Senaste nytt

Leo Sundberg: Vilka krav bör ställas på arbetslösa?

Leo Sundberg skriver i tre artiklar om livet som före detta arbetslös och vägen till ett arbete. Först ut ur artikelserien handlar om Leos egna arbetslöshet och hans kontakt med andra arbetslösa. Artikelserien är en del av flera andra nyhetsartiklar och debatt/krönikor som kommer behandla ämnet arbete och fackliga åtgärder.

Jag kommer att utgå ifrån min egen arbetslöshet och hur jag försökte komma ur den, jag själv är utbildad revisor och det är en bransch där det har rått överetablering under flera år. Låt mig först och främst säga att mitt val av yrke var ett misstag.

Jag har haft ett arbetsliv präglat av kortare vikariat, arbetslöshet och AMS-åtgärder (ibland under förtäckta hot från arbetsförmedlare).
Under lång tid hade jag svårt att skrapa ihop tillräckligt mycket arbetad tid för att kunna få ett nytt arbetsvillkor till a-kassan, och jag blev mer och mer orolig för att hamna i fas 3 som jag hade hört var så hemskt. Nu blev det aldrig så eftersom en kompis fixade ett jobb åt mig (stort tack Rahim om du läser detta!) och jag lyckades få ihop nio månaders arbete hos kommunen.

I dagsläget jobbar jag timmar, men har i alla fall ett jobb som jag har skaffat helt på egen hand. Jag har själv varit i kontakt med taxifirmor som inte ens kan hitta personal till sina bilar. Eftersom jag också känner ett par taxichaufförer privat så vet jag att det här inte en partsinlaga från arbetsgivaren utan att det stämmer. Så jag sa som ett tips att folk kanske borde spara ihop lite pengar och ta taxilicens. Varpå jag från långtidsarbetslösa fått frågan ”Ska alla arbetslösa köra taxi eller?”. Ungefär som om det var det jag hävdade… Vad man som arbetslös faktiskt bör tänka är ”mitt jobb är att hitta ett jobb”. Det kan låta som en klyscha, men det är ju vad ofrivillig arbetslöshet handlar om.

Som arbetslös bör man inte främst tänka i termer av att man har som uppgift att söka jobb, vilket vem som helst kan göra genom att skicka ut en massa ansökningar. Man bör istället tänka i termer av att hitta ett jobb. För att man ska vara framgångsrik i sitt jobbsökande så bör man främst rikta sin energi till sektorer där det råder brist på personal. Det kallas på ekonomspråk för ”lagen om utbud och efterfrågan”. På mer vardagligt språk betyder det att om du vill hitta kantareller så går du ut i skogen, inte till stranden. Om du inte hittar några kantareller i skogen och fortfarande vill ha något att äta, då bör du ta metspöet med dig till stranden, eftersom det finns mer fisk där än kantareller. Eller kort och gott att man bör skaffa sig den kompetensen som företagen har svårt att hitta.

Vad man som arbetslös måste börja inse är att regeringen inte kommer lösa problemen med arbetslöshet, eftersom den själv är en orsak till det. De arbetslösa måste istället ha en sund skepticism till myndigheter och främst ta tag i saken själva, om de vill att någonting ska hända.

Leo Sundberg, utbildad revisor och Libertarian

 • Björn Axén

  Föreställer grafen arbetslöshet i Sverige?

  • Telason Getachew

   Ja den förställer arbetslösheten i Sverige. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/ välj långserie och procent så får du fram samma diagram.

  • Susanna Svensson

   ja som jag har förstått det så visar den arbetslösheten i Sverige mycket intressant att notera vad som hänt efter att de nyliberala tänkandet började att slå rot i mitten av 80 talet för att blomma ut i full blom under 90 talet och framåt.

   • marlies beushausen

    Ingen arbetar enbart för sin egen skull, utan för ett större sammanhang. En medborgarplikt är konsumtion så att pengar fördelas i alla instanser. Den gemensamma kassan för sådant som är nödvändigt. Behov utvecklar både inifrån och utifrån som kanoner i dubbla tolkningar

 • Pingback: Leo Sundberg: Bitterhet hos arbetslösa – men inte handling | Frihetssmedjan()

 • Pingback: Leo Sundberg: Politisk bakgrund till fas 3 | Frihetssmedjan()

 • Det är alldeles riktigt att vare sig staten eller kapitalet tänker göra något åt arbetslösheten – utom att göra den värre. Detta med att göra den värre genom tvångsarbetet i bland annat Fas 3 borde dock angå dem som kallar sig Frihetssmedjan, då Fas 3 innebär obligatoriskt arbete som staten tvingar fattiga arbetslösa medborgare till. Jag förstår att Frihetssmedjan inte tar något ansvar för den så kallade arbetslinjens löfte att det måste löna sig att arbeta, men någon slags gräns måste väl även liberaler sätta?

  • marlies beushausen

   Vi har samma mängd tillgångar vi alltid haft, bara behovet ändrar produktionen. Eftersom evolutionen, samt krig och katastrofer och känslan om hot för överlevnad, gör att befolkningen konstant ökar, måste alla ha strama tyglar för allas överlevnad.
   Konflikters ursprung är strid för överlevnad, mat och vatten. Synd att politiker, styrande inte förstår detta.

 • marlies beushausen

  Näringslivets 150 år är förbi. Det kommer troligtvis aldrig mer finnas arbete för alla samtidigt. Högteknologi kommer att lösa mycket. Tycker dom ska sluta jaga folk med blåslampa i Sverige. Bättre ge folk medborgarlön, och låta folk jobba därutöver. Dom flesta vill ändå vara sysselsatta. Socialbidrag kan dom lägga ner. Vi har inga fattighjon längre. Låta barnbidraget tillhöra enbart dom som det var lagstadgat för från början. Hela sociala systemets handläggning kostar mer än vad det ger. Vi måste få loss pengar till utveckling framåt och kliva ur gamla system.
  Så vi får anpassade arbeten till åren framför oss till våran befolkning.

 • marlies beushausen

  Det verkar inte som om någon kan räkna längre. Vad löner och material kostar. Sedan ska vi som är utsatta köpa kuvert och frimärken och rapportera, och fara runt överallt. Är man sjukskriven delvis måste man vara starkare än friska personer. I sommar ska dom också börja rapportera.
  Är man sjuk en dag, måste man fylla i blankett, som är en KARENSDAG och Skicka på egen kostnad. Till någon som sprätter och kastar i papperskorg. Är POLITIKER sjuka i skallen?
  Normala ekonomer räknar jämförelsetal. Vad saker kostar framåt. Bara resultat PLUS räknas
  Många räknar plus minus noll ! Det mesta blir ju dyrare med tid. Normalt räknas det in.. innan, om man inte utgår med att vilja ha förlust från början. Vad saker kostar mot vad det ger.

 • marlies beushausen

  Vi ska vara tacksamma för att näringslivet skrotas, så mycket förslitningsskador, asbest, dammlungor. Därför fick vi skyddsombud, sjukgymnaster, arbetsterapeuter. När folk gick i pension var för många livet slut. Idag har vi fått nya kunskaper, och dom flesta har mer skonsamma arbeten, Liftar i vården och få ensidiga monotona arbeten finns kvar.

%d bloggare gillar detta: