallet.
Sen krisens första dagar 2008, har grekisk ekonomi kämpat med skuld- och utgiftsproblem. Och för att betala tillbaks gamla skulder, behövde man ta nya lån och genomföra nya nedskärningar i en hel del områden som är beroende av statsbudgeten. Nu kommer Ryssland med erbjudanden som Grekland inte har råd att tacka nej till. Frågan är vad som döljer bakom dessa erbjudanden och kommer de verkligen hjälpa Grekland?

För att vara ett EU- och eurovänligt parti, kommer det här ändå som en överraskning från det bärande regeringspartiet i Grekland, Syriza. Ett parti som förövrigt är socialistiskt, med Vänsterpartiet här i Sverige som systerparti bland annat, visar nu sitt öppna stöd till en regim i öst som bryter mot folkrätten, som kränker de mänskliga rättigheterna på brutala sätt och som stryper demokratin på hemmaplan helt ohämmat. Står Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet fortfarande helt blint bakom Syrizas agerande? Ett agerande som hotar stabiliteten i Europa och därmed även här hemma i Sverige.

Att Putin går ut och förnekar att samarbetsavtalets syfte skulle vara och splittra EU inifrån kommer förmodligen ingen tro på. De sanktioner som EU riktat mot Rysslands ekonomiska intressen har varit hårda och de har känts av från rysk sida. Kriget i Ukraina kommer inte kunna finansieras hur länge som helst om dessa sanktioner fortsätter och ökar i styrka. Därför måste Putin nu agera snabbt och få med sig några allierade inifrån EU som kan blockera nya sanktioner i Europeiska rådet. Det är exakt vad man har Syriza och Grekland till för nu. Det råder inget tvivel om att Putin försöker splittra EU inifrån för att lindra sanktionerna och kunna fortsätta sitt imperialistiska härskartåg i östra Europa och Kaukasien. Speciellt med tanke på att Syriza lovat i samarbetsavtalet med Ryssland att försöka blockera alla nya sanktioner riktade mot Kreml.

Mardrömmen tar inte slut här. Just nu diskuterar EU:s medlemsstater hur man ska kunna skapa en effektiv energiunion, där bland annat energi ska kunna exporteras billigare inom unionen mellan medlemsstaterna, så att beroendet av energi utifrån minskar. Som t.ex. behovet av rysk gas. En energiunion skulle öka samarbetet inom det energipolitiska området, ge medlemsländerna en gemensam energipolitik och energiförsörjning som gör att man kan kraftigt minska på behovet av energi utifrån EU. Även här blir Greklands samarbetsavtal med Ryssland ett problem, eftersom man ingått ett närmare samarbete inom just energiområdet, vilket knyter Aten närmare Kreml i en väldigt infekterad och svår maktpolitisk fråga. EU:s självständighetskamp från rysk gas försvåras drastiskt.

Men frågan är då vad kunde Grekland ha gjort annorlunda? Fanns det något alternativ till att springa till Kreml och be om hjälp? Här spelar EU en viktig roll. Det är viktigt att Bryssel visar åtminstone lite kompromissvilja och förståelse för de krav som Grekland lägger fram på förhandlingsbordet när det gäller återbetalning av lån. Självklart kommer Grekland annars att springa till nästa generösa givare (Ryssland) för att hålla statskassan borta från total bankrutt. Det ligger i EU:s bästa intresse att inte låta Putin få såhär stort inflytande i dess medlemsstater. Däremot kommer Syriza inte kunna röra Grekland allt för mycket österut och allt för länge. Den ryska ekonomin har som sagt drabbats hårt av sanktionerna (av de som redan lagts in) och de ryska miljarder som utlovats till Grekland kommer inte kunna vara där långsiktigt. Kortsiktigt har Syriza förmodligen hittat en räddning hos Kreml, men långsiktigt måste man tänka om och tänka rätt. Det är svårt, men åtstramningspolitiken kommer förmodligen behöva fortsätta några år till. Det är priset man får betala för att ha levt över sina tillgångar i så många år medans tiderna var goda. Putin kommer aldrig kunna hjälpa Grekland i dess riktiga utmaning – en lösning på landets finanspolitiska och strukturella problem.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: