Senaste nytt

Gabriel Wikströms överförmynderi för en jämlik folkhälsa

Gabriel Wikström gillar förbud. Gabriel Wikström gillar förbud.

Folkhälsominister Gabriel Wikström gick i dagarna ut med att man ska minska hälsoklyftorna i landet. Skälet till detta är enligt Wikström själv att lågutbildade i huvudsak har sämre levnadsvanor.

Detta innebär främst att Wikström vill införa ännu större restriktioner inom den redan nu noga kontrollerade alkohol- och tobaksförsäljningen. Han vill även införa rökförbud på allmän plats, såsom busshållplatser och perronger. Med andra ord vill Gabriel Wikström förminska det egna ansvaret över sin egen kropp och förhindra friheten för individen. Folkhälsa i all ära, men är verkligen dess jämlikhet så viktig att man måste agera överförmyndare och begränsa möjligheterna till det egna valet? Den som nu väljer att röka bör få göra det, men samtidigt naturligtvis vara beredd på att ta konsekvenserna av sitt egna val.

Samtidigt som man ser den tillhörande debatten kan man inte sluta fundera på hur detta kommer att sluta. Det här är varken det första, andra eller sista steget i denna fråga. För tillfället kommer kraftiga restriktioner inom bruk av hälsovådliga produkter – för att sedan följas av ännu mer restriktioner och i sinom tid kommer snabbmat, alkohol och tobak vara ett minne blott.

När TT frågar Wikström hur mycket man egentligen kan komma åt med politiska verktyg svarar han:

De data vi har visar tydligt att skillnaderna i hälsa är strukturella och inte kan förklaras av individens enskilda val eller preferenser (vår understrykning). Jag tror att politiken kan spela en oerhört stor roll för att sluta klyftorna.

Vi anser att det naturligtvis kan förklaras med individens enskilda val och preferenser. Skulle det inte finnas individer som väljer och tycker om att använda tobak, dricka alkohol och äta chips skulle det inte heller finnas något strukturellt problem.

Folkhälsoministern har även tidigare lagt fram förslag på att förhindra valfriheten och privatiseringen inom vården, genom att slopa lagen om vårdval. Karolinska Universitetets rapport om vårdval Stockholm pekar på många, stora förbättringar inom vården sedan införandet 2008.

En jämlik folkhälsa kan inte vara viktigare än individens eget val och ansvarstagande. Wikström kanske tror att alla har som mål att leva tills de blir 100 år – men även det skiljer sig mycket åt från individ till individ. Vi tror att de som väljer att röka, dricka alkohol och äta fet mat är fullt medvetna om att det kan förkorta några år av ens liv – men att man bedömer det vara värt det.

/Andrea Daleflod och Andreas Hallqvist

 

 

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

 • thove

  Även om just en utökning av rökfria zoner kan ses som översitteri så tror jag verkligen att exponeringsförbud skulle minska antalet ungdomar som tar upp rökning. Detta kan man ju knappast se som någonting annat än positivt.

  Jag gjorde en omröstning om de rökfria zonerna för att se vad folk tycker, rösta om du vill!

  http://www.plusett.nu/omrostning-4792/tycker-du-att-man-ska-utoka-de-rokfria-zonerna-i-s

  • marlies beushausen

   Idag går många på droger, dom varken luktar eller syns, men rökare får ta alla sorters
   tröstsökares problem på sina axlar. Ingen säger att feta måste utgå. Bästa sättet är nog att lägga energi på strukturen vi lever under. Man kan aldrig ta bort något, utan att lägga till något annat lockande.

 • Guest

  Men är det värt att minska friheten för myndiga personer att göra ett eget val? Röstade nej btw, men det verkade inte registreras 😉

  • marlies beushausen

   Idag finns en marknad med konstgjorda cigaretter för dom som vill sluta. Dom är också
   farliga att använda, på grund av hets mot rökare. Bättre att låta tobaken vara naturlig som den var från början, utan ytterligare beroendeframkallande ämnen, och smakämnen,
   och annan skit dom pressar in. Tycker att även kaffet borde granskas i tillverkning.

 • marlies beushausen

  Människor har alltid sökt tröst, som kan heta mat, alkohol, droger, cigaretter, sex, träningsberoende, en
  flykt undan vardag, problem. Försvinner en sak kommer nytt. Sedan är det röken som skadar omgivning, så var man står spelar ingen roll. Vi andas in allt i luften ändå. Men alla ska ta hänsyn och hålla sig på avstånd. Bäst om alla kan balansera sitt inre, och må naturligt bra.

 • marlies beushausen

  Samma sak som alltid, skuldbelägga befolkning. Det fanns cyanid i cigaretter, om rättegångar blivit av än vet jag inte, men mycket stoppas in allt, till smak, hållbarhet, och plast i lättmargarin så det ska bli så smidigt att bre mackan. Dom ansvariga kommer alltid undan, med fetare plånböcker.

 • marlies beushausen

  Likadant med mediciner, syntetiska färgämnen. Det läggs mer pengar på silikonbröst och Viagra än medicin och forskning på Alzheimer. Folk som är 70år ser ut som 45år. När dom kommer till service boende senare och ser sig i spegeln, kommer dom inte att förstå varför. Vart har förståndet tagit vägen ?

 • marlies beushausen

  Hälsovådliga produkter är näringslivet i stort. Rättvisa i hälsa betyder fördelning efter vad alla behöver, som i allt annat. Om två barn har var sin spargris, en är slösaktig, en är snål, kan den första tjuta och få mer, istället för att föräldrar lägger undan åt båda och hjälper dom att spara.
  Likadant om en är överviktig, och en är smal, får dom lika stora godispåsar. Små barn mäter saftglas så rättvisa skipas, men förstår inte att ett glas är långt och smalt, det andra brett.
  När dom blir större ber dom själva om mindre, eller mer. I vilken ålder glöms det bort ?

 • marlies beushausen

  Nikotin finns naturligt hos alla i kroppen, det är tillverkning som lägger i. Dessutom finns det idag socker i nästan alla matlivsmedel som inte har där att göra. En smakbrytning som dom kommit på att folk tycker om. Färgämne i mörkt bröd, som inte är mörkt bröd egentligen.

 • marlies beushausen

  Som alltid är hela innehållet avgörande för hur man mår, äta normalt. röra sig normalt, ha bra relationer, trivsamt arbete, hobbyn, en cig och en öl, ett glas vin ibland har alltid hållit folk friska.
  Det är långt ifrån ett skadligt liv. Men våran fisk ska vi låta bli, för den är totalförbjuden i EU på grund av höga gifter.

 • marlies beushausen

  Det visar på ett begränsat tänkande. Idag vet man att det farligast är att vara soffpotatis, mycket hälsovådligare än överviktig. Sedan ska nog mannen ifråga fokusera på varför behovet finns för detta av alkohol, snabbmat, tobak, psyk mediciner och annat. Antar att orsak håller folk ifrån varor i onödig mängd.

 • marlies beushausen

  Alla som fått lite mage kan ta det lugnt ! Det är fortfarande April !

 • marlies beushausen

  Varje dag drabbas 68 personer av Alzheimers. På ett år förstörs 25 000 hjärnor i detta och övrig demens. Vi vet att det finns nervgifter i våra grödor. Idag forskas på humlor och bin, som har detta i sig och dör ut i stammar, beroende på var dom varit. Det finns alltså betydligt allvarligare problem att lägga näsan i .

 • marlies beushausen

  Idag finns en obegränsad kunskap tillgänglig för alla, så många idag är högutbildade utan bevis.
  Men vi måste värna om sk.lågutbildade, för dom gör jobbet åt alla akademiker. Utan dom blir dom arbetslösa. Det fattar dom inte själva. Det finns inga böcker åt dom annars. All information kommer underifrån fortfarande. Näringslivet försörjer sig på folkets befintliga och obefintliga hälsa. Vi vill inte ens tänka på vilken tröst i stället för artikelns varor som kommer istället.

 • marlies beushausen

  Nanotekniken är nästa gissel. Ingen vet idag hur den kommer att påverka människan biologiskt i framtiden Den kan utsätta oss själva för livsfara i fel händer.

%d bloggare gillar detta: