Senaste nytt

Ingeborgs bageri: Fackets blockad är ”maffiametoder”

Anton Nordenfur

Livsmedelsarbetareförbundet driver en blockad mot Ingeborgs bageri i Linköping, efter att företaget låtit bli att teckna kollektivavtal. Sedan morgonen den 23 mars har fackförbundet stått utanför bageriet iklädda orangea västar med texten “blockad”, med mål att prata med potentiella kunder om situationen.

När Frihetssmedjan besökte Ingeborgs bageri under onsdagsförmiddagen stod två representanter från Livsmedelsarbetareförbundet utanför. På ytterdörren har bageriet satt upp en skylt som ber dem “sluta med era maffiametoder”, som samtidigt informerar om att de två anställda på företaget redan är försäkrade.

Bageriets ägare, Ahmed och Sema Mehdi, har sagt till Corren att ett så litet företag som Ingeborgs bageri inte behöver ha kollektivavtal, och att de inte har råd med den typen av avtal som Livs vill inleda, speciellt inte med tanke på att de bara ägt bageriet i sex månader. Istället kämpar de emot blockaden med vanliga öppettider och löpande uppdateringar på sin facebooksida.

Till Frihetssmedjan sade delägaren Sema Mehdi att kundantalet under blockaden bara ökat, och att allt fler besökt dem i ren protest mot fackets agerande. Många har dessutom kommit förbi med lyckönskningar och presenter. Livs blockad, som bageriet hänvisar till som “maffiametoder”, tycks om någonting ha givit dem mer publicitet i form av den klassiska Streisandeffekten, och det lilla linköpingsbageriet är nu känt över hela Sverige.

Livs nästa steg är att strypa alla leveranser till bageriet, något som fått de som stödjer Ingeborgs att börja komma förbi med egna leveranser av socker, mjöl och smör. Samtidigt har Linköpings fria moderata studentförening påbörjat en insamling där pengarna ska gå till att handla bröd på Ingeborgs för att sedan skänka brödet till hemlösa. Livsmedelsarbetareförbundets förhandlingschef Gerald Lindberg säger till Corren att fackförbundet inte kommer att ge sig förrän kollektivavtalet är påskrivet, och de planerar nu sympatiåtgärder från andra fackförbund.

Frihetssmedjan har sökt Livsmedelsarbetareförbundet per telefon utan framgång.

Anton Nordenfur

%d bloggare gillar detta: