Senaste nytt

Ademir Žilić: Bada i dödens hav

Ademir Žilić

Om du i sommar planerar att åka ner till ett sydeuropeiskt land på semester, så kommer du med största sannolikhet att bada i det som numera går under namnet Dödens hav.
Dramatiska nyheter från Medelhavsområdet har dominerat nyheterna från EU den senaste veckan. 700 personer omkom i söndags när deras båt kapsejsade utanför Italiens kust. Personer som hade lämnat nästan allt bakom sig och resten till människosmugglare, personer som sökte sig till ett bättre liv i Europa, bort från krig och förtryck. Medelhavet har förvandlats till dödens hav och det är ett enormt misslyckande för EU:s ledare.

När Lampedusa inträffade för ett par år sen, kom löftet från Bryssel – åtgärder skulle vidtas så att liknande katastrofer inte upprepades. Nu har det gått en tid sen det löftet gavs. Inte mycket har förändrats och numera får vi bevittna ett nytt Lampedusa nästan varje vecka. Det är dags att tala klarspråk – EU har misslyckats inom flyktingpolitiken. Med en ovilja att kompromissa och skapa säkrare vägar in till Europa, har EU:s ledare lämnat walk-over till människosmugglare. Människosmugglarna i sin tur tjänar varje år miljoner på att exploatera människors rädsla, panik och okunskap. Människor som vill ta sig till säkerhetens Europa och är redo att göra vadsomhelst för att nå det målet. Ja, t.o.m sätta sig i en gummibåt som egentligen är ämnad för leksaksbruk.

Nu i dagarna har dock EU:s ledare lyckats komma överens om något. Det handlar tyvärr inte om att fler ska kunna ta säkrare vägar in till Europa, friheten och säkerheten. Det handlar om att trefaldiga insatser för att ännu hårdare försöka hålla skräckslagna människor borta från Europas territorium. Man väljer alltså att trycka tillbaks istället för att skapa säkrare vägar. Syftet ska vara att migranterna aldrig lämnar Afrikas kust. Men det EU:s ledare inte vet är att människor kommer alltid att röra på sig. Människor kommer alltid att reagera med flykt, när förtrycket och kriget kommer. Vi kan trycka tillbaks hur mycket som helst, men då kommer människor bara i ännu större utsträckning söka sig till alternativa, och förmodligen ännu farligare, vägar in till Europa. Med än mer hänsynslösa metoder från människosmugglare.

Gör om, gör rätt. Det här uttrycket känns väldigt passande just nu. Och det enda rätta i dagsläget, om man verkligen vill undvika från att permamenta Medelhavet som Dödens hav och sätta stopp för människosmugglare, är säkrare vägar in till Europa, genom att bland annat göra det möjligt för flyktingar att söka humanitära visum vid ambassader där de befinner sig. Tills dess kommer vi fortsätta få dessa hemska nyhetsuppdateringar från Medelhavet om ett nytt Lampedusa varje vecka.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: