Senaste nytt

Ademir Žilić : Glöm inte Burma

Ademir Žilić

“Alla bör förvisas från landet eller placeras i UNHCR:s flyktingläger“. Det här uttalandet kom från Burmas president Thein Sein 12 juli 2012.
Åratal av förtryck och diskriminering av den muslimska minoriteten i Burma har bara blivit värre. Rohingya, som folkgruppen heter, har av FN kallats för en av världens mest diskriminerade minoriteter.

Problemen är många. Den burmanesiska majoriteten anser t.ex. inte att Rohingya är burmaneser, utan istället “immigranter“ som inte borde få vara i landet. Dessutom skulle det här kunna trigga igång ännu en konflikthärd med terrorister inblandade. Den indonesiske islamistledare Abubakar Bashir, som sitter fängslad just nu, har hotat förklara krig mot Burma om inte regimen slutar trakassera hans “muslimska bröder“.

Burma har ingen stark demokratisk tradition. Åratal av militärt diktaturstyre har lämnat lite plats åt minoriteterna att göra sina röster hörda inom politiken. Förutom minoriteterna förekommer även förtryck av politiska motståndare, demokratikämpar. Det är väldigt viktigt att vi utifrån stödjer dessa demokratikämpar, som skulle kunna vara den enda vägen framåt för ett bättre Burma för alla. Burma får inte bli ännu en plats där mänskliga rättigheter förtrycks, där folkmord begås och där islamistiska terrorister slår upp läger och erövrar mark. Internationell passivitet kommer endast provocera fram och upprätthålla samtliga utav dessa tre scenarion.

Hillary Clinton besökte Burma i december 2011. Det här var en amerikansk utrikesministers första Burmabesök på mer än 50 år. Målet med besöket var att uppmuntra Burma till fortsatt demokratisering. Det har uppenbarligen inte gått så bra, med tanke på att NGOs fortfarande rapporterar om allvarliga brott mot mänskligheten av den burmanesiska regimen. Speciellt mot den muslimska minoriteten, rohingya. Det krävs mer än bara vackra ord för att åstadkomma riktig förändring. Särskilt om det kommer från en framtida amerikansk presidentkandidat.

Blir Hillary Clinton vald till president 2016 får vi ändå hoppas på ett allt mer aktivt USA när det gäller Burma. Hon är trots allt den enda tidigare utrikesministern som visat något engagemang överhuvudtaget inom det här området.

Oavsett vad som händer så bör omvärlden göra mer för Burma och absolut inte glömma detta plågade land. Innan det blir så mycket värre.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: