Senaste nytt

Ingeborgs bageri: Fackets blockad är ”maffiametoder”

Anton Nordenfur

Livsmedelsarbetareförbundet driver en blockad mot Ingeborgs bageri i Linköping, efter att företaget låtit bli att teckna kollektivavtal. Sedan morgonen den 23 mars har fackförbundet stått utanför bageriet iklädda orangea västar med texten “blockad”, med mål att prata med potentiella kunder om situationen.

När Frihetssmedjan besökte Ingeborgs bageri under onsdagsförmiddagen stod två representanter från Livsmedelsarbetareförbundet utanför. På ytterdörren har bageriet satt upp en skylt som ber dem “sluta med era maffiametoder”, som samtidigt informerar om att de två anställda på företaget redan är försäkrade.

Bageriets ägare, Ahmed och Sema Mehdi, har sagt till Corren att ett så litet företag som Ingeborgs bageri inte behöver ha kollektivavtal, och att de inte har råd med den typen av avtal som Livs vill inleda, speciellt inte med tanke på att de bara ägt bageriet i sex månader. Istället kämpar de emot blockaden med vanliga öppettider och löpande uppdateringar på sin facebooksida.

Till Frihetssmedjan sade delägaren Sema Mehdi att kundantalet under blockaden bara ökat, och att allt fler besökt dem i ren protest mot fackets agerande. Många har dessutom kommit förbi med lyckönskningar och presenter. Livs blockad, som bageriet hänvisar till som “maffiametoder”, tycks om någonting ha givit dem mer publicitet i form av den klassiska Streisandeffekten, och det lilla linköpingsbageriet är nu känt över hela Sverige.

Livs nästa steg är att strypa alla leveranser till bageriet, något som fått de som stödjer Ingeborgs att börja komma förbi med egna leveranser av socker, mjöl och smör. Samtidigt har Linköpings fria moderata studentförening påbörjat en insamling där pengarna ska gå till att handla bröd på Ingeborgs för att sedan skänka brödet till hemlösa. Livsmedelsarbetareförbundets förhandlingschef Gerald Lindberg säger till Corren att fackförbundet inte kommer att ge sig förrän kollektivavtalet är påskrivet, och de planerar nu sympatiåtgärder från andra fackförbund.

Frihetssmedjan har sökt Livsmedelsarbetareförbundet per telefon utan framgång.

Anton Nordenfur

 • S H

  Tvång är den gängse metoden i vår värld, det används av stater och myndigheter samt, precis som butiksägaren säger, av andra liknande rörelser som t.ex. maffian. Alla de ovan nämnda styrs av samma tanke, även om den tanken visar sig på olika sätt och det finns finare och grövre former av utöva den. Det här kan jag rekommendera, ifall någon är intresserad av vad den fria världen skulle kunna vara och hur vi kan nå den: http://www.alkuajatus.org

  • marlies beushausen

   Tvång är intressant. Hela jorden sitter i häktet, med få styrande, som drar våra gränser. Mänskliga rättigheter har aldrig funnits, då skulle alla ha var sitt hus och var sin bil. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att slippa leva som i väst, med fri sex, fria droger och vapen, och bedömas halvnaken vi lever efter levnadsförhållanden och befolkningsmängd. Det finns inga yttre skyddsnät i vissa stater Mest pengar styr överallt..

   • marlies beushausen

    Tvång är nödvändigt för människan är den enda giriga arten, den enda som måste ha polis och militär, arbeta sig trött och ha aktiviteter. Sedan har vi ett
    psyke som kan slå över när som helst. Nyfikna som gör utvecklingen. Allt vi har vi har önskat har vi fixat.

    • marlies beushausen

     Klassamhället har en betydelse. Därför har vi betyg i skolan.
     Det säger ingenting om IQ, bara vad som var intressant och vilka
     möjligheter som fanns. IQ talar om hur mycket erfarenhet du har på
     den reala kartan. Många blir genier efter att skolan är slut.
     Naturbegåvning är hjärnskador. Dom spelar konsert som 4åringar.
     Men vi ska luras in i system. Dom vill ha mest utdelning, arbetsgivare.
     Bra att dom lurar sig själva. Bara lämplighet avgör och erfarenhet.

  • marlies beushausen

   Så länge politiker räknar BNP primitivt linjärt, kommer detta att fortsätta. Då räknas inte kapital som kvalitet och naturtillgångar in som ett sparkapital. Det betyder att tillväxt minskar beroende på bilar med hög kvalitet, hållbara, inte gagnar bilreparationer, sjukvård, energiförbrukning som exempel. Men krockar dom och orsakar trafikolyckor ökar tillväxt. Därför ett resursslöseri i precis allt dagligen. Dom tvingas att övergå till reaekonomi när tillgångarna börjar att sina.

 • Per Johansson

  ”Livs nästa steg är att strypa alla leveranser till bageriet,…”

  Hur fungerar det i praktiken? Livs kan väl inte hindra att företag levererar varor till bageriet??

  • Daniel Olsson

   Deras medlemmar i Transport vägrar (strejk, det med) att köra fordon till bageriet. ”Sympatiåtgärd” kallar facket det. Det drabbar då ett företag som inte är inblandat (leverentören av mjöl m.m.) och det är naturligtvis inte bra.

 • vovve

  Baka på natten, då ligger fack patrasket å sover.

 • Michael Anon

  Liberala partiet har också startat en insamling till förmån för Ingeborgs bageri.

  Alla pengar kommer att gå till att köpa bullar som sedan skänks till skolor och äldreboenden i kommunen: http://www.liberalapartiet.se/2015/03/26/insamling-for-ingeborgs-bageri/

 • vovve

  Komiskt är att transports medlemmar till 60% minst är Sverigedemokrater.

  • marlies beushausen

   Med tanke på transport, alla som från början inte ska vara här. Sverige är proffs på att dela ut pengar utan att ifrågasätta vart dom tar vägen. Rumänien fick 34 miljoner från
   EU för att Rumänien skulle säkerställa deras situation. Många tyckte det var förskräckligt att vi inte delade ut fjällräventält, sovsäckar och husvagnar överallt. Är man rak i sitt tal är man rasist. Likadant med flyktingar .Men barmhärtighet har aldrig hjälpt till ändringar.
   Om väst slutar exploatera överallt, och stänger gränser, blir stater tvingade till slut att
   jobba för fred och rättvisa. Att lägga ansvaret där det hör hemma har aldrig hetat rasism.
   Dom som ska ta ansvar lyser med sin frånvaro. Dom som är kvotflyktingar kommer först.
   Idag har vi knappa resurser själva med egen befolkning.

 • Vira

  Har aldrig varit med i facket och kommer aldrig gå med, inte ens om jag fick betalt för det!

 • Pingback: Andra bullar på Ingeborgs | Frihetssmedjan()

 • marlies beushausen

  Dom flesta nystartade företag som går framåt finns i storstäder, dom skapar arbeten i samhället av invandrare. Alla har rätt att få rätt information i , hur man startar vad som gäller samt alternativ. Ord som strejk, blockad betyder att fack INTE kan samarbeta.. En del fack tycker detta är tufft, som tonåringar. Utan arbetsgivare finns inga medlemmar heller. Ett diskriminerinsärende..
  Det går utmärkt att gå i utländska kläder, äta deras mat ute, bra om dom får tillaga den också och baka lite. Hur mycket kostar förhandling och Rättegång fackets medlemmar ? Antar att dom bara kan angripa 2 personer som har energi till förståndiga uppgifter.

 • marlies beushausen

  Kan man sitt jobb, är påläst, har alla befogenheter och jobbar själv på arbetsplatsen fattar fackombud att grunden för överlevnad är arbetsplatsen och arbetsgivare. Det tjänar alla på.
  Dom som kommer utifrån kostar löner och tid, och är som gäster på besök. En förhandling tar en timma för kunnigt folk. Har jobbat så på arbetsplats själv.

 • marlies beushausen

  Hade dom hetat Inga och Klas hade dom gjort reportage i Vår Bostad om två eldsjälar som bevarar ett historiskt bageri. Två glada ansikten. Avtal passar inte innanför ALLA väggar, därför finns hängavtal.Bra att EU tar över löner snart. Fackförbund har mycket pengar som helst
  som medlemmar betalar in på livstid. Bättre dom pysslar med utveckling, som vi andra.
  Eftersom många inte fattar att det är för utveckling dom är satta.

  • Telason Getachew

   Hej, vi skulle välkomna att du formulera en debattartikel av din kommentar som vi sedan publicerar.
   Mvh
   Nyhets och debattansvarig.

 • marlies beushausen

  I min värld har fackombud till uppgift att vara insatta i budget, antal anställda, vikarier,
  sjukdagar, hjälpa till att se mönster som fungerar och inte. Bilda sig egna uppfattningar ,och ha bra koll på personal och samarbete. Man sammanställer fakta tillsammans med chef.
  Sedan tar man bästa alternativ och lösning. Aldrig MOTARBETE. Plakat hade man på 1800- talet

 • marlies beushausen

  Äntligen kommer detta ärende att granskas centralt, och i arbetsdomstol. Dom är inte ensamma som små företag, med dom högsta skatter och avgifter i Europa. Ska vi ha en marknad på framväxt, måste regler ändras, inte minst för små företag. Alla som är stora idag, har börjat som små. Helt otroligt att facket motarbetar. Sorgligt för den anställde, men inte ägarnas fel. Arbetsgivare är inte onda individer, utan tvingas till detta ur omöjlig byråkrati. Idag finns billigare alternativ till personal att tillgå i perioder. Sverige vägrar ju sänka skatten.

 • marlies beushausen

  Vi har satt oss i samma rävsax som övriga, att personal med kompetens söker sig utomlands.
  Och därför finns personal utan vare sig intresse eller kompetens på arbetsplatser.

 • marlies beushausen

  Jag hoppas ärendet går vidare till EU domstolen, så vi får en grund som håller framåt, istället
  för mängder av ärenden här som kostar mer i längden.

 • marlies beushausen

  Antar att många högre upp i fack inte har någon arbetslivserfarenhet, mer än minimal

 • marlies beushausen

  Nu försvaras kollektivavtalet som ett skydd, vilket naturligtvis är viktigt, men inriktningen och huvudfrågan var möjligheten att kunna starta egna företag, som alltid är små i början.

 • marlies beushausen

  Jag hoppas fackförbundet förlorar medlemmar rejält, eftersom dom egna medlemmarna och arbetsgivare förlorar på deras otroliga prestigelösa agerande. Det säger allt om hur lite dom tar hänsyn till sin egna uppgift att kunna samarbeta mot gemensamt syfte. En anställd som snabbt hittar nytt jobb innan lagar gäller har inget att kräva. Facket drev ett ologiskt ärende, sådant har alltid kostat.

 • marlies beushausen

  Vad jag uppfattat gäller inte kollektivavtalet innan 1 juli. Så då är det väl bara att ge sig.

 • snobben

  Själv skulle jag vilja spränga SOLARA 60 som övervakar allt, tagit allas skydd och intigritet. Dom har inget över linjeflyg att göra. Det räcker att hjälporganisationer, samt samhället i brand, Interpool och andra för civila har dom tekniska möjligheterna.
  Idag kan vem som helst laborera med nätverk och drönare. Men jag har inte dom befogenheter.

%d bloggare gillar detta: