Senaste nytt

Välkommen åter till Övervakningssamhället!

17 personer döda. Demokratin och yttrandefriheten under attack. Miljontals människor på gatorna och Europas politiska ledare armkrokar för solidaritet med de döda.

Ingen har väl missat de senaste dagarnas händelser i Paris – ytterligare ett oroväckande terrordåd att lägga till samlingen. ISIS dödade amerikanska journalister och den växande främlingsfientligheten i Västeuropa är knappast en nyhet. Vad är det som sker?

Statsminister Stefan Löfvén medgav strax efter attackerna i Paris att säkerheten nog kan behöva skärpas. Carl Bildt markerade vid flertalet intervjuer i dagarna: hotbilden är värre, fler attentat är att vänta – men säkerhetstjänster har gjort ett bra jobb med att försvara oss hittills.

Ja, Bildt har säkert rätt i att säkerhetstjänster har avvärjt försök till terror, precis som att polisen säkert har avvärjt både det ena och andra fruktansvärda brott innan det kunde genomföras. Det är inte debatten här; debatten är med vilka medel och till vilken gräns säkerhetstjänster och polis ska kunna göra så. Som Bildt påpekar, även att gå över gatan är förenat med risk; vi kan aldrig skydda oss från alla hot. Eller jo, förresten, vi kan realisera drömmarna om ett 1984-samhälle med perfekt övervakning där brott stoppas redan i tanken.

All medlidande med de mördade journalisterna och de poliser som med sina liv försvarade de människor som dog på den judiska marknaden. Frihetssmedjan beklagar attentaten och sörjer med de drabbade. Men vi måste försöka känna igen mönstret av vad vi nu ser. För vi har sett det förr.

2001 mördades tusentals människor i 9/11-attackerna, och accepterandet för den moderna övervakningsstaten tog sin början. Storbritanniens anti-terror-lagstiftning följde på det och hela världens flygresenärer måste utstå all möjlig genomsökning, för vilken vi bugar tacksamt. Pappa Staten håller ju oss alla säkra! Terrorhändelserna i London 2005 skyndade på processen, en lag som använts till lite allt möjligt.  Madrid året före samma sak. Och det är bara ett kort utdrag.

Trots alla dessa nya krafter, lagar och metoder i händerna på de som ska skydda oss, skedde ett så fruktansvärt terrorbrott. Slutsats: inskränkningen av vår integritet och statsapparatens makt över medborgarna verkade inte hjälpa. Men det hindrar såklart inte politiker från att ropa på mer makt, mer övervakning, mer samarbete mellan gränserna, och alla andra syften de ger för att minska våra friheter.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke slog snabbt på demokratins trumma:

Om vi ska kunna fortsätta att vara ett öppet, tolerant och stolt land behöver vi stärka samhällets säkerhetssystem mot terrorns destruktiva kraft. Lösningen stavas mer och starkare demokrati

Problemet, Bah Kuhnke, är att ”mer och starkare demokrati” står i motsats till vad ”Stärkta säkerhetssystem” betyder. Vi har sett det förr: rop på bättre säkerhet efter sådana här händelser har gett oss Terrorism Act/Counter-Terrorism Act, the Patriot Act, FRA eller mer nyligen genom att registrera medborgare Och en hel våg av andra resurser och makt som George Orwell nog inte ens kunde ha föreställt sig.

Hennes analys är skrattretande, följt av vänsterns moderna lösning på allt: minskade klyftor och fler jobb. På något magiskt sätt ska de såklart lösa hoten mot demokratin och få arga islamister på andra tankar. Och även om vi accepterade det resonemanget, står ju hennes regering för en politik med färre jobb och ökade klyftor till följd av arbetsrätt, fackföreningar som ställer arbetare mot varandra, livsmedelsverk, migrationsverk och stängda gränser som effektivt hindrar utlandsfödda eller människor i andra länder från ett rikt liv.

Frihetssmedjan beklagar självklart attentaten i Paris och sörjer med de drabbade. Men vi köper inte politikernas kommande rop på att minska våra friheter. Attentat-Solidaritet-Inskränkning. Det har varit 2000-talets melodi och dess enda svar på terror.

Välkommen åter till Övervakningssamhället.

 • Pingback: Ung Pirat demonstrerar massövervakningens brister under Folk och Försvars Rikskonferens 2015 | Frihetssmedjan()

 • marlies beushausen

  Idag med den säkerhetsrisken som finns, och den tillgång vi har att framföra åsikter i, tycker inte jag att demonstrationer hör hemma på gator bland övrig befolkning. Motståndet gör att vi eldar dom samtidigt. Dom får stor plats i media som reklam åt sig själva. Det borde finnas starkare hårdare attityder från politiker mot dom dagligen i TV, radio, samt rejäl information till ungdomar i vad det innebär att ansluta sig, i straff. Jag förstår inte varför dom inte går ihop på samma sätt mot övriga massmord och mänsklig orättvisa.

 • marlies beushausen

  Första gången var det en tidningsredaktion som fick enorm uppmärksamhet av 70 EU länder i armkrok. Det måste vara historiskt unikt. Terror ska bekämpas i det fördolda, samt med starka uttalanden emot i AKTUELLT , RAPPORT med raka uttalade straff i Sverige av politiker som MYCKET ALLVARLIGT !!

 • marlies beushausen

  Dom känner sig troligtvis som storhjältar, heros i storstaden Paris med den enorma uppmärksamheten. Ett livsfarligt tillvägagångssätt av alla politiker. Dessutom är dom fortfarande en liten udda, grupp. Men politiker med få undantag har inget förstånd.

 • marlies beushausen

  Kunde jag bestämma skulle jag gå ur EU direkt, efter deras otroligt utmanande reaktion i
  Paris, om det är kanske 30 offer. Jag litar inte alls på Tyskan och Fransosen.
  Gamla ärkefiender historiskt. Reagerade direkt från början att det osar skit. Samt flatheten i Göteborg av politiker och för övrigt. Sedan käftandet i Saudiarabien, att reta upp dom i mänskliga
  rättigheter och hela den hemliga vapenindustrins spikraka avslut.

 • marlies beushausen

  Eftersom terror är mycket allvarligt, och byggs upp i dystra tider som ungdomsarbetslöshet, är det av största vikt att alla som jobbar med ungdom, möter dom, informerar om terrors konsekvenser
  både för dom själva, sina anhöriga, Sverige och landet dom åker till. Att MAKT uppifrån skulle ha betydelse är nonsens för anslutning. Det är tvärtom. Det är MAKT TERRORISTER VILL HA.
  Att ställa sig mittemot är inte klokt ! Men VARNINGAR FÖR STRAFF kan dom upplysa om !!!
  Oftast vet fältassistenter, socialarbetare, kommun och folk i närheten bäst hur man hanterar ungdom.

 • marlies beushausen

  Man måste förstöra nätverken dom umgås i, följa upp kontaktnät. Antar att polisen och alla som jobbar med säkerhet vet att sådant sköts på osynliga plan. Men vi andra ska vara uppmärksamma.

 • marlies beushausen

  Jag tyckte likadant när dom demonstrerade här i stan. Värsta pådraget, bevakning mot 3 eller 4 personer.Tänk efter !!!! Hur farliga vill ni att DOM ska tro att dom är. TOTAL NONCHALANS när dom visar sig. Dom kan gå helt ensamma och prata med sig själva !!!!!!

 • marlies beushausen

  INTE KLOKT ATT LIVET BLIVIT TOTALT MENINGSLÖST ! SÅ ATT DOM TYCKER ATT DOM LIKA GÄRNA KAN DÖ !!

 • marlies beushausen

  Det är våra politiker som piskar upp eländet i världen !!!”

 • marlies beushausen

  Varför judar alltid ska offras är en gåta. Dom bodde grannar med alla tyskar där jag växte upp och var vänner med alla, innan dårar dyker upp. Det måste vara något genetiskt fel på styrande.

 • marlies beushausen

  En ensam person utan skydd och bevakning ska inte dra igång en kampanj mot en jättestor religion. Dom ska förstå att under yttrandefrihet ligger ett stort ansvar. Inte minst i en storstad med utvalda offer. Inte bara dom själva drabbas utan även deras familjer, släkt och bekanta, och nu omvärlden. Det kunde slutat mycket värre.

 • marlies beushausen

  Yttrandefrihet har fått otroliga proportioner. Det är bara att gå till sig själv. Om jag skulle hata min granne, kan jag inte dela ut satir till alla hyresgäster, och hänga upp en stor bild på denne i kvarteret. Inte heller om jag ogillar min chef, kan jag samla alla inom företaget, och trycka upp mängder med fula affischer på chefen. Ett otroligt barnsligt sätt, i ett modernt samhälle där åsikter
  kan framföras på ett moget sätt.

%d bloggare gillar detta: