Senaste nytt

Kungen vill hjälpa till – Svaret bör vara Tack men nej tack!

Human Rights logo

Diplomatkrisen mellan Sverige med utrikesminister Margot Wallström i spetsen och diktaturstaten Saudiaraben har fått sig en ny vändning. Situationen har fått väldiga konsekvenser, så pass att Kungen känner sig nödgad att agera räddaren i nöden. Det är inte Sveriges ära som står på spel, det är inte Sveriges anseende som har skadats, utan det är Sveriges förmåga att kunna sälja vapen som står på spel.

Ifrån att i hårda men i rättvisa ordalag kritiserat den saudiska regimen för dess medeltida attityder vad gäller behandlingen av kvinnor, minoriteter och människor med avvikande åsikter har nu utrikesminister Wallström fått gå tillbaka ett par steg. Kritik mot utrikesministern har inrikes kommit ifrån näringslivet men även också ifrån fackligt håll.

Anmälningarna mot utrikesministern till KU har haglat in i rekordfart, men ingen vill än så länge ställa till med en misstroendeförklaring, så pass modig verkar ingen vara. Trots allt var det ju så att när den tidigare försvarsministern Karin Enström fick chansen att titulera Saudiarabien vid dess rätt namn, nämligen en diktatur, så passade hon på frågan. Det finns rimliga om än omoraliska och principlösa förklaringar till varför hon agerade så som hon gjorde och det är samma förklaring till varför Kungen känner sig nödgad att spela riddaren med den vita hästen. Samma förklaring kan också användas till varför Statsministern inte på något sätt försvarat sin utrikesminister när hon fått utstå hård kritik för sina yttranden om Saudiarabiens förhållningssätt till kvinnor och minoriteter.

Förklaringen är att Sverige till varje pris vill sälja vapen till Saudiarabien även om landets pansarvagnar rullade in till grannlandet Bahrain för att stävja det uppror, som var en del av den arabiska våren, som Bahrains förtryckta majoritetsbefolkning gjorde mot det sunnitiska kungadömet.

Kritik mot Sverige och utrikesministern har kommit ifrån länder som är allierade med Saudiaraben och kritiken har satt fart på svenska debattörer och tyckare. På mikrobloggen Twitter finns en marknadsförd propagandamaskin som sprider saudisk desinformation om utrikesminister Wallström.
Det faktum att Saudiarabien är en stor regionmakt i Mellanöstern samt har ett stort inflytande i den islamiska motsvarigheten till EU OIC verkar ha gått obemärkt hos de svenska journalisterna och debattörerna när de alarmerat skriker ut över den skada som Wallströms ord ska åstadkommit.

Statsministern har likt en trollkarl försökt trolla bort de senaste veckors händelser och som det ser ut verkar det som om han också tvingat sin utrikesminister att göra en pudel och tvingat henne att backa ifrån sina uttalanden. Att kalla en spade för en spade är både ärligt och hederligt speciellt mellan länder som anser sig ha en god relation till varandra. Den Saudiska regimen har helt ogenererat anklagat vårt grannland Norge för att inte leva upp till FN:s påbud gällande mänskliga rättigheter. Och detta utan att det utbröt någon diplomatisk kris.

Förutom statsministern vill också Kungen agera trollkarl och försöka få det hela glömt. Det är samma Kung som hyllade Bahrains Kung för medmänsklighet, man kan ju fråga sig hur en diktator visar medmänsklighet. Kungen är inte en del av lösningen utan han och hovet är en del av problemet.

Den svenska vapenindustrin är att av de få branschområden där så väl kungahuset, särintressen som IF Metall och Svenskt näringsliv och riksdagspartier oberoende av färg samlas för att göra en gemensam sak vilket är att på både gott och ont marknadsföra svenska företag.

Alla har sina roller att spela, vissa är mer beroende än andra på att spela sina roller rätt. Kronprinsessan Victoria spelade sin roll väl när hon 2004 tillsammans med biträdande finansminister Gunnar Lund samt en näringslivsdelegation besökte Saudiarabien. Möte med den saudiska kungen och landets regimen var huvudsyftet med resan. Vid denna tid uppgick Sveriges export till Saudiarabien till 6 miljarder, sex år senare hade siffran fördubblats. De institutionella ramarna för affären hade utvecklats långt innan Kronprinsessan Victorias besök. Redan under 1980-talet visade den socialdemokratiska regeringen stor vilja till att samarbeta med den saudiska regimen.

Kungahusets existensberättigande ligger bland annat i att marknadsföra Sverige och det som Sverige har att erbjuda. Gör man inte detta på ett tillfredsställande sätt blir det svårt att rättfärdiga ett kungahus som årligen får mångmiljonbelopp i bidrag samt en rätt rejäl årlig lön som ligger på över hundra miljoner.

Hur kan medlemmar ur kungafamiljen agera mellanhand åt svensk vapenindustri och Saudiarabien, ett land som förbiser när mödrar som gästarbetar blir utsatta för våld och sexualbrott och samtidigt stödja och ligga bakom organisationer som World Childhood Organisation? Har kungahuset helt förlorat den moraliska kompass och anständighet som länge rättfärdigat deras ställning i det svenska samhället, kommer Viktoria den dagen hon tar över tronen fortsätta i sin fars fotspår?

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: