Senaste nytt

Leo Sundberg: Vilka krav bör ställas på arbetslösa?

Leo Sundberg skriver i tre artiklar om livet som före detta arbetslös och vägen till ett arbete. Först ut ur artikelserien handlar om Leos egna arbetslöshet och hans kontakt med andra arbetslösa. Artikelserien är en del av flera andra nyhetsartiklar och debatt/krönikor som kommer behandla ämnet arbete och fackliga åtgärder.

Jag kommer att utgå ifrån min egen arbetslöshet och hur jag försökte komma ur den, jag själv är utbildad revisor och det är en bransch där det har rått överetablering under flera år. Låt mig först och främst säga att mitt val av yrke var ett misstag.

Jag har haft ett arbetsliv präglat av kortare vikariat, arbetslöshet och AMS-åtgärder (ibland under förtäckta hot från arbetsförmedlare).
Under lång tid hade jag svårt att skrapa ihop tillräckligt mycket arbetad tid för att kunna få ett nytt arbetsvillkor till a-kassan, och jag blev mer och mer orolig för att hamna i fas 3 som jag hade hört var så hemskt. Nu blev det aldrig så eftersom en kompis fixade ett jobb åt mig (stort tack Rahim om du läser detta!) och jag lyckades få ihop nio månaders arbete hos kommunen.

I dagsläget jobbar jag timmar, men har i alla fall ett jobb som jag har skaffat helt på egen hand. Jag har själv varit i kontakt med taxifirmor som inte ens kan hitta personal till sina bilar. Eftersom jag också känner ett par taxichaufförer privat så vet jag att det här inte en partsinlaga från arbetsgivaren utan att det stämmer. Så jag sa som ett tips att folk kanske borde spara ihop lite pengar och ta taxilicens. Varpå jag från långtidsarbetslösa fått frågan ”Ska alla arbetslösa köra taxi eller?”. Ungefär som om det var det jag hävdade… Vad man som arbetslös faktiskt bör tänka är ”mitt jobb är att hitta ett jobb”. Det kan låta som en klyscha, men det är ju vad ofrivillig arbetslöshet handlar om.

Som arbetslös bör man inte främst tänka i termer av att man har som uppgift att söka jobb, vilket vem som helst kan göra genom att skicka ut en massa ansökningar. Man bör istället tänka i termer av att hitta ett jobb. För att man ska vara framgångsrik i sitt jobbsökande så bör man främst rikta sin energi till sektorer där det råder brist på personal. Det kallas på ekonomspråk för ”lagen om utbud och efterfrågan”. På mer vardagligt språk betyder det att om du vill hitta kantareller så går du ut i skogen, inte till stranden. Om du inte hittar några kantareller i skogen och fortfarande vill ha något att äta, då bör du ta metspöet med dig till stranden, eftersom det finns mer fisk där än kantareller. Eller kort och gott att man bör skaffa sig den kompetensen som företagen har svårt att hitta.

Vad man som arbetslös måste börja inse är att regeringen inte kommer lösa problemen med arbetslöshet, eftersom den själv är en orsak till det. De arbetslösa måste istället ha en sund skepticism till myndigheter och främst ta tag i saken själva, om de vill att någonting ska hända.

Leo Sundberg, utbildad revisor och Libertarian

%d bloggare gillar detta: