Senaste nytt

Recension: Miljöpolitik för moderater

Miljöpolitik för moderater - Mattias Svensson

Miljöpolitik för moderater är Mattias Svenssons senaste bok, med den mastiga undertiteln Och för alla andra som missat att myllrande storstäder, växande ekonomi, ny teknik, global handel, skatteväxling och en riktigt god köttbit är vägen till en grönare framtid. I boken gör Mattias Svensson upp med myter om miljön och klimatet, myter som kommer både från vänsterhåll och från liberalt och konservativt håll.

Svensson själv erkänner villigt att han tidigare har gått på några av dessa myter, men att han inte är sämre än att han kan ompröva sina åsikter och fördomar när vetenskapen visar att han haft fel. Den enkla principen borde fler politiker ta till sig, på miljöområdet såväl som på andra områden. Men vad är det då för myter som behöver göras upp med? En av de större, som tyvärr florerar alltför ofta på högerkanten där vi på Frihetssmedjan rör oss, en myt som även Svensson säger sig ha gått på tidigare, är att den globala uppvärmningen kan skyllas på solens aktivitet. En annan att ozonlagrets uttunning skulle vara en omöjlighet. Båda dessa myter är grundligen undersökta och förkastade av all seriös vetenskap. Eller som Svensson själv skriver:

Att solaktivitet skulle förklara den globala uppvärmningen kan exempelvis avfärdas med en så enkel observation som att denna aktivitet avtagit de senaste femtio åren, när planeten alltså blivit varmare. Forskare har förstås tagit invändningen allvarligare än så och bland annat studerat solens inverkan tusen år tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Från vänsterkanten hörs istället myter om att staten eller överstatliga företeelser skulle vara det enda som fungerar, att marknadsekonomin är ett hot mot miljön och att tillväxten måste stoppas eller till och med bli negativ för att rädda klimatet. Här går Svensson igenom forskning och empiriska observationer som motsäger detta. Snarast visar det sig att många statliga åtgärder är sämre på att åtgärda miljöproblem än marknadsekonomiska dito och att tillväxt och ny teknik är det som driver utvecklingen framåt på miljöområdet. Några enstaka undantag lyfts ändå fram, så som de åtgärder för att minska svavelutsläpp som infördes i bland annat Sverige för några decennier sedan, eller den successiva utfasningen av bly ur bensin som skedde genom lagstiftning. Ett av de stora problemen som Svensson identifierar med just statlig inblandning är möjligheten för lobbyister att antingen urvattna överenskommelserna, eller förmå politikerna att låsa sig vid en viss teknik för att minska miljöpåverkan, tekniker som då gynnar inhemska företag på olika sätt. De fungerande åtgärderna är istället teknikneutrala och premierar exempelvis låga utsläpp, oavsett hur de åstadkoms, för att på så sätt skapa en marknad för innovationer som kommer åt problemet så lönsamt som möjligt.

Miljöpolitik för moderater må vända sig till moderater i titeln, men den har en mycket bredare målgrupp än så. För egen del så har jag inte gått på några av de myter som Svensson går igenom i boken, kanske för att jag länge haft ett engagemang i miljöfrågor men utan att blint köpa alla påståenden, speciellt från vänsterhåll, kring miljön. Däremot får jag själv mycket mer fakta, källor och detaljer genom boken och jag lär mig många nya saker genom dess knappt 200 sidor. Historik och perspektiv dyker upp som inte så många känner till och ännu färre skulle avfärda som nyliberala fantasifoster om det inte vore för att källorna visar att de är sanna. Exempelvis gjorde såväl Margaret Thatcher som Ronald Reagan stora insatser för miljön. Det går inte att förneka för den som faktiskt går till källorna, till deras tal i parlament, FN och andra ställen samt till lagstiftning och avtal som åstadkoms under deras tid i ledande ställning.

Svensson går också igenom något som jag själv argumenterat för, nämligen det faktum att äganderätten både motiverar miljöpolitik och kan användas för att åstadkomma bättre miljö. Den som känner ett personligt ansvar för något tar också bättre hand om det, vilket visar sig exempelvis genom återhämtade fiskebestånd när individuella fiskerätter införs. Istället för överfiskade kvoter och EU-subventionerade fiskebåtar som får mer bidrag än hela deras fångst är värd på ett år, kan vi åstadkomma effektivt fiske som tar hänsyn till beståndens återväxt – och dessutom utan nationella eller överstatliga bidrag. Äganderätten motiverar också att förorenare får betala för sig, eftersom deras föroreningar drabbar andras äganderätt, vilket är vad jag brukar säga till exempelvis de libertarianer som är skeptiska till miljöregleringar.

Miljöpolitik för moderater är rekommenderad läsning för alla som är intresserade av miljöpolitik. Du måste inte köpa allt som står i boken, för även om alla fakta har goda källor så dras det givetvis slutsatser som i vissa fall bygger på ett ideologiskt resonemang. Du kan dock inte hävda, som vissa vänsterdebattörer gjort, att Thatcher och Reagan inte gjorde något för klimatet och miljön, för där har du helt enkelt källorna och verkligheten emot dig. Det du kan argumentera kring är hur viktiga deras avtryck varit, men avfärda dem helt går inte.

Och hur var det då med den där godare köttbiten? Nog är väl kött en miljöbov som borde få oss alla att bli veganer? Nej, men skär gärna ner på din köttkonsumtion istället för att slentrianäta kött till var och varannan måltid – så när du väl äter kött, se till att det är dyrt, vältillagat och riktigt gott, för då kommer du aldrig igen känna att din torra fredagsbiff med pommes är värt pengarna. Då gör du både miljön och dina smaklökar en tjänst.

Miljöpolitik för moderater ges ut av Fores och går att köpa från exempelvis AdLibris för 49 kronor.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: