Senaste nytt

Varför jag hatar Folkpartiet

I dagens avsnitt av Emil dissar så pratar jag och Per Pettersson om Folkpartiet. Av alla nio avsnitt vi gjort är det här som vi fick igång en väldigt engagerad debatt. Anledningen är helt enkelt det faktum att jag och Per har väldigt svårt för Folkpartiet och Jan Björklund. Det finns många skäl till detta. Men jag ska nu gå in på mitt främsta argument. Folkhälsofascismen. Det är fascinerande med ett parti som så hårdnackad både kallar sig för Liberalt och försvarar något så apart som Svenska Spel och Systembolaget. Detta samtidigt som de pratar om valfrihet och privata aktörer inom statens, och folkpartiets, kärnfrågor: Skola, vård och omsorg. Det är alltså helt okej att riskkapitalister gör profit på svenska skolbarn, men vi ska inte ha gårdsförsäljning där du som lantbrukare kan sälja dina egna produkter på din egen gård? Jag är en konstig liberal som inte tror på kapitalism som lösningen på alla världens problem (jag tror inte heller på att staten är den bästa utföraren, eller för den delen på planekonomi). Churchill ska ha sagt att demokrati är den sämsta lösningen, förutom alla andra som har prövats. Ungefär samma inställning har jag till kapitalismen. Den är bättre än planekonomi, men den kommer aldrig arbeta långsiktigt och den med lägst pris kommer alltid vinna.

Men detta är inte ens ett argument, för hela idéen om ett systembolag är barockt. För att inte tala om Svenska spel. Jag kan respektera till exempel Vänsterpartiet som är emot alla vinster i statlig verksamhet. Jag kan förstå Kristdemokraterna som har en värdekonservativ grund. Men att liberalt parti försvarar Systembolaget är helt uppåt väggarna. Nu har ju Folkpartiet börjat prata om att det ska införas krav på privata aktörer. Personligen är jag av åsikten att friskolor endast ska drivas av stiftelser eller personalkooperativ, på sin höjd att vi kan införa begränsat vinstuttag där 80% måste återinvesteras i verksamheten. Men jag är till att börja med vänsterliberal (ordet socialliberal är en styggelse, tack vare Folkpartiet) och inte heller ett Riksdagsparti.

Men åter till Folkpartiet. Det ohållbart att staten ska reglera var vi ska köpa alkohol, eller vilka som ska utfärda spel. På samma sätt som att danstillståndet är en del av en svunnen tid som lever kvar. Men framförallt, och detta är kanske lite för mycket begärt av ett politiskt parti, så krävs lite konsekventa åsikter. Du kan inte på allvar försvara privata aktörer inom skola, vård och omsorg men samtidigt försvara ett förbud mot gårdsförsäljning.

Förövrigt anser jag att Karthago skall förstöras, en fras Jan Björklunds bildningsförakt aldrig kommer att förstå, och dessvärre inte hela partiet som dragits ner i ett svart hål av intethet och utvecklats till en Kafkaianskt sekt vars mantra är ”Vi måste tänka på folkhälsan”.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: